Jill Biden

Lar ikke ektemannen slå tilbake

Den kommende førstedamen gir sin første offentlige kommentar om artikkelen som skapte storm.

KLARE FOR DET HVITE HUS: Joe og Jill Biden avbildet etter den siste presidentdebatten i oktober. Siden den gang har Joe Biden blitt utropt som valgvinner og ekteparet skal flytte inn i presidentboligen i januar. Foto: AP / Julio Cortez / NTB
KLARE FOR DET HVITE HUS: Joe og Jill Biden avbildet etter den siste presidentdebatten i oktober. Siden den gang har Joe Biden blitt utropt som valgvinner og ekteparet skal flytte inn i presidentboligen i januar. Foto: AP / Julio Cortez / NTB Vis mer
Publisert

USAs kommende førstedame, Jill Biden, har fått mye støtte etter at en kommentarartikkel i den amerikanske avisa The Wall Street Journal vakte oppsikt forrige uke.

- Fru førstedame - Mrs. Biden - Jill - kiddo: et lite tips som kanskje kan virke lite, men som jeg ikke synes er uviktig. Er det noen sjanse for at du kan droppe å skrive «Dr.» før navnet ditt? Dr. Jill Biden høres og føles falskt, for ikke å si en smule komisk, skrev den 83 år gamle skribenten Joseph Epstein i kommentaren.

Biden har en doktorgrad i pedagogikk fra University of Delaware.

Epstein rettet kritikk mot akademikere med doktorgrader innen andre disipliner enn medisin som velger å bruke tittelen «Dr.», og ba Jill Biden «ta til takke med å bo i verdens beste offentlige bolig som førstedame».

Nå deler hun sin reaksjon på kommentarartikkelen, i et intervju med CBS' «Late Show»-vert Stephen Colbert.

- Det var litt av en overraskelse, sier hun og ler.

TILBAKE: Joe Biden presenterte sitt økonomiske lag til han skal inn i Det hvite hus. Vis mer

- Kalte meg «kiddo»

Flere amerikanske medier omtaler intervjuet, deriblant The Guardian og CNN. Ifølge ABC News er dette første gang hun kommenterer artikkelen i offentligheten. Hun, som mange andre, reagerer på at Epstein kaller henne «kiddo». Jill Biden er 69 år.

- Det var egentlig tonen i det … Han kalte meg «kiddo». En av de tingene jeg er mest stolt av er min doktorgrad. Jeg mener, jeg jobbet så hardt for det, fortsetter Biden.

Hun har uttalt at hun vil jobbe videre innen utdanning mens hun er førstedame.

- Jeg underviste de åtte åra jeg var andredame, sier hun og viser til åra hennes ektemann var Barack Obamas visepresident.

Colbert spør kommende president Joe Biden om kommentarartikkelen gjorde at han ønsket å stå opp for kona si, men dr. Biden lar ikke ektemannen lange ut mot kritikeren og sier fort at «svaret er nei.»

Joe Biden sier at «det er noen av disse...», før han snur og sier:

- Jeg har undertrykt det irske i meg i lang tid, sier den kommende presidenten, som også skryter av sin kones harde arbeid og påpeker at hun også har to mastergrader.

SAMMEN: Jill Biden holdt hovedtalen på landsmøtet til demokratene hvor ektemannen, Joe Biden, formelt ble nominert som partiets presidentkandidat. Video: AP Vis mer

Slo tilbake

Før intervjuet nøyde den kommende førstedamen seg med denne kommentaren på Twitter: «Sammen skal vi bygge en verden der våre døtres prestasjoner blir feiret, heller enn sett ned på.»

Bidens talsperson, Michael LaRosa, var blant dem som slo tilbake, i en Twitter-melding adressert til avisas debattredaktør James Taranto.

- Du og The Wall Street Journal burde skamme dere over å ha trykket det motbydelige og sexistiske angrepet på Dr. Biden i deres debattsider. Hvis dere hadde noen respekt for kvinner i det hele tatt, ville dere fjernet denne frastøtende oppvisningen i sjåvinisme fra avisa og beklaget til henne, skrev han.

STOLTYV: Bli med i kulissene når Dagbladets journalist tjuvlåner stolen til Jill Biden, USAs tidligere andredame. Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

The Wall Street Journal forsvarte innlegget.

- Hvis du er uenig med Epstein, greit nok. Skriv et brev eller rop ut innvendingene dine på Twitter. Men disse sidene kommer ikke til å slutte å publisere provoserende innlegg bare fordi de støter den nye administrasjonen, mediene eller akademia, skrev redaksjonssjef Paul Gigot i et svarinnlegg noen dager seinere.

Han anklaget Biden-laget for å se sitt snitt til å bruke «identitetspolitikk til å sende en beskjed til kritikerne».

Påtroppende visepresident Kamala Harris og hennes ektemann Dough Emhoff og tidligere førstedame Michelle Obama er blant dem som har vist sin støtte til Biden, og i intervjuet med CBS forteller hun at hun er overveldet og takknemlig for all støtten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer