Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF-tillitsvalgte om budsjettforhandlingene

- Lar oss ikke kjøpe med noen kontantstøttekroner

KrF bør i det lengste stå sammen med Venstre i kampen for et grønt statsbudsjett, og ikke stå alene som regjeringens redningsmann.

BUDSJETTDRAMA: Det har vært spekulert i at KrF og Knut Arild Hareide kan sikre flertall for statsbudsjettet og berge regjeringen selv om Venstre og Trine Skei Grande skulle si nei. Det bør sitte veldig langt inne, er rådet fra KrFs fylkesledere, som understreker at KrF også er et klimaparti, og at det vil være en stor belastning om KrF alene skulle sikre at Siv Jensen og Frp får fortsette i regjering. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet

Til PAPIR
BUDSJETTDRAMA: Det har vært spekulert i at KrF og Knut Arild Hareide kan sikre flertall for statsbudsjettet og berge regjeringen selv om Venstre og Trine Skei Grande skulle si nei. Det bør sitte veldig langt inne, er rådet fra KrFs fylkesledere, som understreker at KrF også er et klimaparti, og at det vil være en stor belastning om KrF alene skulle sikre at Siv Jensen og Frp får fortsette i regjering. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Til PAPIR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er rådet fra flere fylkesledere i partiet Dagbladet har snakket med. Noen sier rett ut at det vil være en for stor belastning for KrF å redde Høyre/Frp-regjeringen alene.

- Jeg er veldig skeptisk til at KrF alene skal redde regjeringen. Vi har nettopp hatt et landsstyremøte der vi vedtok at vi ikke ønsker å ha Frp med i regjering. Om vi så plutselig lar Frp diktere statsbudsjettet og redder Frp i regjering, vil det være en stor belastning. Jeg ønsker en bred enighet mellom alle de fire partiene, sier fylkesleder i Troms KrF, Jon Christian Anker, til Dagbladet.

I går ble finansinnstillingen avgitt uten et avklart flertall. Mandag om en uke skal Stortinget vedta rammene for neste års statsbudsjett. Både Venstre og KrF har gjort det klart at de komme til å stemme primært for deres eget budsjett.

Dersom de fire partiene kommer til enighet før den tid, er det ventet at KrF og Venstre vil stemme subsidiært for en slik avtale. Men om KrF vil støtte et budsjett dersom Venstre sier nei, er et helt annet spørsmål.

- KrF er også et klimaparti

Fylkesleder i Hordaland Pål Kårbø advarer regjeringspartiene mot å prøve å splitte sentrumspartiene ved å gi KrF ekstra godbiter i forhandlingene.

- Det er ikke bare Venstre som er opptatt av å oppfylle Paris-avtalen. Det nytter ikke å kjøpe oss ut med kontantstøttepenger. KrF har også ansvar for klimaet og må ha troverdighet i klima- og miljøpolitikken. Det som terger oss mest er at en mindretallsregjering går inn i budsjettforhandlingene med et ultimatum. Det blir absurd hvis klimapolitikken står og faller på 500 kroner mer i året i bilavgifter. Vi kan ikke løse klimaproblemene uten at det smerter, sier Kårbø.

Han mener det skal mye til før KrF og Venstre skiller lag i forbindelse med budsjettet.

- Men det er heller ikke Venstre som bestemmer vår holdning alene. Vi må vurdere helheten, sier Kårbø.

- Det er selvfølgelig fristende å si ja til å støtte budsjettet hvis vi får gjennomslag for mange av KrFs hjertesaker. Men helheten er viktigst, så hvis Venstre oppfatter at budsjettet er for dårlig på klima, så må KrF tenke seg godt om, sier Jon Normann Tviberg, fylkesleder i Nord-Trøndelag.

-Vil Frp ut av regjering?

Også Per Pedersen i Nordland KrF understreker at partiet må vurdere helheten i budsjettpakken og i situasjonen.

- Også KrF er et miljøparti. Klima og miljø er blant våre hjertesaker. Den eneste regjeringen som har gått av på en miljøsak, var Bondevik I-regjeringen. Det står det respekt av. Det er svært beklagelig hvis det er klimapolitikk som gjør at regjeringen og samarbeidspartiene ikke kommer i mål med budsjettet.

- Vil det være en belastning for KrF å eventuelt stemme for budsjettet og redde regjeringen uten Venstre?

- Ja, det vil være en stor belastning å ikke ha Venstre med i forliket. Det er tross alt fire partier som har inngått en samarbeidsavtale, og det er det ikke minst viktig at en mindretallsregjering tenker på. Men kanskje Frp ønsker seg ut av regjering og vil gå på en slik sak? Vi får holde alle muligheter åpne, sier Pedersen.

- Blir ikke forstått

Men leder i Finnmark Frp og sentralstyremedlem Svein Iversen svarer slik på samme spørsmål:

- Det har jeg ingen problemer med så lenge KrF holder seg til samarbeidsavtalen.

Iversen understreker at det uansett ikke går an å svare entydig ja eller nei på spørsmålet nå.

- Vi må se på helheten som KrF og Venstre har kjempet for. Det jeg har sagt tydelig fra om, er at bilavgiftpakken er for liten til å velte en regjering på. Det vil ikke bli forstått i distrikts-Norge. Pendlerfradrag og bompengepakker er innrettet mot sentrale strøk, sier Iversen.

- Holde samarbeidsavtalen

De fleste fylkeslederne Dagbladet har vært i kontakt med, understreker viktigheten av samarbeidsavtalen de har skrevet under på, og som de ønsker å etterleve. Samtidig ser flere det som potensielt krevende å stå som eneste garantist for en regjering som inkluderer Frp. I tillegg til dette kommer de konkrete politiske sakene, og om KrF får tilstrekkelig gjennomslag for distriktene, familiepolitikken og flere lærere, i tillegg til klimasaken.

- Det er mange vurderinger som må ligge til grunn til for en slik beslutning. Vi har en budsjettavtale med Venstre der vi er enige om å stemme sammen. Samtidig har vi en avtale med regjeringen som jeg mener det er fornuftig å videreføre fram til valget. Det viktigste for meg er at KrF får god uttelling for vår politikk, alt må ikke nødvendigvis stå og falle på klimaet, sier fylkesleder i Buskerud, Hege Iren Fossum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!