Lars Sponheim risikerer trøbbel

Landbruksminister og Venstre-leder Lars Sponheim risikerer å få trøbbel når han i dag møter til åpen høring i den såkalte bopliktsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landbruksdepartementet har nemlig unnlatt å opplyse om tre viktige møter i sin kronologiske oversikt over saken. Den 1. mars i år vedtok Landbruksdepartementet å gi Venstre-mannen Henrik P. Thommessen dispensasjon fra boplikt på sitt sommersted på Ågerøya i Lillesand kommune. Etter det har statsråden og hans statssekretær Leif Helge Kongshaug rotet det så kraftig til at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har sett seg nødt til å gripe inn.

Et av anklagepunktene mot Sponheim er at han underveis ikke ga Stortinget all tilgjengelig informasjon om saken.

Nå unnlater statsråden å nevne tre viktige møter i den kronologiske oversikten som er sendt til kontrollkomiteen. Denne oversikten er lagd for at de som skal utspørre Sponheim, raskt skal kunne sette seg inn i saken.

Tier om Kongshaug

Følgende saker er ikke nevnt i oversikten:

For det første unnlater statsråden å nevne statssekretær Leif Helge Kongshaugs møte med sin partifelle Henrik P. Thommessen. Statssekretæren tiet i det lengste om at han faktisk hadde hatt et slikt møte, men måtte til sist innrømme at det hadde funnet sted en gang i november i fjor.

I tillegg omtales ikke to møter som Henrik P. Thommessen hadde med Landbruksdepartementets embetsverk.

 • Tirsdag den 11. september i fjor, dagen etter stortingsvalget, var Thommessen i Landbruksdepartementet for å ta opp sin sak. To dager etter dette møtet begjærte Thommessen omgjøring av departementets tidligere vedtak.
 • Etter Thommessens nå så berømte møte med statssekretær Kongshaug i november, dro Thommessen på nytt til Landbruksdepartementet den 11. desember for nye samtaler med embetsverket.

  Dagen etter dette møtet sendte Thommessen et nytt brev til departementet der han utdypet saken ytterligere.

  Bopliktsaken

  • Venstre-medlem Henrik P. Thommessen fikk gjentatte ganger avslag på søknaden om å selge strandeiendommen Solvang på Åkerøy i Lillesand som fritidsbolig.
  • I fjor høst tok han kontakt med den nye Venstre-ledelsen i Landbruksdepartementet. Ny behandling av saken kom raskt.
  • Departementet omgjorde vedtaket, og Thommessen kunne selge Solvang som fritidseiendom for 9,8 mill. kroner. Høyeste bud med boplikt var på 2 mill.

  • I etterkant har Lars Sponheim og statssekretær Leif Helge Kongshaug fått krass kritikk.

  Full klaff


  Thommessens mange møter med embetsverk og statssekretær Kongshaug viste seg å gi resultater. I løpet av høsten og vinteren snudde departementet trill rundt og omgjorde sitt opprinnelige vedtak fra 5. juni 2000. Dermed kunne Thommessen selge «Solvang» ved Lillesand for 9,8 mill. kroner.

  - Dette er et forenklet oppsett. De tre møtene som det vises til er det redegjort for i brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier rådgiver Geir Olsen i Landbruksdepartementet.

  - Men burde ikke tre så viktige møter vært nevnt?

  - Det er snakk om en overflatisk oversikt. Et notat fra departementet, sier Olsen.

  - Det er grenseløst frimodig dersom det blir holdt unna noe som helst ved en slik høring, sier parlamentarisk leder i Senterpartiet, Magnhild Meltveit Kleppa, til Dagbladet.

<B>TIER: Landbruksminister og Venstre-leder Lars Sponheim har sendt en kronologisk oversikt og ikke tatt med tre avgjørende møter i den såklate bopliktsaken.