<strong>FRASTJÅLET:</strong> Lars Wessel Hansen (28) ble frastjålet sykkelen til 60 000 kroner mens han var på treningsleir på Mallorca. Han snur ikke ryggen til en ulåst sykkel igjen. FOTO: Privat
FRASTJÅLET: Lars Wessel Hansen (28) ble frastjålet sykkelen til 60 000 kroner mens han var på treningsleir på Mallorca. Han snur ikke ryggen til en ulåst sykkel igjen. FOTO: Privat Vis mer

Lars snudde ryggen til et sekund

Da forsvant 60 000-kroners sykkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 300 000 nordmenn er meget bekymret for å bli utsatt for tyveri i utlandet. Én av fem nordmenn har opplevd å bli frastjålet noe på utenlandsferie.

Det viser en fersk undersøkelse Synovate har gjennomført for Gjensidige forsikring.

- Vi ser hvert år at mange faktisk opplever dette, og vi tenker at det er greit at folk er litt bekymret og viser aktsomhet, sier informasjonssjef i Gjensidig, Bjarne Aani Rysstad.

- Tallene overrasker ikke. Enkelte steder blir nordmenn sett på som byttedyr, sier direktør Rolf Forsdahl i Virke Reise utland.
Blitt mer bekymret Lars Wessel Hansen (28) var på treninigsleir med kamerater fra sykkellaget sitt på Mallorca i påsken. Der ble han en del av tyveri-statistikken.

- Vi kom tilbake til hotellet etter en treningstur, og jeg skulle kjøpe drikke i en salgsbod. Jeg snudde ryggen til, og sto kanskje én meter fra da en fyr kommer løpende, hopper på sykkelen og tråkker avgårde, forteller Hansen.

Det var det siste han så av sykkelen til en verdi av 60 000 kroner. Forsikringsoppgjøret ble ikke det helt store, Hansen fikk igjen 6150 kroner for sykkelen og en pulsklokke.

- Folk jeg snakket med på hotellet fortalte at det var en østeuropeisk gjeng som satt utenfor og ventet på en idiot. Denne gangen ble den idioten meg, sier Hansen.

28-åringen sier han er blitt mer bekymret for slike tyverier, og ikke bare på utenlandsferie. Også hjemme i Norge er han blitt mer bevisst.

- Jeg er mer forsiktig med å sette fra meg sykkelen, og tar den heller med inn enn å la den stå utenfor. Jeg skal nok tilbake på treningsleir til Mallorca, men da skal jeg ha med kjetting og lås, sier han.

Naive nordmenn - Er nordmenn på ferie i utlandet naive?

- Til en viss grad tror jeg vi er litt naive. Men det bildet er iferd med å endres. Vi ser her hjemme at mobile vinningskriminelle fra Øst-Europa herjer, den hverdagen har kommet til Norge. Det har gjort nordmenn mer bevisste, sier Rysstad i Gjensidige.

Undersøkelsen viser at kvinner er mer bekymret enn menn, og at unge er mer bekymret enn gamle.

- Antagelig skyldes dette at de unge har med seg eiendeler som er mer tyveriutsatt, og at de har et annet aktivitets- og reisemønster enn de eldre, mener Rysstad.

- Ikke gjør dumme ting Samtidig understreker han at folk ikke må gå rundt og være bekymret hele ferien sin. Med noen enkle forholdsregler kan de spare seg mye trøbbel.

- Ikke gjør dumme ting eller oppsøk feil steder. Det er ikke lurt å ha lommeboka i baklomma, ha veska igjen og hold gjerne på den. Vær særlig obs i store folkemengder, sier Rysstad.

De vanligste ting folk blir loppa for, er fotoutstyr, mp3-spillere, mobiltelefoner og pc. Hvert år opplever mellom 6500 og 8200 av Gjensidiges kunder å bli utsatt for tyveri i utlandet. Gjennomsnittserstatningen er cirka 5000 kroner.

Napper veska fra moped Gjensidige registrerte nærmere 900 tyverier og innbrudd i Spania i 2010 etterfulgt av Danmark med cirka 180 og Sverige med 170. Imidlertid viser dette hvor turiststrømmene går, og ikke nødvendigvis hvor det skjer flest hendelser.

Barcelona er verst blant de store byene, tett fulgt av Göteborg. Roma er i kraftig vekst, Riga er utsatt, og Kreta går også igjen i den negative statistikken.

Bangkok har også en økning, der er det vanlige at tyven kjører moped og napper vesker og lignende før de forsvinner.

De fleste tyveriene skjer når man ferdes på offentlig sted — på gaten eller i parker, under restaurant- og cafebesøk. Også på tog og buss er blant stedene mange blir utsatt for tyverier.

Det legger likevel ikke en demper på nordmenns reiselyst:

- Nordmenn provoserer i utlandet En undersøkelse Virke Reise (tidl. HSH Reise, jour. anm.) gjennomførte i sommer, viser at andelen nordmenn som legger deler av ferien  til utlandet stiger. 57 prosent av befolkningen planla utenladsferie i år, mot 55 prosent i 2010.

- Vi reiser mer, drar med oss verdigjenstander vi ikke gjorde tidligere, vi reiser til utrygge områder og tenker ikke over at vi representerer en levestandard som de vi besøker bare kan drømme om, sier direktør Rolf Forsdahl.

Han mener nordmenn i utlandet ikke tenker preventivt nok, og at en del liker å vise velstand.

- Det blir nok sett på som provoserende, sier Forsdahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer