Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sviktet av Bydel Bjerke

Lars og Jonas flytter fra Villa Eik: - Helt fantastisk, vi gleder oss

De to unge mennene med alvorlig autisme fikk ikke forsvarlig omsorg. Nå skal de flytte.

GLAD I MAMMA: Jonas gir mamma en god klem under et besøk i omsorgsboligen Villa Eik i Bjerke bydel i Oslo.  Foto: Thomas Rasmus Skaug 
GLAD I MAMMA: Jonas gir mamma en god klem under et besøk i omsorgsboligen Villa Eik i Bjerke bydel i Oslo.  Foto: Thomas Rasmus Skaug  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er helt fantastisk, sier mor og verge for Jonas, Eva Alexandra Fürst.

- Vi gleder oss. Det virker veldig lovende. Vi hadde jo heller ikke gått inn for valgte tilbyder, dersom vi ikke hadde tro på at dette skal bli bra, sier mor og verge for Lars, Gro Greftegreff.

De to unge mennene med alvorlig autisme skal nå flytte fra omsorgsboligen Villa Eik i Bjerke bydel i Oslo.

Dagbladet har dokumentert at de ikke har fått forsvarlig omsorg gjennom flere år, til tross for at tilsynsmyndighetene gjentatte ganger har krevd at bydelen skal rydde opp.

TV-GLAD: Lars liker å se på tv, spesielt hvis det er snakk om Marve Fleksnes i Rolv Wesenlunds skikkelse.  Foto: Thomas Rasmus Skaug 
TV-GLAD: Lars liker å se på tv, spesielt hvis det er snakk om Marve Fleksnes i Rolv Wesenlunds skikkelse.  Foto: Thomas Rasmus Skaug  Vis mer

Tegnet kontrakt

9. mars opplyste kommunaldirektør Endre Sandvik om at Bjerke bydel skulle fratas omsorgen for Lars og Jonas på Villa Eik.

Velferdsetaten fikk i oppdrag å sikre at Lars og Jonas får stabile bemanningsforhold av en stab som blir gitt god opplæring, samt at de medisinske ekspertene ved ANH på Ullevål universitetssykehus kommer inn og gir kyndig veiledning.

Byrådsavdelingen for helse-, eldre og sosiale tjenester i Oslo kommune ga også anskaffelsesavdelingen i Velferdsetaten i oppdrag å finne nye heldøgns helse- og omsorgstjenester for Lars og Jonas.

Etter å ha vunnet anbudskonkurransen, underskrev den private tilbyderen Hava-instituttet kontrakt med Bjerke bydel 28. september.

- Som vi alltid gjør i anskaffelsesprosesser, har vi lagt vekt på de pårørendes ønsker. De pårørende er blitt hørt hele veien, og vi har hatt et veldig bra samarbeid med dem, sier direktør Lilleba Fauske i Velferdsetaten.

- Vi opplever så absolutt at vi er blitt hørt i prosessen, og vi synes det er strålende at også Velferdsetaten synes samarbeidet har vært fruktbart, sier Greftegreff.

AUTISME: Jonas kan stirre på vann som renner gjennom kaffetrakteren i timevs. Foto: Thomas Rasmus Skaug 
AUTISME: Jonas kan stirre på vann som renner gjennom kaffetrakteren i timevs. Foto: Thomas Rasmus Skaug  Vis mer

Bydel Bjerke har ikke vært direkte involvert i anskaffelsesprosessen.

Går av

- Dette er noe vi har jobbet for i lang tid etter ønske fra foreldrene, og det er fint at det nå går i orden. Vi gleder oss med dem, og håper de nå får et tilbud de blir fornøyde med, sier avtroppende bydeldirektør Kari-Anne Mathisen i Bydel Bjerke.

Mathisen, som ble ansatt i et seks års åremål i 2013, fratrer sin stilling som bydelsdirektør og går av med pensjon 1. desember i år, etter avtale med kommunalirektør Endre Sandvik.

