Lars vil ha strafferabatt

- Denne saken er bygget 95 prosent på Lars Grønnerøds forklaring, sier hans forsvarer Steinar Wiik Sørvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle fire kan tjene på å fortelle alt i dag

Veronica måtte ha krisehjelp i natt

Måtte fortelle Kristins sønn (7) om dommen

Lars Grønnerød rasende på Per og Veronica

Les historiene om: VERONICA, PER KRISTIAN, KRISTIN og LARS

Lars Grønnerøds forsvarer Steinar Wiik Sørvik mener at Grønnerøds forklaring om trippeldrapene må gi ham avslag i straffen.

- Denne saken er bygget 95 prosent på Lars Grønnerøds forklaring, og fem prosent på Kristin Kirkemo Haukelands forklaring. Aktor hevder at Lars Grønnerød ikke har fortalt alt han vet. Det er jeg helt uenig i. Og ikke bare det: Lars Grønnerøds forklaring er bærebjelken i aktoratets sak. Dette må selvsagt få betydning for straffeutmålingen, sa Wiik Sørvik.

Han mente også at Lars Grønnerød må få mildere straff, fordi han sto i et avhengighetsforhold til Kristin Kirkemo Haukeland da drapene ble planlagt og våpen anskaffet.

- Jeg oppfatter aktor slik at det straffemessige taket nås uansett, fordi det dreier seg om et trippeldrap. Men retten kan ikke se bort fra en individuell vurdering av hver av de fire. Da er rollefordelingen viktig, og Lars Grønnerød var kun et redskap, sa Steinar Wiik Sørvik.

- Orderud-ekteparet brukte Kristins sønn

Ekteparet Orderud manipulerte Kristin Kirkemo Haukeland og brukte sønnen for å få henne med på drapsplanlegging. Det sa hennes forsvarer Tor Kjærvik i sin straffeutmålingsprosedyre fredag. Han ba om mildest mulig straff.

- Ekteparet Orderud brukte sågar hennes sønn, det kjæreste Kristin har. Han kunne være på gården og gården var et fristed, sa Kjærvik i sitt forsøk på å få mildest mulig straff for kvinnen som torsdag ble kjent skyldig i medvirkning til overlagt drap.

Også Lars Grønnerød var til stede sammen med Kristin Kirkemo Haukeland da hennes forsvarer Kjærvik startet sin straffeutmålingsprosedyre fredag.

Verken Per eller Veronica Orderud ønsket eller orket å være til stede i retten fredag.

- De andre tre er dømt på hennes forklaring. Hun har vært statsadvokatens hjelpende hånd. Og hva er takken for dette? Jo, en påstand om 21 års fengsel. Det skjærer i meg når aktoratet kommer med en slik påstand, sa Kjærvik.

Han mener Kristin Kirkemo Haukeland og hennes sønn på sju år er taperne i denne saken. Han viste til at Kirkemo Haukeland var narkoman på den tiden drapene ble begått.

- Hun var et lett bytte, lett å utnytte, sa Kjærvik.

- Jeg ber avslutningsvis om at Kristin blir å anse på mildeste måte.

Dommen klar 5. april

Eidsivating lagmannsrett tok Orderud-saken opp til doms og lagmann Odd Jarl Pedersen hevet retten klokka 10.40 fredag. Pedersen varslet at dom i saken kommer 5. april.

- Dommen kommer 5. april en gang ut på dagen, kanskje i 14-15-tiden. Det vet vi ikke ennå, sa Pedersen.

Dermed er det bare å vente gjennom hele påsken for alle de involverte før de får svaret på hvor lang straff de resterende jurymedlemmene og lagdommerne utmåler for den enkelte av de fire tiltalte, Per og Veronica Orderud, samt Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød.

(NTB)

<B>BØR FÅ KORTERE STRAFF: Lars Grønnerøds bidrag til å oppklare trippeldrapssaken bør føre til kortere straff, mener hans forsvarer.