Lar seg ikke boikotte

SMS-boikotten som oppfordrer folk til å boikotte muslimske forretninger, plager ikke norske muslimer. Men integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen advarer mot slike motreaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/RINKEBY (Dagbladet): «Alle oppfordres til å boikotte muslimer! Drosje, Butikker osv.! Pga flaggbrenning i Palestina og massive trusler mot Norge og nordmenn! SEND DENNE SMS VIDERE!» Slik lyder sms-meldingen som blir spredd på mobiltelefonen. Dagbladet mottok i går kveld mange sinte reaksjoner på aksjonen, mens et fåtall mente at den var på sin plass.

-  Synd

På Grønland i Oslo gikk livet som vanlig i går kveld. Innvandrerbutikkene hadde ikke merket noe til boikottaksjonen.

-  Det er veldig synd at det har utviklet seg på denne måten. Man kan ikke klandre alle nordmenn og alle dansker fordi et par aviser trykket disse bildene. Og man kan heller ikke straffe alle muslimer fordi noen radikale mennesker brenner flagg og framsetter drapstrusler, sier Hussain Kacar (32), daglig leder av dagligvareforretningen Prespa Import AS.

Hussain, som er fra Tyrkia, sier han ikke er spesielt engstelig for at sms-boikotten skal få konsekvenser for muslimer i Norge.

-  Nei, jeg tror ikke det kommer til å bli noe særlig ut av dette. Men samtidig skal man ta det som

skjer alvorlig. Alle gjør feil. Nei, alt dette er bare tull, sier han. Imam Mehboob U Rehman ved Islamic Culture Center kommer tuslende innom. Han mener at det hele dreier seg om respekt:

-  Vi må alle forstå og respektere hverandre. Det er også viktig å kjenne hverandres grenser.

 TULL:  -  Dette er bare tull. Man kan ikke straffe verken nordmenn eller muslimer for det enkelte radikale mennesker har gjort, sier Hussain Kacar. Her pakker han inn varene til imam Mehboob U Rehman, som sier at alle må respektere hverandre. Foto: Truls Brekke
TULL: - Dette er bare tull. Man kan ikke straffe verken nordmenn eller muslimer for det enkelte radikale mennesker har gjort, sier Hussain Kacar. Her pakker han inn varene til imam Mehboob U Rehman, som sier at alle må respektere hverandre. Foto: Truls Brekke Vis mer

Ministeren advarer

Integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) advarer mot SMS-aksjoner og andre motreaksjoner mot muslimer etter trusler mot norske mål.

-  Striden om Muhammed-tegningen er en vekker. Vi må gripe sjansen og ta på alvor at Norge er blitt et flerkulturelt land, sier han.

-  Nå må vi la fornuften råde og ikke la ekstreme krefter styre debatten. SMS-aksjoner tar jeg avstand fra. Vi må legge til grunn at Norge er et flerkulturelt samfunn og vi kommer i enda større grad til å bli det i framtida. Vi har da et valg: Vi kan la innvandrere bli en sosial

underklasse, noe som skaper økt grobunn for ekstremisme. Eller vi kan ta integreringen på alvor og se på innvandrerne som en berikelse.

-  Kan Muhammed-striden føre til tilbakeslag for integreringen i Norge?-  Det kan det, men saken kan også føre til det motsatte. Moderate krefter må gripe denne muligheten til å styrke dialogen. Da kan denne striden føre til noe positivt, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Mønsterskole

Sammen med kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) besøkte han i går Rinkebyskolan utenfor Stockholm, i en bydel der 97 prosent av innbyggerne har minoritetsbakgrunn. I 1989 var skolen vandalisert, 16 lærere sluttet og rektor ga opp. Skolen ble regnet som den verste i Sverige, og mange mente den burde legges ned.

I dag er skolen ikke bare et flerkulturelt utstillingsvindu, men også en av Sveriges beste kunnskapsskoler. Nå kommer politikere, skolefolk og næringslivsfolk fra hele Europa hit for å lære.

De to norske statsråder med ansvar for utdanning, arbeidsliv og integrering satt som tente lys på skolebenken i Rinkeby .

-  Her er det mye å lære. Særlig at de har åpen skole utover kvelden, at skolen er en sosial arena hele uka, og at de har fokus på utdanning og jobb som nøkkelen til integrering. Utdanningstilbud til foreldre og søsken er også veldig viktig, sier Hanssen.

LÆREGUTTER: Arbeids- og inkluderings-minister Bjarne Håkon Hanssen og kunnskaps-minister Øystein Djupedal.