- Lars bare et redskap

LILLESTRØM (Dagbladet): Da Steinar Wiik Sørvik forsøkte å overbevise juryen om at Lars Grønnerød er uskyldig, ga han alle de tiltalte ulike roller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristin ble «prinsessen som ingen kunne målbinde», Lars var «redskapet som ble rydda bort i boden» etter å ha skaffet våpen, mens ekteparet Orderud ble sittende med svarteper og de eneste med motiv for drapene.

Med voldsomme armbevegelser og blikket festet på juryen, gjentok Wiik Sørvik gang på gang sitt hovedpoeng: At Lars ikke ante noe om drapsplanlegging da han ga ekteparet sin revolver.

- Byttet våpen

- Lars var bare et redskap i en plan utklekket av andre. Han var den som skulle skaffe våpen. Lars trengte ikke å vite noe mer: Redskap brukes. De tenker ikke selv, sa Wiik Sørvik.

Lars har sagt at han ga ekteparet Orderud våpenopplæring lille julaften og at han etter mye mas byttet bort sin revolver «Lillegutt» mot 4000 kroner og en pistol.

- Min konklusjon er at Per Orderud sitter igjen med svarteper, sa forsvarerkollega Morten Kjensli.

Telefonutskriftene viser at i perioden mellom jula 1998 og påsken 1999 er det ingen Per ringer så ofte til som Lars. Men etter den natta Lars hevder at han overleverte våpenet, er det ikke en eneste telefon fra Per til Lars.

- Bare ett motiv

Forsvarer Morten Kjensli mener Lars forklaring i seg selv viser at han ikke kjente til drapsplanene.

I avhør fortalte Lars om våpenbyttet med Per og han viste politiet hvor han hadde prøveskutt med revolveren «Lillegutt». Slik fikk politiet bekreftet at det var drapsrevolveren.

- Hvis Lars hadde noe medansvar for å dette, hvorfor skulle han lede politiet til det treet slik at de fikk tekniske bevis? Og hvilket motiv skulle han ha for å ønske at Per og Veronica skulle få 21 års fengsel ved å lyve om våpenbyttet? spurte Kjensli.

Steinar Wiik Sørvik mener at ekteparet Orderud var de eneste som har motiv for trippeldrapet.

Han sa at Lars i alle fall ikke hadde noe motiv for å medvirke til trippeldrapet.

- 4000 kroner og en Ruger som betaling for revolveren, det er Lars' belønning. Det er ikke mer enn et dags forbruk av amfetamin, sa han. Sørvik gikk sterkt ut mot bildet av Lars som «den kriminelle», helt uten troverdighet.

- Lars er kriminell, det er ikke noe å legge skjul på. Men alle de fire på tiltalebenken er kriminelle. De andre er ikke noe bedre enn Lars bare fordi de ikke er dømt for lovbruddene, som for eksempel falsk forklaring i retten og dokumentfalsk, sa Wiik Sørvik.

TENKER IKKE: - Lars var bare et redskap i en plan utklekket av andre. Han var den som skulle skaffe våpen. Lars trengte ikke å vite noe mer: Redskap brukes. De tenker ikke selv, sa Steinar Wiik Sørvik.