Lars Monsen etter omstridt behandling i Tyskland: - Det virker som om jeg er borrelia-fri

- Eksperimentell medisin, mener norsk borreliaekspert.

BEHANDLET: Lars Monsen sier han tror borrelian er borte etter langvarig antibiotikabehandling i Tyskland. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BEHANDLET: Lars Monsen sier han tror borrelian er borte etter langvarig antibiotikabehandling i Tyskland. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For to år siden ble programleder og hundekjører Lars Monsen kronisk syk etter et flåttbitt. Monsen gikk til behandling hos den omstride norske legen Rolf Luneng ved Norsk Borreliosesenter. I september i fjor ble senteret stengt da Luneng ble fratatt legeautorisasjonen. Luneng hadde trosset advarsler om å bruke store antibiotikadoser i sin behandling. En behandling Lars Monsen benyttet seg av.

Da senteret ble stengt, valgte Lars Monsen å fortsette med langvarig antibiotikabehandling i Tyskland.

- På rett kurs I et nytt innlegg på sin hjemmeside, skriver Monsen at behandlingen har gjort han betraktelig bedre, og at han er på rett kurs med både hundekjøringa og helsa.

 - Luneng fikk bort det meste av borreliaen, den tyske legen fullførte det, nå kan det virke som om jeg er borreliafri. Likevel vet jeg at disse bakteriene er mestere i å gjemme seg i cysteform, og trolig er det andre infeksjoner som definivt hemmer meg, skriver Monsen på bloggen.

Monsen skriver videre at han håper Luneng får behandle flåttpasienter igjen.

- Slik det er nå tortureres norske borgere, ikke minst små barn, i et daglig smertehelvete som alt for ofte ender med et forferdelig liv eller i verste fall døden, skriver Monsen.

SKEPTISK: Leder ved Flåttsenteret ved Sørlandet sykehus sier det er for lite forskning på den type behandling Monsen har gjennomgått, og at den kan føre til alvorlige bivirkninger. Foto: Irene Svozilik / Sørlandet sykehus
SKEPTISK: Leder ved Flåttsenteret ved Sørlandet sykehus sier det er for lite forskning på den type behandling Monsen har gjennomgått, og at den kan føre til alvorlige bivirkninger. Foto: Irene Svozilik / Sørlandet sykehus Vis mer

Han er positiv til egen helse og har fortsatt et mål om å bli verdens beste hundekjører.

Eksperimentelt Leder for det nyopprettede flåttsenteret ved Sørlandet sykehus, Randi Eikeland, er kritisk til langvarig antibiotikabehandling.

- Den forskningen som eksisterer i dag drar i retning av at det ikke er riktig å behandle med langvarige antibiotikakurer, sier Eikeland til Dagbladet.

Hun viser til nyere svensk og norsk forskning som konkluderer med at det ikke finnes nok forskning til å bevise om  behandlingen virker eller ikke virker.

-  Det vi vet er at det ikke er bevist at den behandlingen virker, og den kan ha alvorlige bivirkninger.

Hun betegner behandlingen som ble foretatt hos Luneng og hos flåttklinikken som eksperimentell.

KAMP: Lars Monsen har kjempet for at den samme typen langvarige antibiotikabehandling behandling skal være lov i Norge. Her under en demonstrasjon om flåttsaken utenfor Stortinget i fjor. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KAMP: Lars Monsen har kjempet for at den samme typen langvarige antibiotikabehandling behandling skal være lov i Norge. Her under en demonstrasjon om flåttsaken utenfor Stortinget i fjor. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Vi i det offentlige helsevesenet mener det er ekperimentell medisin, det skal gjøres under spesielle betingelser og nøye oppfølging og protokoller, sier hun.

Hun vil ikke gå inn på Monsens sykdom spesifikt, men forstår noe av kritikken i innlegget.

- Jeg skjønner at det er en del mennesker som er fortvila og går til behandling, vi kunne kanskje sett på om man burde gitt dem bedre oppfølging, sier hun.

Lars Monsen har ikke besvart Dagbladets henvendelser onsdag.

Borrelia

• Den vanligste flåttbårne sykdommen hos mennesker er Lyme borreliose, som skyldes en bakterie. Vanlige kjennetegn ved sykdom er karakteristisk utslett, feber, hodepine, muskel- og leddsmerter.

• En fjerdedel av flåtten på Sørlandet er bærere av bakterien borrelia, mens det er påvist at 12 prosent av flått i Sogn og Fjordane har borrelia i gjennomsnitt.

• Omtrent 300 tilfeller rapporteres årlig, men mange tilfeller innrapporteres ikke.

• Folkehelseinstituttet anslår at mellom 2000 og 3000 får overført sykdommen hvert år.

• I juni i år ble det kjent norske myndigheter og EU har bevilget 14,9 millioner til et nordisk flåttsamarbeidsprosjektet ScandTick. Et forsiktig estimat anslår at over 40 000 personer, bare i Sverige, ble sjuke etter flåttinfeksjoner i fjor.

• LB kan behandles med to til tre ukers antibiotikakur, men det finnes ikke vaksine mot sykdommen. 

Kilder: Folkehelseinstituttet, Forskningsprosjektet «TickDeer» ved Atle Mysterud, Dagbladet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer