Lars Grønnerød har alt å tape

Mens ekteparet Orderud og Kristin Kirkemo Haukeland har alt å vinne, står en tilnærmet frifinnelsesdom på spill for Lars Grønnerød, når Orderud-saken starter i Eidsivating lagmannsrett neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I Nes herredsrett oppnådde advokat Steinar Wiik Sørvik å få sin klient Lars Grønnerød dømt for uaktsom medvirkning til drap. Det ga ham fengsel i 2 år og 6 måneder, mens de tre andre tiltalte fikk lovens strengeste straff - 21 års fengsel.

- Lars har lite å vinne og alt å tape, sier Wiik Sørvik uken før Eidsivating lagmannsrett starter ankesaken mot de fire som i juni i fjor ble dømt for medvirkning til de såkalte Orderud-drapene.

Blanke ark

- Problemet for min klient er at lagmannsretten starter med blanke ark. Det som skjedde i Nes herredsrett kan jeg ikke engang vise til i min prosedyre, sier Wiik Sørvik.

Advokaten vet inderlig vel at dersom juryen svarer ja på skyldspørsmålet for alle fire, har Lars Grønnerød bare den mulighet igjen at juryen svarer nei på spørsmålet om overlegg.

Men selv det betyr en minimumsstraff på seks år.

Derfor setter Wiik Sørvik sin lit til administrators rettsbelæring. Han mener rettens formann må gjøre det kla rt at juryen må svare nei på skyldspørsmålet dersom den oppfatter Grønnerøds medvirkning som uaktsom.

Ekstraspørsmål

Hvis Lars Grønnerød blir frikjent av juryen har imidlertid påtalemyndigheten full anledning til å stille et tilleggsspørsmål i tråd med dommen i Nes herredsrett.

Statsadvokat Olav Helge Thue bekrefter at denne muligheten foreligger, men vil ikke si noe om hvorvidt han har tenkt å benytte seg av den.

- Vi har ikke endret tiltalebeslutningen og ber juryen om å kjenne samtlige fire skyldig i medvirkning til drap, sier Thue.

Det er påtalemyndigheten som har anket dommen mot Lars Grønnerød, mens aktoratet var tilfreds med dommen mot de tre andre tiltalte.

Grønnerød på sin side anket ikke, men det gjorde de tre som fikk lovens strengeste straff.

Til side?

Wiik Sørvik sier det er tradisjon i norsk rettsvesen at bare frifinnende jurykjennelser settes til side av rettens juridiske d ommere.

- Finnes en tiltalt skyldig, kan ikke jeg huske at avgjørelsen er blitt satt til side, sier advokaten.

Statsadvokat Thue har imidlertid ingen sterk tro på at retten vil sette til side en eventuell frifinnende jurykjennelse.

De to aktorene, Thue og Jørn Sigurd Maurud, innstilte i sin tid på at saken måtte henlegges på grunn av bevissituasjonen, men riksadvokaten valgte å ta ut en tiltale om medvirkning.

- Vi mener påtalemyndigheten står sterkt, selv om det ikke er kommet fram noe dramatisk nytt om hva som egentlig skjedde i kårboligen på Orderud. Men vår oppgave vil være å overbevise juryen om de tiltaltes skyld, ikke å satse på at en frifinnelse skal bli satt til side, sier statsadvokaten.

MYE PÅ SPILL: Lars Grønnerød risikerer lang fengselsstraff etter ankesaken som begynner 19. januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer