Lar seg ikke skremme av gift i maten

LØRENSKOG (Dagbladet): Hans Petter Bjerk (22) og Kim Andresen (22) nyter pommes fritesen sin og lar seg ikke skremme av sjokkundersøkelsen som påviser store mengder giftstoff i stekt og fritert mat. Verst er potetgull og pommes frites.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til potetproduktene finnes giftstoffet i brød, knekkebrød, kjeks og frokostblandinger, ifølge en svensk undersøkelse.

Ekspertenes råd er at du steker maten forsiktig, unngår fritert og brent mat.

I tillegg til kreft, kan akrylamid forårsake nevrologiske skader og genetiske skader. Svenskene regner med at rundt 700 årlige krefttilfeller skyldes akrylamid i matvarer.

Norske eksperter regner med at de svenske funnene kan overføres til norske forhold.

Oppstandelse

Den svenske undersøkelsen skapte oppstandelse da den ble kjent i går morges. Men junkfood-elskerne Hans Petter Bjerk (22) og Kim Andresen (22) gir blaffen i kreftalarmen. Det er fortsatt fritt fram for pommes fritesen.

- Nei, dette bryr vi oss ikke om. Skal vi tenke på alt som er farlig, kan vi snart ikke spise noe, sier Lillestrøm-guttene til Dagbladet.

I går nøt de et super-bigmac-måltid i solveggen på Macdrive's på Lørenskog. De feite, gyllenbrune pommes fritesene gled ned på høykant.

- Kreft? Det er jo ikke bra å sitte i sola heller, flirer Kim Andresen.

Undersøker i Norge

Også for overlege og avdelingsleder i Statens institutt for folkehelse, Jan Alexander, kom svenskerapporten som en overraskelse i går morges.

- Vi er overrasket over at det er funnet så store mengder av stoffet i matvarer. Vi vil nå undersøke hvor eksponert nordmenn er for dette stoffet, analysere funnene og eventuelt sette inn tiltak, sier Alexander.

I dag finnes det ingen grenseverdier for hvor mye akrylamid matvarer bør inneholde. Men EU har klare regler for hvor mye av det kreftframkallende stoffet vann kan inneholde før det blir forbudt. Grensen for vann går på 0,1 mikrogram per liter vann.

I den svenske undersøkelsen er det funnet opp til 2300 milligram akrylamid i potetgull. Alexander vil ikke uttale seg om eventuelle grenseverdier for giftstoffet i mat. Han vil heller ikke anslå hva som kan være et akseptabelt nivå.

- Men 2300 milligram er ganske mye, sier han.

Folkehelsa mener det ikke er grunn til panikk, og at det ikke er nødvendig å renske butikkhyllene for potetgull og andre produkter som inneholder akrylamid.

- Husk at det kommer mye an på mengden du spiser, sier avdelingslederen.

Avventende

Dagbladet var i går i kontakt med en rekke norske produsenter som lager samme type mat som svenskene har satt på sin giftliste. Blant de norske produsentene var stemningen i går avventende.

Hoff Norske Potetindustrier: - Dette tar vi veldig alvorlig. Det eneste vi har tenkt på, er om vi kanskje skal gå ned på stekegraden på noen av produktene våre, sier administrerende direktør Ragnar Strand i pommes frites-fabrikken på Gjøvik.

Maarud: - Dette var helt ny informasjon for oss, og vi tar det veldig alvorlig. Det er vanskelig å si hva vi kan gjøre med det, men forbrukerne kan helt klart fortsette å spise chips som en del av et variert kosthold, sier informasjonsdirektør Lise Bergan.

McDonalds: - Vi tar dette alvorlig og vil samarbeide tett med norske myndigheter og rette oss etter de krav som måtte komme derfra. Men foreløpig går produksjonen vår som vanlig, sier kvalitetssjef Hilde Stenhaug.

Kokt ok

Det ble ikke funnet akrylamid i kokte matvarer som blant annet poteter, ris og pasta.

Overlege Jan Alexander minner om at rundt 19000 nordmenn rammes av kreft hvert år. Rundt en tredjedel av tilfellene skyldes kosthold.

Han mener det ikke er grunn til panikk og kommer med følgende råd etter gårsdagens svenske sjokkundersøkelse:

- Følg vanlige retningslinjer for sunt kosthold. Unngå for mye fett, for mye og hardt stekt mat og for mye salt. Og forsyn deg godt med frukt og grønt.

Sjekker norske dødsfall{$4028}

FORTSATT FRITT FRAM: Kreftframkallende akrylamid i stekt mat skremmer ikke Hans Petter Bjerk (22) fra å spise pommes frites.