Skogbrannene på Rhodos:

Lars (27) og Amalie (26) evakuert: - Totalt kaos

De kraftige skogbrannene på Rhodos har tvunget titusenvis av turister til å evakuere. Lørdag måtte norske Lars og Amalie gjøre det samme.

EVAKUERT: Lars Vestre (27) og kjæresten Amalie Øvrelid (26) måtte evakueres til Rhodos by i helga. Foto: Privat
EVAKUERT: Lars Vestre (27) og kjæresten Amalie Øvrelid (26) måtte evakueres til Rhodos by i helga. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Det har vært en heftig reise, sier Lars Vestre (27) til Dagbladet.

Lørdag gikk Vestre og samboeren Amalie Øvrelid (26) til Glystra Beach på Rhodos for å sole seg og nyte dagen. De visste at det var en skogbrann på øya, men hadde fått beskjed om at den var langt unna.

Men i løpet av kort tid tok dagen en dramatisk vending.

Lars Vestre (27) og samboeren Amalie Øvrelid (26) måtte evakuere fra skogbrannen som herjer på Rhodos. Video: Tipser. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Etter et par timer var det såpass mye røyk i området at sola ble skyggen for, og flere badegjester forlot stranda.

Gjennom karttjenesten Google Maps så paret at skogbrannen foregikk like i nærheten. Ved en nærliggende restaurant hadde de ansatte begynt å bære ting ned til vannet.

- Nå har vi sett bilder av at den restauranten er helt nedbrent, sier Vestre.

Steinar Kvamme (46) viser til Dagbladet TV tilstandene på hotellet der han og familien hans har opphold seg siden de måtte evakuere. Video: tipser Vis mer

- Skikkelig ubehagelig

Det tok ikke lang tid før paret så flammene langs fjellkanten. Ved 13-tiden småløp de tilbake til hotellet, der de pakka med seg det viktigste i en liten ryggsekk.

I løpet av de sju minuttene de brukte på hotellrommet, endret situasjonen seg drastisk.

- Det var full panikk på hotellet, og de ansatte løp fra dør til dør. Det var mye mer røyk, og det ble tungt å puste. Vi rev opp ei T-skjorte som vi holdt foran munn, og gikk ned til stranda, forklarer Vestre.

SOL BLE SKYGGE: De kraftige skogbrannene på Rhodos har kastet skygge over ferien til titusenvis av turister. Foto: Privat
SOL BLE SKYGGE: De kraftige skogbrannene på Rhodos har kastet skygge over ferien til titusenvis av turister. Foto: Privat Vis mer

De hadde allerede begynt å gå mot et evakueringspunkt lenger sør på øya, da de fikk første melding fra landets nødvarselsystem.

Paret gikk i 1,3 mil, før de nådde evakueringsområdet på Genadi Beach ved 17-tiden. Det var 40 varmegrader ute og de hadde fått i seg lite mat, men det høye adrenalinet holdt dem i gang.

- Det var en skikkelig ubehagelig opplevelse. Det ble mørkt ute og strømmen hadde gått, så himmelen var rød på grunn av flammene og røyken, sier han.

EVAKUERING: Paret måtte selv gå i 1,3 mil før de nådde et evakueringsområde. Foto: Privat
EVAKUERING: Paret måtte selv gå i 1,3 mil før de nådde et evakueringsområde. Foto: Privat Vis mer

Køkaos

Timene gikk på den folksomme stranda. Rundt klokka 23 begynte militæret å hente folk ut med båter til en større ferje. Det var mange familier, barn og gravide som skulle om bord.

- Det var totalt kaos, og folk prøvde å presse seg fram. Det var også en som brakk foten, sier Vestre.

Etter flere timer med evakuering og venting nådde ferja Rhodos by søndag morgen. De møtte opp på et evakueringssenter for å registrere seg, og allerede seinere samme dag fikk de rom på en ny resort.

BÅT TIL FERGE: Turistene ble ført med båter til ferger, som deretter førte dem til Rhodos by. Foto: Privat
BÅT TIL FERGE: Turistene ble ført med båter til ferger, som deretter førte dem til Rhodos by. Foto: Privat Vis mer

- Nå har vi spist og pusta ut. I dag skal vi til byen for å få tak i klær, sier Vestre.

Han mener at de har vært heldige.

- Vi har et hjem å dra til når vi reiser på fredag. Her har mye brent ned.

Flere turister blir evakuert fra områder på den greske ferieøya Rhodos grunnet skogbrann. Video: Steinar Kvamme, tipser. Vis mer

Henter hjem reisende

Vestre og kjæresten Øvrelid bestilte sin reise til Rhodos gjennom Nazar reisebyrå, som igjen eies av Tui. Reiseselskapet ga mandag kveld evakuerte nordmenn tilbud om å reise fra Rhodos til Danmark.

Paret har ikke fått en sånn melding, men mener det er andre som har behov for å komme seg vekk fra Rhodos mer enn dem.

30 000: Greske myndigheter forteller at minst 30 000 turister har blitt evakuert på Rhodos i løpet av helga. Foto: Privat
30 000: Greske myndigheter forteller at minst 30 000 turister har blitt evakuert på Rhodos i løpet av helga. Foto: Privat Vis mer

- Vi har ikke fått det tilbudet ennå, men vi har fått et rom på en ny resort. Forhåpentligvis prioriterer de dem som sitter fast i skolegymsaler og i hotellobbyer. Vi har heller ikke sendt noen slik forespørsel, sier Vestre.

- Vil dere dra hjem tidligere?

- Vi har ikke tatt stilling til det ennå. Vi har som sagt vært heldige. Seinest i dag var hotellet vårt stappfullt med folk i lobbyen som ikke har fått plass.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer