Ny narkostraff:

Lars (61) slapp fengsel

Lars Rasmussen ble dømt til fengsel for dyrking av cannabis. Da han anket saken, slapp han. Nå stuper straffenivået for rusbrukere.

BLE DØMT: I tingretten ble Lars Rasmussen dømt til 21 dagers fengsel. Han forteller at han dyrket marihuana for medisinsk bruk da han sliter med smerter.
BLE DØMT: I tingretten ble Lars Rasmussen dømt til 21 dagers fengsel. Han forteller at han dyrket marihuana for medisinsk bruk da han sliter med smerter. Vis mer
Publisert

I juli ble Lars Rasmussen (61) dømt til ubetinget fengsel i 21 dager for å ha dyrket fram og oppbevart fire cannabisplanter hjemme.

Han forteller Dagbladet at han dyrket plantene til medisinsk bruk, da han sliter med store smerter.

Han ble rådet til å ikke anke saken, fordi straffen kunne bli strengere, forteller han.

Likevel anket han. Det er han glad for i dag.

For da saken ble anket, slapp han nemlig helt å sone i fengsel, så lenge han holder seg unna straffbar handling i de nærmeste to åra.

- Det var julekvelden for meg og en stor lettelse, sier Rasmussen til Dagbladet.

Medisinsk bruk

Rasmussen bor i Stavanger og er ufør på grunn av et hjerneslag som gjorde ham delvis lammet i beina.

Det var første gangen Rasmussen dyrker noe liknende, forteller han.

Han skulle bruke det til medisinsk behandling, da han sliter med smerter og kramper i kroppen, noe som også underbygges av dommen.

Han forteller at han har vurdert å be om cannabis på legeresept, men at det er veldig dyrt.

KOM PÅ DØRA: Politiet dukket uventet opp på døra hans en morgen for ett år siden og fortalte at de ble tipset om at han hadde en marihuana-plantasje.
KOM PÅ DØRA: Politiet dukket uventet opp på døra hans en morgen for ett år siden og fortalte at de ble tipset om at han hadde en marihuana-plantasje. Vis mer

Ifølge 61-åringen ble aldri cannabisplantene brukt fordi de ikke var ferdigvokste.

I Norge kan du få legemidler som inneholder cannabis på resept hvis legen ser at det er særskilt grunnlag, som at personen ikke kan behandles med legemidler som er godkjent i Norge. Det er ingen refusjonsordning, så pasienten må betale fra egen lomme.

Dukket uventet opp

Politiet dukket uventet opp på døra hans en morgen for ett år siden, en morgen da Rasmussen satt og drakk kaffe. De fortalte at de hadde fått tips om at han drev en marihuana-plantasje.

- Jeg la meg flat og sa at jeg hadde en liten utebod med planter. De konfiskerte plantene, lampene, varmeovner og diverse annet utstyr. Jeg fikk blant annet høre at dette var høyst kriminelt og en av politimennene ransaket leiligheten min.

I Sør-Rogaland tingrett ble det også ansett som alvorlig, da retten mente han hadde handlet med forsett og at plantene hadde et produksjonspotensial på 120 gram cannabis.

- Jeg ble kjempesjokkert. Det var ikke noe hyggelig. Jeg sov ikke på noen dager og jeg begynte å forberede meg mentalt på hvordan det skulle gå, sier Rasmussen.

BLE STOPPET: Politiet grep inn da Alliansen for rettighetsorientert ruspolitikk avholdt en aksjon utenfor politihuset på Grønland i Oslo. Foto: Twitter Vis mer

Kontaktet advokat

Rasmussens sak ble dekket av mediene og delt på sosiale medier - og skapte sterk engasjement. Mange var sjokkerte over den strenge straffen.

Etter dommen i tingretten ble han tipset om å ta kontakt med advokaten Brynjar Meling.

Da ble det fortgang i saken hans.

Tre dager etter han sendte inn saken sin til Meling, snudde Gulating lagmannsrett og han fikk en betinget straff, som betyr at han slipper å sone.

«Sett herunder tiltaltes helseplager, finner lagmannsretten at 21 dager ubetinget fengsel er for strengt og finner at straffen kan settes til 14 dager betinget fengsel», skriver de i dommen.

- Jeg trodde ikke det kom til å gå så raskt og at jeg nesten ble frikjent. Jeg slapp å møte opp i retten også, fordi jeg sliter med å gå. Det var nydelig gjort, sier Rasmussen.

STAVANGER: Lars Rasmussen bor i Stavanger og har tidligere jobbet som trykker.
STAVANGER: Lars Rasmussen bor i Stavanger og har tidligere jobbet som trykker. Vis mer

- Alvorlig

Advokat Brynjar Meling forteller at det er alvorlig at ikke tingretten har oppfattet at synet på straff for narkotika til eget bruk har forandret seg.

- Det var etter min oppfatning en alvorlig situasjon. Det at tingretten ikke har oppfattet lovgiversignalet om hvordan man skal behandle narkotika til eget bruk. Jeg er veldig glad for at lagmannsretten tok til fornuft og ga ham en betinget reaksjon, sier han og fortsetter:

- En person som har store helsemessige utfordringer med blant annet store smerter og som forsøker å lindre dette med egenprodusert cannabis, har ingenting i et fengsel å gjøre.

Meling forteller at han er en av dem som «taler varmt om en avkriminalisering».

- Slik situasjonen er nå, så burde reduksjonen av straff for småkvantaforbrytelser av narkotika reduseres ytterligere.

Lovgiversignalet

Det nye «lovgiversignalet» er Høyreregjeringens rusreform som blant annet ville endre reglene til at besittelse og bruk av mindre mengder narkotika ikke skal straffeforfølges.

- Personer som har rusproblemer har blitt stigmatisert og straffeforfulgt lenge nok. De har blitt truet, jaget og ydmyket. Det er på høy tid at vi bytter ut straff med hjelp, sa helseminister Bent Høie (H).

I april ble rusreformen skrota da Arbeiderpartiet stemte mot forslaget og det ble mindretall på Stortinget, ettersom både Sp og Frp sto klare til å skrote forslaget.

Høyesterett tok grep

Likevel har det blitt endringer i forbindelse med rusreformen. I juli i år fastslo Høyesterett at «synet på straffereaksjoner for rusavhengige har endret seg» og at dette skal legges vekt på. Det har gjort at straffenivået for narkotikaforbrytelser har stupt.

Til Rett24 sier advokat Håvard Fremstad at domstolene «plukker opp kjernen i de signalene som ble sendt i rusreformen» og at «det er en fullstendig endring av straffeutmålingspraksis».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer