«Lars» (16) kan tømme Folkeregisteret fra gutterommet

Alt du trenger for å stjele naboens personnummer er navn og fødselsdato.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Med et lite program som ligger fritt tilgjengelig på internett kan man skaffe til veie all informasjon man trenger for å stjele naboens identitet. Programmet generer korrekte fødselsnumre, og sporer opp tilhørende navn og adresse ved å utnytte  den statlige nettportalen Altinn.no og mobiloperatøren Tele2.no.

- Jeg lagde programmet for å vise hva som er mulig å gjøre slik dette kan bli endret, sier opphavsmannen «Lars» (16) til Dagbladet.no.

Alt en trenger å vite er vedkommendes fødselsdato og navn. Les Datatilsynets informasjon om personnumre.

Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet er ikke klar over at denne typen programvare finnes på nettet når Dagbladet.no ringer ham.

- Nei det visste vi ikke, men dette viser hvor lett det er. Nå må de som gjør dette mulig ta bort skylappene og bedre sikkerheten. Denne informasjonen kan brukes av kriminelle, sier han.

Fødselsnummeret kan brukes til å «stjele» andres identitet, og svindle store beløp fra ofrene. Les hvordan programmet fungerer i faktaboksen til høyre i saken.

Drøm for kriminelle

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer