Lars og Jonas utagerer og skader seg selv. I bydel Bjerke i Oslo får de ikke den omsorgen de trenger

- Guttene våre har tatt stor skade av å bo i Villa Eik.

UTAGERER OG SKADER SEG SELV: Lars og Jonas har alvorlig autisme og bor i omsorgsboligen Villa Eik i bydel Bjerke i Oslo. Tilsynsmyndigheter mener omsorgstilbudet er uforsvarlig. Foto: Privat
UTAGERER OG SKADER SEG SELV: Lars og Jonas har alvorlig autisme og bor i omsorgsboligen Villa Eik i bydel Bjerke i Oslo. Tilsynsmyndigheter mener omsorgstilbudet er uforsvarlig. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet har den siste tida fulgt saken om fostermor Gro Mikalsen som nå er skilt fra sin fostersønn (15) med autisme og Downs syndrom som nå er flyttet til en institusjon i bydel Bjerke i Oslo.

Mikalsen hevder at barneverntjenesten i bydel Bjerke har for dårlig forståelse av hva guttens dobbeltdiagnose innebærer med tanke på hans omsorgsbehov.

Hun er langt fra den eneste som mener at bydel Bjerke ikke forstår seg på hvilken omsorg personer med alvorlig autisme må ha.

Utagering og selvskading - Guttene våre har tatt stor skade av å bo i omsorgsboligen Villa Eik i bydel Bjerke. Episoder med bruk av tvang, utagering og alvorlig selvskading har eskalert de siste fem åra, sier mor og hjelpeverge Eva Alexandra Fürst til Dagbladet.

Sønnen hennes, Jonas, flyttet inn på Villa Eik da han var 15 år gammel i 2007. Dagbladet har sett dokumentasjon for at episoder med tvang, utagering og selvskading har funnet sted.

I brev til bydel Bjerke 14. oktober 2015 skriver Fylkesmannen i Oslo og Akershus om påleggene bydelen har fått fra Statens helsetilsyn og bydelens oppfølging av dem.

«Innledningsvis vil Fylkesmannen bemerke at vi på det nåværende tidspunkt ikke ser at bydel Bjerke sikrer et forsvarlig tjenestetilbud til tjenestemottaker», heter det.

- Det er på ingen måte de ansatte på Villa Eik vi går til angrep mot. De ønsker guttene våre det beste. Det er bydelsadministrasjonen som siden 2011 ikke har sørget for stabil bemanning og nødvendig opplæring av personell, sier mor og hjelpeverge Gro Greftegreff.

Sønnen hennes, Lars, ble også beboer på Villa Eik i 2007, da han var 19 år gammel.

Fram til 2010 hadde de det godt på Villa Eik. Så gikk det fryktelig galt.

Problemer i årevis - Vi ser veldig mange av de samme problemene med omsorgen disse guttene får på Villa Eik i dag som vi har sett helt fra høsten 2011, sier advokat Magne Brun som er medlem av Autismeforeningens faglige råd.

Nå planlegger han å trekke bydel Bjerke i Oslo for retten på grunn av den uforsvarlige omsorgssituasjonen Lars og Jonas har hatt som beboere i omsorgsboligen Villa Eik gjennom flere år.

I et søksmålsvarsel til Kommuneadvokaten i Oslo 15. januar 2015 skriver Brun at hans klienter ikke har fått den omsorgen og behandlingen de har krav på etter helse- og omsorgslovgivingen siden høsten 2011.

«Det vil bli anført at bydel Bjerke, på tross av gjentatte tilsyn fra Fylkesmannen, gjentatte tilbakemeldinger fra ANH, Ullevål sykehus og fra mine klienters verger, ikke har tatt inn over seg at tjenestetilbudet er uforsvarlig, og sagt seg uenig i tilsynsmyndighetenes vurderinger. Statens helsetilsyn har vært inne i sakene siden sommeren 2014, og har varslet pålegg», heter det i søksmålsvarselet.

MOR OG SØNN: Eva Alexandra Fürst kjemper for sønnen Jonas (23). Foto: Privat
MOR OG SØNN: Eva Alexandra Fürst kjemper for sønnen Jonas (23). Foto: Privat Vis mer

Autismeforeningen har også fulgt saken tett siden første bekymringsmelding ble sendt i 2011.

- 71 mennesker tørket sønnen min bak - Bydel Bjerke har utvist en manglende vilje til å ta inn over seg den faktiske situasjonen, sier Brun og lister opp noen gjennomgående problemområder.

• Bydel Bjerke hevder at bemanningssituasjonen på Villa Eik er stabil. Det er dokumentert uriktig, hevder advokaten.

- I løpet av seks måneder var det 71 forskjellige mennesker som tørket sønnen min bak, sier Gro Greftegreff.

• Bydel Bjerke påstår at de har god kompetanse.

- Sannheten er at det fremste kompetansemiljøet ved Oslo universitetssykehus ikke lenger vil inn der. De mener at det ikke er mulig å drive veiledning i denne bydelen. De er ikke mottakelige. Det framkommer av dokumenter i saken, sier Brun.

