Lars Korvald trodde på EF-medlemskap

I 1972 informerte daværende statsminister Lars Korvald USA om at Norge kunne komme til å gå inn i EF «om fire til fem år». Det hemmelige notatet fra USAs Oslo-ambassadør gir en nedlatende vurdering av Korvald.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Han (Lars Korvald) gikk til og med så langt at han i fortrolighet sa han tror Norge vil kunne gå inn i det felles markedet om fire til fem år. Litt av et utsagn fra en mann som er statsminister bare fordi Norge ikke ble medlem,» skriver USAs ambassadør til Norge, Philip K. Crowe, i det hemmeligstemplede telegrammet til amerikansk UD i Washington. Telegrammet ble sendt i oktober 1972 etter at Lars Korvald fra KrF tok over etter Ap's Trygve Bratteli i kjølvannet av nei-sidens seier i folkeavstemningen. Dokumentet er nå avgradert av amerikansk UD.

Korvald mente videre at Norge i tilfelle en ny søknad om medlemskap «vil bli gitt en sjenerøs avtale av de ni medlemmene i markedet, og at forhandlingene vil bli sluttført på kort tid».

Crowe legger til: «Jeg sa jeg ikke er enig i dette synet, men at jeg oppriktig håper det stemmer.»

Benekter

Lars Korvald selv benekter i dag det i 1972 svært oppsiktsvekkende EF-synet.

- Jeg kan selvsagt ikke huske i detalj alle samtalene jeg hadde i 1972, men jeg kan ikke tenke meg at jeg skulle ha sagt at Norge kunne komme til å gå inn i EF allerede på 70-tallet, sier Korvald.

Også for hans statssekretær i 1972, nåværende statsminister Kjell Magne Bondevik, kommer opplysningene som en overraskelse.

- Dette var ikke synspunkter som var oppe i regjeringen på den tida. Dersom Korvald er gjengitt korrekt i dette telegrammet, må det være uttrykk for hans private vurderinger, sier Bondevik.

Lettere

Ambassadør Crowe gir en lite flatterende beskrivelse av den da nye norske statsministeren:

«Lars Korvald er ikke en veldig imponerende mann og har ikke noen imponerende bakgrunn,» skriver Crowe og fortsetter: «Korvald er et medlem av KrF, og den lutherske kirken har hatt den desidert største innflytelsen i hans liv.»

Crowe mener likevel Korvald blir lettere å samarbeide med enn forgjengeren Trygve Bratteli:

«Han er en politisk moderat med et til-høyre-for-sentrum-ståsted, som vil gjøre mine forehavender med ham lettere enn med hans mer sosialistisk anlagte forgjenger.»

Invitasjon til USA

Ifølge Crowe uttrykte Korvald også et sterkt ønske om å besøke USA som statsminister.

«Jeg ga ingen løfter, men dersom han overlever det neste året og ved et mirakel skulle bli gjenvalgt, burde vi invitere ham,» skriver Crowe.

Korvald ble ikke gjenvalgt, og høsten 1973 inntok Trygve Bratteli på nytt statsministerens kontor.