SNARRÅDIG: Lars Tveiten tenkte raskt etter å ha tømt tre brannslukkingsapparater da svigerforeldrenes hus sto i brann torsdag kveld. Han fant fram traktoren med snøfreseren. Foto: Hjartdal Røde Kors Hjelpekorps
SNARRÅDIG: Lars Tveiten tenkte raskt etter å ha tømt tre brannslukkingsapparater da svigerforeldrenes hus sto i brann torsdag kveld. Han fant fram traktoren med snøfreseren. Foto: Hjartdal Røde Kors HjelpekorpsVis mer

Forsøkte å slukke brann med snøfreser

Lars tømte tre brannslukkingsapparat. Så fikk han en idé

Tuddal-mannens snøfreser-påfunn kan ha gjort forskjellen.

Rundt klokka 23.00 i går kveld våknet svigerfaren til Lars Tveiten brått. Plutselig hadde det begynt å brenne i huset på gården i Tuddal i øvre Telemark.

Det er langt fra Tuddal til nærmeste brannstasjon, lensmannskontor og ambulanse. Heldigvis ante brannofrene selv og familien råd.

- Jeg hadde akkurat lagt meg under dyna. Svigerforeldrene mine hadde oppdaget brannen og kommet seg ut av våningshuset, forteller Lars Tveiten (42) til Dagbladet.

UTRYKNING: Lars Tveiten tror han drev med egenslukking i over en time ør brannvesenet kom til stedet. Foto: Hjartdal Røde Kors Hjelpekorps
UTRYKNING: Lars Tveiten tror han drev med egenslukking i over en time ør brannvesenet kom til stedet. Foto: Hjartdal Røde Kors Hjelpekorps Vis mer

- Fytti grisen

De varslet raskt nødetatene, men skjønte at de måtte trå til selv. Lars gikk ut på tunet og så huset brenne. Ingenting virket å hjelpe, før han plutselig fikk ideen om å starte opp snøfreseren. Heldigvis var det litt snø på tunet i fjellbygda.

- Jeg fikk sopa sammen litt snø og brukt fresen mot huset. Med det klarte jeg å holde brannen i sjakk, sier han.

- Fytti grisen, det var helt vanvittig brann. Hadde det ikke vært snø, så er det ikke vanskelig å tenke seg hvordan det hadde gått.

Hjartdal Røde Kors Hjelpekorps var de første som rykket ut til stedet omkring 25 minutter før brannvesenet. Likevel skal Tveiten ha holdt på med egenslukking i over en time.

STORE SKADER: Huset er totalskadd, men bruken av snøfreser reddet en del. Foto: Hjartdal Røde Kors Hjelpekorps
STORE SKADER: Huset er totalskadd, men bruken av snøfreser reddet en del. Foto: Hjartdal Røde Kors Hjelpekorps Vis mer

- Det fungerte

- Det var en lang time. Jeg satt i traktoren og freste snø hele veien, og det gikk ganske i ett. Jeg tror jeg holdt på bortimot halvannen time.

Huset er totalskadd, men gårdeieren og butikkdriveren Tveiten tror fresejobben hjalp til.

- Det fungerte. Hadde vi ikke gjort det, hadde det nok ikke sett sånn ut som i dag. Det var nok redningen, sier Tveiten.

- En vil gjerne redde det man har. Tross alt sammen, har det gått veldig bra. Ingen ble skadd, og vi har klart å redde mye verdier. Det vil likevel bli en stor jobb å få alt tilbake i den standen det var i, sier han.

Det har vært en lang natt for Tveiten og familien.

- Jeg har bare fått sovet halvannen time i natt. Jeg hadde håpet at jeg aldri skulle oppleve noe slikt, men det har tross alt gått bra. Ingen er skadd, og hus går det an å gjøre noe med, sier han.

- Kan være forskjellen

Det lokale hjelpekorpset skryter av Tveitens innsats.

SNØRIKT: Heldigvis var det snø å ta av i Tuddal torsdag. Foto: Hjartdal Røde Kors Hjelpekorps
SNØRIKT: Heldigvis var det snø å ta av i Tuddal torsdag. Foto: Hjartdal Røde Kors Hjelpekorps Vis mer

- Å bruke snøfreseren kan være forskjellen på at man berger det eller om det brenner ned. Det har brent litt i det huset, sier leder av Hjartdal Røde Kors Hjelpekorps Olav Bergskås til Dagbladet.

Han forteller at hjelpekorpset er «first responder» på flere slike hendelser.

- Det er et stykke til nærmeste brann, politi og ambulanse her oppe, så vi hjelper AMK etter avtale ved akutte hendelser, sier han.

- Det er vanskelig å si akkurat hvor mye det bidro, men mannskapet vårt der ute sier at det gjorde mye. Huset er ganske skadet, men det kunne vært verre, sa operasjonsleder Tommy Solli i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet i natt.

Politiet har foreløpig ingen formening om hvordan brannen startet. Det har heller ikke Tveiten.