Lar Høyblokka stå - vil rive flere bygninger

Regjeringen har besluttet at Høyblokka skal bevares, men det åpnes for tilbygg.

LAR HØYBLOKKA STÅ: Jan Tore Sanner og Erna Solberg i regjeringskvartalet i dag. Foto: Jacques Hvistendahl.
LAR HØYBLOKKA STÅ: Jan Tore Sanner og Erna Solberg i regjeringskvartalet i dag. Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Terrorhandlingen raserte størsteparten av regjeringskvartalet, sa  Erna Solberg under dagens hasteinnkalte pressekonferanse.

Regjeringen har besluttet at Høyblokka skal bevares, men det åpnes for tilbygg mot Grubbegata, og at det kan bygges høyere bygg enn i dag. Plassen ut mot Akersgata skal bevares. 

Y-blokka rives, men kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H)  lover at kunsten på ytterveggene skal bevares. Den har kunst av Carl Nesjar og Pablo Picasso på veggene.

Forandre og bevare - Vi skal forandre, men vi skal bevare. Det er mange hensyn vi må ta. Følelser knyttet til både riving og rehabilitering. Sikkerhet. En levende by, funksjonelle arbeidsplasser, nevnte statsministeren.

Regjeringen mener Y-blokka er vanskelig å sikre, og at den utnytter arealet dårlig. S-blokka og R4 rives også.

- Vi er opptatt av å ha større rom for et godt, grønt og åpent regjeringskvartal. Det er vanskelig hvis man beholder Y-blokka, sier Sanner. Han kalte den «et stengsel for å skape et åpent byrom».

S-blokka rives Regjeringen vil også rive S-blokka. Det skjer allerede til høsten, ifølge Sanner.

- Hvor mange bygg det kan dreie seg om, blir først klart i neste fase, ifølge Sanner.

Utbyggingen ventes å ville ta flere år.

- Vi ser fram til å åpne et nytt regjeringskvartal i 2023-2025, sier Sanner.

Alle departementene, unntatt Forsvarsdepartementet, skal samles i det nye regjeringskvartalet, og alle som jobber der får faste kontorplasser.

- Vi legger til grunn 5700 arbeidsplasser fram mot 2034. Dette nivået skaffer oss fleksibilitet og rom for organisatoriske endinger, sier Sanner.

Sikkerheten skal stå sentralt i arbeidet med det nye kvartalet. Sikkerhetstiltakene skal integreres både i design av uteområder, arealdisponering og materialbruk.
Riving ble anbefalt Striden om hvordan et nytt regjeringskvartal skal se ut, har særlig dreid seg om riving eller bevaring av den symboltunge Høyblokka, som blant annet huset Statsministerens kontor.

På spørsmål fra NTB om hva som har endret seg etter konseptutvalgets anbefaling i fjor om riving av samtlige bygg som ble skadd i terrorangrepet 22. juli 2011, viser Solberg til den brede diskusjonen som fulgte i offentligheten.

- Den diskusjonen har påvirket regjeringens arbeid ikke minst rundt de symbolske og kunstneriske verdiene av Høyblokka. Det har vært en viktig vurdering for regjeringen å ta vare på de symbolske verdiene for den norske befolkningen, sier Solberg.
Under et høringsmøte i mars i år gikk et stort flertall av faginstansene — inkludert Fortidsminneforeningen, Norske arkitekters landsforbund, Norske landskapsarkitekters forening, Oslo Bys Vel, Riksantikvaren, Norsk Form og Byrådsavdelingen for byutvikling i Oslo kommune — inn for bevaring

Reaksjoner på riving Flere reagerer på regjeringensplaner om å rive Y-blokka.

- Vi ser den som en del av den samme historiske, kunstneriske og arkitektoniske helheten. Høyblokka og Y-blokka er to sider av samme sak, og nå blir bare halvparten bevart, sier Eriksson til NTB, sier fagsjef Hege Maria Eriksson for arkitektur og byutvikling ved DogA.

Venstre er glade for at Høyblokka bevares, men er optatt av å sikre kunsten på utsiden av Y-blokka.

-  Vi registrerer at regjeringen ønsker at Y-blokka rives, og det viktigste for Venstre er å beholde kunstverket fra Picasso på kortveggen, sier nestleder Ola Elvestuen.

REGJERINGSKVARTALET: Y- og S-blokka rives, sammen med R4. Høyblokka bevares, men vil få tilbygg.
REGJERINGSKVARTALET: Y- og S-blokka rives, sammen med R4. Høyblokka bevares, men vil få tilbygg. Vis mer
SETT OVENFRA: Kart med gatenavn.
SETT OVENFRA: Kart med gatenavn. Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer