Lars Adrian (17) fikk en gips for mye

Trodde han skulle opereres i venstrefoten, våknet opp fra narkose med gips på begge føttene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 28.november ble Lars Adrian Wikstrøm Viker (17) fra Furnes i Hedmark innlagt på Rikshospitalet for en opererasjon i venstreankelen.

17-åringen lider av den sjeldne sykdommen Ataxia teleangiectasia (AT), også kalt Louis-Bars syndrom, som gir gradvis muskelsvikt og store koordinerings- og balanseproblemer.

Visste ikke om operasjon i høyrefoten

Inngrepet i venstreankelen var nødvendig for å rette på en feilstilling i leddet. Ved en feiltakelse ble verken Lars Adrian eller foreldrene gjort oppmerksomme på at legene på Rikshospitalet også planla å operere høyrefoten.

- Jeg fikk sjokk da faren hans ringte fra sykehuset og fortalte at han hadde gips på begge beina, sier moren Hege Wikstrøm til Hamar Arbeiderblad.

Med to opererte bein med gips opp til knærne ble Lars Adrian pleietrengende døgnet rundt, noe som la store omsorgsbelastninger på foreldrene. Moren Hege har vært hjemme fra jobben for å ta seg av sønnen.

Det eneste foreldrene skulle ønske var at de hadde fått tilstrekkelig med informasjon på forhånd, slik at de kunne vært forberedt på pleiesituasjonen etter operasjonen.

- Det er så viktig å være forberedt. Hvis vi hadde fått vite at begge beina skulle opereres, ville vi valgt en annen årstid hvor det ikke er is og glatt. Vi ville sjekket hva slags rettigheter vi har i forhold til skyss og pleiepenger, sier moren til Hamar Arbeiderblad.

SKULLE SÅ GJERNE VÆRT FORBEREDT: Lars Adrian Wikstrøm Viker (17) og foreldrene var ikke klar over at 17-åringen skulle opereres i begge beina. Omsorgssituasjonen ble dramatisk endret for foreldrene, da Lars Adrian våknet fra narkosen med gips opp til knærne på begge beina. Moren Hege Wikstrøm sier hun gjerne skulle vært forberedt på situasjonen. Foto: Trond Lillebo/  Hamar Arbeiderblad .
SKULLE SÅ GJERNE VÆRT FORBEREDT: Lars Adrian Wikstrøm Viker (17) og foreldrene var ikke klar over at 17-åringen skulle opereres i begge beina. Omsorgssituasjonen ble dramatisk endret for foreldrene, da Lars Adrian våknet fra narkosen med gips opp til knærne på begge beina. Moren Hege Wikstrøm sier hun gjerne skulle vært forberedt på situasjonen. Foto: Trond Lillebo/ Hamar Arbeiderblad . Vis mer

Først i månedsskiftet februar-mars blir sønnen helt gipsfri.

- For dårlig detaljinformasjon

Seksjonsoverlege for barneortopedi, Terje Terjesen, ved Rikshospitalet sier til avisen at han beklager den mangelfulle informasjonen.

Ved tre anledninger i forkant av operasjonen skulle Lars Adrian og foreldrene blitt informert om at også høyrefoten skulle under kniven.

I første omgang skulle denne informasjonen stått i et brev, som foreldrene med forskjellig bostedsadresse sier de ikke har mottatt. I selve innkallingen til operasjonen stod bare venstrebeinet nevnt.

- Assistenten uteglemte høyrebeinet i dette brevet. Det er beklagelig, sier Terjesen til HA.

I samtalen seksjonsoverlegen hadde med Lars Adrian og faren i forkant av inngrepet unnlot han selv å nevne inngrepet i høyrefoten. Til avisen sier han at han «hadde for stor fokus på det beinet det stod verst til med og glemte å gå inn på det andre».

- Jeg beklager at detaljinformasjonen her ble for dårlig, sier Terjesen.