Lar torturister drepe barn

Saddam Hussein lyver om at 7000 barn dør i Irak hver måned, ifølge BBC. De avslører også at torturister dreper barn for å få foreldrene deres til å tilstå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reporteren John Sweeney har snakket med flere kilder i Irak, som mener at tallene fra irakiske myndigheter er altfor høye. Flere forteller om barnebegravelser som er iscenesatt av regimet, der de døde barna blir fratatt foreldrene og lagret på likhus til det skal holdes en ny massebegravelse.

Disse begravelsene foregår ved at små kister, pyntet med bilder av de døde barna og alderen skrevet på engelsk, blir plassert på taket av taxier og kjørt rundt i kortesjer i gatene i Bagdad, skriver avisen Observer.

Fordi det ikke er nok døde barn, hindrer myndighetene foreldre i å gravlegge barna straks, slik de skal i henhold til muslimsk tradisjon.

Hentes av taxisjåfører

Taxisjåfører blir sendt rundt i landet for å hente døde barn.

- De henter barn som har vært døde i flere måneder, sier «Ali», en av dem som deltar i programmet.

En vestlig kilde som besøkte et sykehus i Bagdad, greide å snike seg bort fra sin oppasser, og ble tatt med til likhuset. Der viste en lege ham mange døde spedbarn, som lå stablet opp i påvente av den neste offisielle massebegravelsen.

En av Saddams torturister som intervjues av BBC, ble tatt til fange da han spionerte på kurderne i Nord-Irak, den eneste delen av Irak der folk kan snakke fritt.

Han forteller hvordan foreldre blir tvunget til å tilstå ved at torturister truer med å drepe barna for ansiktet på dem.

- Forhørslederen har rett til å drepe barnet, sier «Kamal».

Tvilsomt

I 1999 anslo Unicef, i samarbeid med irakiske myndigheter, at 500.000 barn var døde på 1990-tallet, under omstendigheter som kanskje ikke var normale.

Anslaget er tvilsomt, viser BBC-programmet. Tallene bygger på opplysninger fra et regime som torturerer barn. Alle utenom en av dem som samlet inn opplysninger for Unicef, var ansatt i det irakiske Helsedepartementet, ifølge det britiske legetidsskriftet Lancet.

I Irak gjør alle, både taxisjåfører og offentlig ansatte, som de får beskjed om.

Saddam Husseins regime sier at de høye barnedødelighetstallene skyldes kreft og medfødte defekter, og årsaken skal være utarmet uran fra Golf-krigen.

Men ifølge britiske leger henger ikke dette sammen. Det stemmer ikke med erfaringene fra Hiroshima og Nagasaki, sier legen Nick Plowman ved St. Bartholomew's Hospital i London.

Kreft utvikler seg ikke over natten. Bomber som falt i 1991, kan ikke ha forårsaket kreft eller fødselsskader allerede samme år, sier Plowman.

En forsker ved Universitetet i Sussex sier at årsaken til høy barnedødelighet heller kan skyldes kjemiske våpen, som Saddam Hussein brukte flere ganger på 1980-tallet.

(NTB)

SADDAMS OFRE:</B> Saddam Hussein hevder at tusenvis av barn dør på grunn av Vestens boikott. Nå blir han avslørt av BBC.