Strandet

I 2014 strandet en anskaffelsesprosess som bydelen selv sto for.

Etter en befaring hos bydelens valg av ny leverandør av helse- og omsorgstjenester for Lars og Jonas, avgjorde mødrene at der kunne de ikke bo. Mødrene hevdet at boligen ikke var tilrettelagt for utagering, og påpekte dessuten at universitetssykehuset har uttalt at Lars ikke skal gå i trapper, noe tilbudet ville måtte innebære.

FLYTTEKLAR: Lars skal flytte fra Villa Eik om kort tid. Her sammen med mamma Gro Greftegreff på Villa Eik. Foto: Thomas Rasmus Skaug 
FLYTTEKLAR: Lars skal flytte fra Villa Eik om kort tid. Her sammen med mamma Gro Greftegreff på Villa Eik. Foto: Thomas Rasmus Skaug  Vis mer

- Det viste seg at leverandøren hadde to pågående tilsynssaker mot seg, en for brudd på arbeidsmiljøloven og en knyttet til tvang og makt mot kapittel 9-vedtaksbrukere, uttalte advokat Hanne S. Torkelsen til Dagbladet 16. mars.

Bydel Bjerke-ledelsen avslo å kommentere advokatens oppfatninger om den mislykkede anskaffelsesprosessen.

- I god rute

Hava-instituttet, som nå skal stå for de nye helse- og omsorgstjenestene, var ikke med i anbudskonkurransen i 2014.

I løpet av oktober vil Lars og Jonas flytte inn i en nyoppusset bolig i Gamle Stovner, i et villastrøk med marka som nærmeste nabo.

- Vi er i god rute for flytting denne måneden, sier eier og daglig leder Karl Kristian Indreeide i Hava-instituttet.

Han legger ikke skjul på at det er et stort oppdrag.

- Vi skal sørge for et fullskalatilbud til Jonas og Lars. Gutta skal få realisere seg sjøl og ha det bra. Det er målet. En ventet bieffekt av dette, vil være at de utagerer og selvskader mindre, sier Indreeide.

Tilsyn avsluttes

At Jonas og Lars nå flytter fra Villa Eik, betyr slutten på en fem år lang prosess mellom tilsynsmyndighetene og Bjerke bydel.

Etter diverse klager fra verger og pårørende, bestemte Fylkesmannen i Oslo og Akershus å gjennomføre tilsyn ved omsorgsboligen i november 2011.

Fylkesmannen kom til at forholdene ikke lå til rette for at brukere, som Jonas og Lars, fikk et forsvarlig omsorgstilbud.

Fylkesmannen foretok nytt tilsyn ved Villa Eik i 2013. De fant mange av de samme feilene som i 2011 og konkluderte igjen med at omsorgstilbudet for de tunge brukerne var uforsvarlig.

Saken gikk deretter til Statens helsetilsyn som først ga varsel om pålegg og deretter kom med faktiske pålegg som de krevde utbedret.

14. oktober 2015 gjorde Fylkesmannen det klart at situasjonen på Villa Eik fremdeles ikke var forsvarlig for Jonas og Lars.

I slutten av april 2016 fastslo Statens helsetilsynet at bydelen ikke har sikret forsvarlig omsorg for de to unge mennene, til tross for at bydelen over lengre tid har «fått anledning til å bringe den uforsvarlige virksomheten til opphør».

Bydel Bjerke har nå fått brev fra Helsetilsynet med beskjed om at «pålegget avsluttes».

Tilsynsmyndigheten påpeker at bydelen, siden pålegget av 10. juni 2015, har oppnådd flere forbedinger i tjenestetilbudet, blant annet ved at personalgruppene rundt Lars og Jonas er blitt mindre og at kompetansenivået er hevet.

«På bakgrunn av de tiltakene bydelen har iverksatt, og at tjenestetilbudet som pålegget rettet seg mot er under avvikling og et nytt bo- og tjenestetilbud iverksettes i nærmeste fremtid, finner vi at pålegget avsluttes», skriver Statens helsetilsyn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!