Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Philip Manshaus:

Lar Manshaus forklare seg for åpen rett

Politiet ønsker å forlenge varetektsperioden for draps- og terrorsiktede Philip Manshaus. Samtidig varsler de at de vil lempe restriksjonene og la Manshaus snakke i åpen rett.

ÅPEN RETT: Politiet varsler at de ikke vil kreve like strenge restriksjoner for draps- og terrorsiktede Philip Manshaus ved neste fengslinsgforlengelse. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
ÅPEN RETT: Politiet varsler at de ikke vil kreve like strenge restriksjoner for draps- og terrorsiktede Philip Manshaus ved neste fengslinsgforlengelse. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Til uka er det fire uker siden sist draps- og terrorsiktede Philip Manshaus måtte møte i retten for et nytt fengslingsmøte. Førstkommende mandag blir trolig 22-åringens tredje fengslingsmøte. Mens de to andre har gått for lukkede dører, vil dette møtet sannsynligvis være åpent for alle.

Det opplyser politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Politiadvokaten forteller at det ikke ligger an til nye politiavhør av siktede, da han fortsatt ikke vil snakke med politiet. Manshaus forklarte seg overfor politiet tidligere i prosessen, før han i seinere tid ikke ønsket å forklare seg mer.

- Det ligger an til at han vil gi en forklaring i forbindelse med første åpne rettsmøte, som sannsynligvis blir kommende mandag. Vi vil da be om fire nye uker. Fengslingen vil da være begrunnet i gjentakelsesfaren, skriver Kraby i en e-post.

Isolert

Manshaus har vært varetektsfengslet siden angrepet på Al Noor-moskeen og drapet på sin stesøster Johanne (17) i august. Store deler av tiden har han sittet i isolasjon, med brev- og besøksforbud, i tillegg til medieforbud. Da isolasjonen ble forlenget 21. oktober, innebar det at den samlede isolasjonsperioden fram til mandag vil være på tolv uker, ifølge NTB.

- Vi antar det ikke lenger vil foreligge bevisforspillelsesfare, slik at det ikke vil bli påstått restriksjoner i form av brev- og besøksforbud, medieforbud, isolasjon og lukkede dører, sier Kraby om det kommende fengslingsmøtet.

Manshaus' forsvarer, Unni Fries, forteller til Dagbladet at hennes klient har bedt om åpent rettsmøte tidligere, og ønsker det også nå. Fries vil ikke kommentere om hva Manshaus ønsker å si eller om han ser fram til å forklare seg for åpen rett.

forsvarer Unni Fries, refser politiet for fortsatt isolasjon og mediaforbud. Video: Per Ervland, Frode Andresen og Bjørn Langsem Vis mer

- Vil han fortsatt begjære seg løslatt?

- Ja.

Manshaus har tidligere erkjent de faktiske forhold, men nektet straffskyld. Ifølge forsvareren holder han fortsatt ved dette.

- Politiadvokaten opplyser om at de ikke vil be om restriksjoner som isolasjon, medieforbud og brev- og besøksforbud. Hva er deres reaksjon til dette?

- Det er vi fornøyd med, sier Fries.

I rute

Tre sakkyndige er oppnevnt for å gjennomføre den rettspsykiatriske undersøkelsen av Manshaus. De tre er overlege og spesialist i psykiatri Rita Lyngved, psykologspesialist Anne Lill Ørbeck og spesialist i psykiatri, Helge Haugerud. Ifølge politiadvokat Kraby går alt etter planen.

TERRORSIKTET: Philip Manshaus skal ifølge politiet ha brukt en time på å kjøre fra hjemmet i Bærum til Al-Noor Islamic Centre på Skui. En rute som vanligvis kun tar i underkant av 20 minutter. Video: Lilllegård / Walnum Vis mer

- Alt ligger an til at de sakkyndige vil ferdigstille sitt mandat innen fristen; 7. november 2019, sier han.

Politiet ønsker ikke å kommentere i detalj hans ideologiske ståsted nå, men mener Manshaus ble radikalisert i løpet av de siste to åra.

- Gjenstående etterforskning knytter seg særlig til ferdigstillelsen av tidslinjen, sier Kraby

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media