Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lars Sponheim i tottene på Bergen by

Har vedtatt at Bergen kommune drives ulovlig. Dermed har han han fått Byrådet på nakken.

HARDT VÆR: Fylkesmann i Hordaland, Lars Sponheim, har vedtatt at Bergen kommunes budsjetter for 2011 er ugyldige. Byrådet i byen er frustrert, og klager nå inn vedtaket til Kommunaldepartementet. Foto:  Hans A. Vedlog / Dagbladet
HARDT VÆR: Fylkesmann i Hordaland, Lars Sponheim, har vedtatt at Bergen kommunes budsjetter for 2011 er ugyldige. Byrådet i byen er frustrert, og klager nå inn vedtaket til Kommunaldepartementet. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Fylkesmannen i Hordaland, Lars Sponheim, har vedtatt at Bergen kommunes budsjett for 2011 ikke kan godkjennes.   Dette har satt sinnet i kok i Bergen by.  

- Vi mener Fylkesmannen går ut over sin kompetanse, og svekker lokaldemokratiet og selvråderetten. Vi krever at departementet omgjør vedtaket, sier finansbyråd Liv Røssland til Dagbladet.    

Ulovlig budsjett Kjernen i konflikten er bruk av penger fra kraftselskapet BKK. Kommunen har ført et ekstraordinært utbytte fra selskapet inn sitt driftsbudsjett. Dette mener Fylkesmannen er feil:  

«Føringen av ekstraordinært utbytte fra BKK for 2011 som inntekt i driftsbudsjettet, er således i strid med loven og dermed ugyldig. Budsjettet må på dette punkt bringes i samsvar med kommuneloven ...», heter det i vedtaket til Fylkesmannen i Hordaland.  

Dermed er årets budsjett ulovlig og ugyldig. Videre heter det i vedtaket at: 

«Bergen bystyres vedtak i sak 303—10 "Budsjett 2011 og økonomiplan for 2011-2014" (...) er således i strid med loven og dermed ugyldig.»  

Også fjorårets regnskap er underkjent av Fylkesmannen, på grunn av måten kommunen bruker pengene de henter inn fra BKK, skriver Bergens Tidende.  

Fylkesmannen mener kommunens utbytte fra BKK overskrider selskapets frie egenkapital. Dette mener også byrådet er feil, fordi selskapets overskudd er høyere enn beløpet brukt som utbytte.  

Informert av pressen Kommunen reagerer sterk på hvordan det har blitt kjent at budsjettet ikke ville bli godkjent:

- Det var ingen overraskelse, det er et mønster fra Sponheim. Vi fikk vite dette fra pressen før vi fikk se vedtaket. Vi konstaterer at det har vært møter med opposisjonen uten at vi har blitt informert, sier finansbyråd Røssland til Dagbladet.  

Det er opposisjonspartiene i Bergen som i utgangspunktet sendte inn en lovlighetskontroll av byens budsjetter.  

Røssland vil ikke kommentere på om hun har tillitt til Sponheim, men legger til:

- Fylkesmannen skal være politisk nøytral, og være kommunens støtte inn mot myndighetene, ikke bare myndighetens vaktbikkje. Vi har et stykke å gå der, sier Røssland.   

Departementene på banen Byrådet krever nå at Kommunaldepartementet skal gjøre om vedtaket fra Fylkesmannen.

- Vi er sikker på at jussen og økonomien er på vår side. Vi har hentet inn juridiske og økonomiske uttalelser på ekspertnivå, og det er ingen som støtter Fylkesmannens vedtak, sier Røssland

 De vil også ha en gjennomgang av det juridiske grunnlaget for vedtaket. De mener det ikke er rettslig grunnlag for at Fylkesmannen skal innskrenke kommunens adgang til å bruke kommunens midler. 

 - Bergen kommune ber om at alle sakens rettslige problemstillinger forelegges for Justisdepartementets lovavdeling, heter det i et skriv på kommunens hjemmesider.   

 Fylkesmann Sponheim tar dette med knusende ro:

- Det er klart at vi i en så viktig sak har hatt tett kontakt med Kommunal- og regionaldepartementet. Jussen er veldig klar, sier Sponheim til Bergens Tidende.    

Kommunen sier de ikke vil justere sine budsjetter, men ifølge Sponheim har de ikke noe valg:  

- Når et budsjett er ulovlig er det kommunens plikt å innrette seg slik at budsjettet kommer i lovlige former. Jeg ser likevel at det er utfordrende å løse dette midt i et budsjettår. Men her er det snakk om juss, og kommuneloven må alle kommuner forholde seg til, sier Sponheim til Bergens Tidende.    

Rammer flere kommuner Byrådet forsikrer om at bergenserne ikke skal være bekymret for vedtaket — de sier det ikke skal ødelegge for tjenestetilbudet:  

- Fylkesmannens saksbehandlingstid har vært uakseptabel lang. Tidsbruken har medført at kommunen har mistet muligheter til å tilpasse sin drift etter de rammevilkår som fylkesmannens vedtak innebærer. Konsekvensen kan være inntil 293 millioner kroner på årets budsjett. Byrådet kommer ikke til å kutte i tjenestetilbudet til bergenserne, sier byrådsleder Monica Mæland.  

Men de er bekymra for at  vedtak fra Fylkesmannen ramme flere kommuner i Hordaland. 

 - Det medfører at kommunens muligheter for å anvende egne midler blir begrenset. Vedtaket vil også ha konsekvenser for regnskapsføringen utover Bergen kommune. BKK AS har 17 kommuner fra Hordaland og Sogn og Fjordane som aksjonærer i selskapet. Om lag 300 norske kommuner hadde utbytteinntekter i 2009, skriver de i et brev til departementet hvor de krever vedtaket omgjort.