Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lars får sone likevel

Men nå synes han nok er nok. - Det krasjer med planene mine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Torsdag skrev Dagbladet.no om 48 år gamle Lars Groth som ble løslatt mot sin vilje fra Horten fengsel ti dager før han var ferdig med å sone.

Han fikk fem minutter på seg til å pakke cella fordi en person i varetekt trengte hans plass.

Vil ikke tilbake til fengselet

Fredag fikk Groth telefon fra Horten fengsel om at han kunne møte opp i fengselet tirsdag, og fortsette soningen. Men dette er lite aktuelt for 48-åringen.

- Region sør-ledelsen var åpenbart bekymret for all pressedekningen og jeg fikk tilbud om å komme tilbake til Horten i morgen. Men jeg har oppfattet det slik at jeg er ferdig med å sone. Det som skjer i praksis nå er at alt blir sendt tilbake til Statens innkrevingssentral og der blir det liggende til hele saken er foreldet, sier Groth til Dagbladet.no.

Da Groth forlot fengselet fikk han en post-itlapp hvor det sto hans navn, saksnummer og antall dager han hadde igjen. Han kunne betalt seg ut av straffen, men ettersom Groth er såkalt bøtesoner lar ikke dette seg gjøre. En bøtesoner kan ikke betale seg vekk fra fengselsstraff, men må sone hele dommen.

- Jeg har ingen innsigelser på selve dommen, men nekter å la meg herse med.

- Det krasjer med mine planer

FRAM OG TILBAKE: Horten fengsel måtte løslate Lars Groth mot hans vilje forrige tirsdag. Nå kan han fortsette soningen, men mener han har sonet ferdig hjemme. Illustrasjonsfoto: Scanpix
FRAM OG TILBAKE: Horten fengsel måtte løslate Lars Groth mot hans vilje forrige tirsdag. Nå kan han fortsette soningen, men mener han har sonet ferdig hjemme. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Groth hadde skulle opprinnelig vært ferdig med å sone fredag førstkommende. Men dersom han skulle fortsatt soningen fra i morgen ville han sittet til fredag 15. februar.

- Jeg takket først ja, men jeg får ikke godskrevet disse dagene. Jeg har regnet med å sitte til 8. og etter det skal jeg på rehabilitering etter sykdom. De vil ikke godskrive hjemmesoning og da krasjer dette med mine planer.

Justisdepartementet sa til Dagbladet.no at det kun har vært to slike tilfeller de siste årene, men Groth mener dette er feil.

- Betjentene sa til meg at dette skjer stadig vekk. Dette handler kun om at Storberget skal pynte på statistikkene og at det skal se penere ut. Det er klart jeg skal straffes for å ha kjørt med promille, men jeg vil ikke ha dette hengende over meg i mange år. Dette blir dobbel straff. Nå jeg vente på at ting blir henlagt. I verste fall må jeg gå i ti år.

- Strekker oss langt

Assisterende direktør i Kriminalomsorgen region sør, Rita Kilvær, vil kun kommentere saken på generelt grunnlag.

- I utgangspunktet løslater vi stort sett aldri bøtesonere med mindre de kan betale. Samtidig har vi en prioritetsliste hvor varetekt går øverst og bøtesonere er nederst. I slike situasjoner spør vi om noen melder seg frivillig. Dersom noen vil inn igjen, dette har skjedd to ganger siden 2001, strekker vi oss langt for å gå dem i møte, sier Kilvær til Dagbladet.no.

Hun vil ikke kommentere Groths krav om å få godkjent de dagene han har vært ute av Horten fengsel.

image: Lars får sone likevel
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media