Lars tegnet skudd-skade

FROGNER (Dagbladet): Lars Grønnerød har i avhør tegnet en skisse av et Odd Nerdrum-litografi som skal være skadet av det mye omtalte vådeskuddet i juleselskapet på Orderud gård lille julaften 1998.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Per og Veronica satt der og veivet med våpnene og jeg tilbød meg å vise hvordan man skal behandle våpen, sier Lars Grønnerød i politiavhør om hva som skjedde etter juleselskapet. Ifølge Lars Grønnerød tok ekteparet Orderud fram våpnene etter at de andre gjestene hadde gått fra juleselskapet, mens han var ute for å feste skiltene på bilen.

Grønnerød sier at også Kristin deltok i våpenopplæringen.

- Kristin kunne alt om våpnene, sier Lars i avhør.

Kristin avviste i retten at hun hadde gitt våpenopplæring. Lars på sin side avviser på det sterkeste at drapene ble planlagt denne kvelden, slik Kristin hevdet i retten.

Han sier i politiavhør at han hele tida trodde at ekteparet Orderud ville ha våpen til selvforsvar.

- Jeg syntes ikke det var noe rart, for jeg hadde lest om attentatforsøkene, sier Lars i avhør.

Lars kom seint til juleselskapet, og var ikke til stede da det omstridte skuddet gikk av. Kula rikosjetterte i bordet og skadet et Odd Nerdrum-litografi.

I avhør har Lars tegnet en skisse av hvordan det ødelagte bildet så ut.

Han sier at det var Veronica Orderud som fortalte ham at det ene våpenet hadde gått av da Kristin Kirkemo Haukeland satt og fiklet med det. Det er en ganske annen versjon enn det både Veronica og Kristin har gitt.

Veronica hevdet i retten at Kristin siktet mot henne da skuddet gikk av, mens Kristin på sin side sa at det gikk av et vådeskudd da Veronica holdt posen med våpen.

Lars sier han forklarte hvordan det kunne gå av et vådeskudd selv om det ikke var magasin i pistolen, og at han viste ekteparet Orderud hvordan man kunne kontrollere at våpenet virkelig var tomt.