• Bydelen har ingen samordning av planlagt bemanning og opplæring. Det har de aldri hatt.

MOR OG SØNN: Gro Greftegreff kjemper for sønnen Lars (27). Foto: Privat
MOR OG SØNN: Gro Greftegreff kjemper for sønnen Lars (27). Foto: Privat Vis mer

- Nå lager de planer først etter at en tjeneste er utført, slik at det ser ut som om de har en planlagt bemanning. Dette kan vi dokumentere, sier Brun.

• Bydel Bjerke har ikke villet gå i dialog om de egentlige problemene i tjenesten.

- Det har vært flinke ansatte på Villa Eik som har oppdaget svikt, sagt ifra og som er blitt skviset ut. Bydelen, på sin side, gir «vanskelige pårørende som skaper konflikt» skylda for høy turnover og sykefravær hos bemanningen, sier Brun.

Tvangsmidler Mødrene til Lars og Jonas er klare på at de to har tatt stor skade av den uforsvarlige behandlingssituasjonen de har vært i siden 2011. Antall tilfeller av utagerende atferd med påfølgende bruk av tvangsmidler har økt kraftig. Det samme gjelder tilfeller av at guttene skader seg selv.

Advokat Brun er ikke i tvil om at Lars og Jonas har tatt skade av mangelen på forsvarlig omsorg.

- Det er udiskutabelt. Det foreligger en DVD av Jonas fra før han kom til Villa Eik som Autismeforeningen brukte som eksempel på en særdeles velfungerende person med tung autisme. Han hadde et vell av interesser. I dag er situasjonen hans en helt annen, med mange episoder med utagering og selvskading, sier Brun.

- Gammel sak som vi har tatt tak i Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen, som personlig har befattet seg med saken, avfeier det hele som gammelt nytt.

- Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken her. Det er en gammel sak som vi har tatt tak i. Vi beklager at det her er noen pårørende som ikke er fornøyde. Hva ønsker du å oppnå med å kjøre en så gammel sak på nytt, annet enn å ødelegge en god og velfungerende tjeneste? Det er helt unødvendig, sier bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen som gjør det helt klart at hun ikke vil kommentere saken ytterligere overfor Dagbladet.

SELVSKADING: Bildet viser hva Jonas har gjort mot seg selv om natta. Foto: Privat
SELVSKADING: Bildet viser hva Jonas har gjort mot seg selv om natta. Foto: Privat Vis mer

Bydelsdirektøren varsler også at de vil ettergå Dagbladets journalistikk i saken.

Saken er ikke avsluttet. Seneste 1. mars, for fem dager siden, hadde bydel Bjerke frist for ny rapportering om situasjonen på Villa Eik til Fylkesmannen.

Lars og Jonas bor fremdeles på Villa Eik, til tross for at landets fremste fagekspertise på alvorlig autisme, ANH ved Oslo universitetsykehus, har anbefalt at de flyttes derfra.

For to år siden satte bydelen i gang en prosess for å finne et nytt tilbud til dem, men dette har foreløpig ikke resultert i noe tilbud som vil ivareta deres omfattende omsorgsbehov.

Gutt (15) med autisme og Downs skilles fra fostermor

•Torsdag i forrige uke skrev Dagbladet at fostermora skal skilles fra sin alvorlig utviklingshemmede fostersønn (15) med autisme og Downs syndrom fordi hun ikke er kommet til enighet med barnevernet i bydel Bjerke i Oslo om ny kontrakt.

•Mandag denne uka var Dagbladet til stede da fostermora tok et gripende farvel med gutten hun har hatt omsorgen for i snart 14 år.

•Unicef Norge reagerer sterkt på at barneverntjenesten i bydel Bjerke sier de er enige i at det beste for den utviklingshemmede gutten vil være å få bli hos fostermor, samtidig som barnevernet likevel velger å flytte gutten fra sine trygge omgivelser.

•Barneombudet har uttrykt bekymring om for dårlige fosterhjemskontrakter som går ut over barna.

•Saken har vekket sterke reaksjoner, og tidligere denne uka skrev Dagbladet at også politisk toppledelse i Oslo kommune ser på saken med bekymring.

•Bystyrerepresentant Carl I. Hagen (FrP) har reist krav om at det umiddelbart blir kalt inn til et ekstraordinært bydelsutvalgsmøte om saken.

Autisme-eksperter omtaler fostermor som «uvanlig flink». Likevel nekter barnevernet å innfri hennes krav, slik at hun kan fortsette som fostermor.

•Fostersønnen til Gro Mikalsen har fått advokathjelp.

•Solveig Horne: - Svært uheldig å måtte flytte fra velfungerende fosterhjem

•Barnevernet anklager fostermor for brudd på taushetsplikten

Fostermora nekter for at hun har sagt opp fosterhjemsavtalen og går til kamp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer