Lar turister droppe klesregime

Nok en gang annonserer den saudiarabiske kronprinsen regelendringer for å sjarmere til seg vestlige turister.

KRONPRINSEN: Saudi-Arabias sterke mann, kronprins Mohammed bin Salman. Foto: NTB Scanpix
KRONPRINSEN: Saudi-Arabias sterke mann, kronprins Mohammed bin Salman. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Saudi-Arabia er beryktet for henrettelser og andre menneskerettsbrudd, og er kanskje ikke det mest fristende reisemålet for de fleste av oss.

De siste åra har myndighetene forsøkt å endre dette. Ifølge Amnesty har staten investert milliardbeløp på PR-tjenester fra vesten for å bedre imaget sitt og markedsføre landet som et attraktivt turistmål.

Kronprins Mohammed bin Salman har gitt et tydelig signal om at landet ønsker å ta del i de økonomiske fordelene turismen bringer, og har blant annet inngått samarbeid med store influensere for å booste populariteten.

Det siste i rekka av kronprinsens tiltak er at landet fra og med lørdag tillater utenlandske kvinner å droppe de strenge bekledningsreglene, melder Reuters.

Gjelder kun turister

Regelendringa innebærer at kvinner ikke lenger pålegges å ikle seg abaya, et kappeformet plagg som også dekker håret, når de besøker landet.

Ifølge turistsjef i Saudi-Arabia og en av kronprinsens nøkkelrådgivere, Ahmed al-Khateeb, vil kvinner fortsatt bli bedt om å kle seg «anstendig». Han indikerer også at alkohol kommer til å forbli forbudt.

- Det kommer til å være nok turister som kommer til Saudi-Arabia for andre ting, sier han til Reuters.

Det er ingen signaler som tilsier at regelendringa kommer til å omfatte saudiarabiske kvinner.

Myndighetene varsler samtidig at det skal bli enklere for turister å komme inn i landet, når de åpner for muligheten til å søke turistvisum på nett fra flere land.

Ifølge Bloomberg har Saudi-Arabia lenge vært et av de vanskeligste landene i verden å komme inn i, ettersom de primært har utstedt visum for forretningsreisende, pilegrimsreisende eller familiesammenkomster.

- Mer autoritært

Landet har fått massiv oppmerksomhet for oppmykningen av enkelte regler de siste åra.

Tilbake i 2016 opprettet landet et nytt underholdningsdirektorat, og ga støtte til musikk, konserter og ulike former for underholdning. Det vekket også stor oppsikt da Saudi-Arabia som siste land i verden tillot kvinner å kjøre bil for to år siden.

Kort tid etter annonserte kronprins Mohammed bin Salman at det forelå planer om å bygge både en fornøyelsespark og et luksushotell ved Rødehavet, beregnet på rike utenlandske turister. Seinest i august i år ble det også tillatt for kvinner over 21 år å skaffe seg pass og reise utenlands, samt registrere ekteskap, skilsmisse og fødsel.

KRITISK: Seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty. Her fra en demonstrasjon utenfor den saudiarabiske ambassaden i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
KRITISK: Seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty. Her fra en demonstrasjon utenfor den saudiarabiske ambassaden i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Men det som fra utsida kan virke som jevnlige skritt i en mer demokratisk retning, anses av mange, deriblant Amnesty, som tildekking av overgrep mot befolkningen.

- Men det er viktig å være klar over at dette kun er økonomisk motivert og ikke noe ektefølt ønske om å myke opp og gjøre styresettet mer liberalt, sa seniorrådgiver Ida Tin i Amnesty til Dagbladet i 2017.

- Saudi-Arabia er fortsatt et eneveldig kongedømme som opptrer mer autoritært enn noen gang. Kongehuset vil beholde den absolutte makten og bruker de midlene som tjener det formålet: religion, fornøyelsesparker og voldsmakt.

175 henrettelser

Ifølge Amnesty International ble så mange som 175 personer henrettet i landet mellom august 2014 og juni 2015. Videre hevder organisasjonen at hele 48 prosent av de henrettede siden 1985 har vært utenlandske statsborgere.

Flere personer er også blitt henrettet for forbrytelser som for oss er demokratiske rettigheter, noe som er blitt fordømt av en rekke internasjonale myndigheter, deriblant norske.

Landets rykte ble heller ikke bedre da det ble kjent at den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble henrettet av en saudiarabisk dødsskvadron inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober i fjor, for deretter å bli partert.

En rekke etterretningstjenester har konkludert med at saudiske spesialstyrker, mest sannsynlig under direkte ordre fra kronprins Mohammed Bin Salman, står bak drapet.

Kronprinsens tilsynelatende plutselige interesse for turisme tilskrives oljeprisfallet i 2016, som skal ha fått ham til å ønske å gjøre landets økonomi mer uavhengig av oljeinntekter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer