Larkollen samlet i sorgen

Her døde Linn Margarethe (8 md) og broren Ole André (7 år). De hadde ingen mulighet til å overleve den voldsomme kollisjonen med bussen. Mora (29) og faren (31) ligger hardt skadd på Ullevål sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LARKOLLEN (Dagbladet): I dag er det vesle bygdesamfunnet Larkollen samlet i sorgen. Skolen arrangerer minnestund. Allerede kort tid etter ulykken langs riksvei 119 begynte folk å komme til åstedet.

Mange barn og deres foreldre ville hedret minnet til de to døde barna på ulykkesstedet. Opp av snøen stakk roser, lys og fakler.

«Takk for ditt gode smil,» står det skrevet på et rødt hjerte.

Hjertet er satt ned av venner av den åtte år gamle gutten.

Såpeglatt

Det var såpeglatte veier på riksvei 119 et par kilometer nord for Larkollen i Rygge kommune i Østfold i går morges. Trolig var dette en medvirkende årsak til det kraftige sammenstøtet som skjedde mellom klokka 09.00 og 09.30.

En rutebuss og to personbiler var involvert i ulykken, som skjedde på den smale veien langs Botnertjernet.

Den unge familien fra Rygge kommune hadde trolig bare kjørt to-tre kilometer fra hjemmet sitt på Larkollen før kollisjonen. De kjørte en grønn Audi av eldre modell.

En kvinne i en Mercedes, bussjåføren og de to passasjerene i bussen klarte seg uten fysiske skader.

Skjært ut

I går kveld var hendelsesforløpet fortsatt ikke kartlagt. Trolig har Mercedesen, som kom fra Larkollen i retning Moss, og bussen, som kom i motsatt retning, støtt sammen først. Ut fra skadene på personbilen kan det virke som om de to kjøretøyene har sneiet hverandre. Politiets teori er at dødsbilen med familien kom kjørende bak Mercedesen, og traff bussen etter Mercedesen. Sammenstøtet klemte bilen sammen og knuste hele frontpartiet. Bilen ble kastet rundt i motsatt retning i veibanen.

- Vi tror ikke at det er for høy fart som er årsaken.

Det sier førstebetjent Olaf Simensen Berglia ved Rygge lensmannskontor.

I barnesete

Ett eller flere kjøretøyer kan ha kommet over i feil kjørebane på det glatte føret.

Men det er ikke klarlagt om dette er tilfelle, eller hvilket kjøretøy det i så fall er snakk om.

Spedbarnet Linn Margarethe satt i barnesetet foran i bilen, med ryggen mot kjøreretningen. De to barnas liv sto ikke til å redde. Bilen hadde ikke airbager.

Foreldrene måtte skjæres ut av redningsfolkene, og ble kjørt til Ullevål universitetssykehus i ambulanser. Mora har alvorlige og uavklarte skader i hodet, ansikt, brystet og buken, samt bruddskader. Tilstanden hennes er ustabil. Faren har alvorlige skader i brystet, samt bruddskader. Tilstanden hans er stabil.

- Heldigvis ser ut som om det vil gå bra med dem, sier operasjonsleder Stein Even Nybjerkan ved Østfold politidistrikt.

Det ble i går opprettet kriseteam i kommunen, i et samarbeid mellom kommunehelsetjenesten og Larkollen skole, der den omkomne sjuåringen var elev.

Åpent for alle

- Skolen er åpen for alle som har hatt behov for å prate om det som har hendt. Vi har hatt et kriseteam på plass for å hjelpe folk gjennom sorgen, sier rektor ved Larkollen barneskole, Kirsten Osborg.

- En forferdelig opplevelse. Barn går ut og inn av sin sorg, og takler det ulikt. Nå arbeider vi for å møte dem i sorgen. Det er en tragedie for hele lokalsamfunnet når slikt skjer, sier rektor Osborg.

Nabo Ellen Bjerregård så lysene i snøen da hun kom hjem fra arbeid. Hun bor like ved stedet der barna døde, og har selv to elever ved Larkollen barneskole.

- Jeg vil rose skolen som har vært veldig flinke til å følge opp. De har ringt rundt, hatt åpen skole og stilt kriseteam til rådighet, sier Bjerregård til Dagbladet.

Tøff hverdag

På Larkollen skole er rektor Osborg forberedt på at det vil ta lang tid å komme over den tragiske ulykken.

- Vi har en beredskapsplan som vi har fulgt. Når ulykken er ute, gjelder det å handle. Tankene må komme seinere. Det viktigste er å være nærværende for barna. Vi har mistet en elev, og de har mistet en venn. Ulykken er et tragisk tap for hele lokalsamfunnet. På skolen skal vi forsøke å fortsette som vanlig, sier hun, og legger til:

- Skolehverdagen er det eneste vanlige vi har igjen.

<B>KNUST: </B> Audien familien fra Larkollen satt i, ble knust mot bussen. De to barna, det yngste i barnesete foran, ble drept.