Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
FRI MANN: Roger Stone puster trolig lettet ut etter at vennen og president Donald Trump fredag sørget for at han slipper å sone straffen på 3 år og fire måneders fengsel. Foto: REUTERS/Jim Bourg/File Photo Video: NTB SCANPIX / AP DV Vis mer

Roger Stone

Lar vennen slippe fengsel

USAs president, Donald Trump, sørget fredag for at hans straffedømte venn og rådgiver, Roger Stone, slipper å sone fengselsstraffen som skulle begynt tirsdag.

NEW YORK (Dagbladet): USAs president, Donald Trump, har gjort om fengselsstraffen for Roger Stone slik at han slipper å sone.

En omgjøring opphever ikke kjennelsen slik en benådning ville gjort, men sikrer at han ikke trenger å sone, selv om han fortsatt er en dømt mann.

Stone, som har vært en nær rådgiver for Donald Trump gjennom flere tiår, ble dømt for å forsøke å påvirke vitner og hindre Russland-etterforskningen i Kongressen og FBI.

De etterforsket forbindelsen mellom Trump-leiren og russiske myndigheter før valget i 2016, melder Politico.

Stone var en av flere i kretsen rundt Trump, som ble siktet i forbindelse med Mueller-etterforskningen.

Dømt

Stone (67) ble i februar dømt til fengsel i tre år og fire måneder. Etter planen skulle han begynt å sone fengselsstraffen førstkommende tirsdag.

Nå er han i stedet en fri mann.

President Donald Trump har omgjort fengselsdommen til sin mangeårige venn Roger Stone, bare dager før Stone skulle begynne å sone dommen.

Stone fortalte fredag at Trump hadde ringt ham for å fortelle ham at dommen skulle omgjøres. En omgjøring opphever ikke kjennelsen slik en benådning ville, men sikrer at han ikke trenger å sone, skriver NTB.

Talskvinne Kayleigh McEnany kalte Stone et offer for Russlands-bløffen som venstresiden og deres allierte i pressen sto bak.

- Roger Stone har allerede lidd mye. Han ble behandlet veldig urettferdig, som mange andre i denne saken. Roger Stone er nå en fri mann, skriver Det hvite hus i en uttalelse fredag, ifølge New York Times.

- Redder livet mitt

Beslutningen vil skape ytterligere bekymring blant de mange som er kritiske til at Trump så ofte griper inn i landets rettssystem.

Stone har hele tida benektet at han har gjort noe galt. Den siste tida har han også forsøkt å få utsatt fengselsoppholdet på grunn av coronapandemien. I intervju med Fox News denne uka sa Stone at han «ber» for at Trump enten benåder ham eller omgjør fengselsstraffen.

- Jeg er svært bekymret for å gå i fengsel hvor det definitivt er covid-virus. Begge deler vil ha den effekten at det redder livet mitt. Dersom jeg skulle være så heldig å få straffen omgjort, vil jeg fortsette å kjempe for oppreisning, sier Stone i intervjuet.

Ikke første gang

Omgjøringen av straffen for Stone er det foreløpig siste eksempelet på hvordan Trump-administrasjonen hjelper Trumps straffedømte venner.

I mai gjorde justisdepartementet det klart at de ønsket å droppe saken mot Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, som hadde innrømmet å ha løyet til FBI. I forrige måned sparket Trump også statsadvokaten i New York, Geoffrey Berman, som hadde ansvaret for en rekke etterforskninger i kretsen rundt Trump. Det var blant annet han som fikk Trumps tidligere personlige advokat, Michael Cohen, dømt for å ha betalt hysjpenger til Stormy Daniels. Han skal også ha vært i gang med å etterforske en annen av Trumps advokater, Rudy Giuliani, skriver New York Times.

Trump har brukt presidentmakta til å benåde eller omgjøre fengselsstraffer for en rekke politiske allierte, tilhengere og folk med ulik forbindelse til ham, som New Yorks tidligere politisjef, Bernard Kerik, tidligere finansmann, Michael Milken og tidligere guvernør Rod Blagojevich. Stone er imidlertid den første personen som var direkte knyttet til Trumps egen valgkamp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!