Lars Vilks død i kollisjon

Det bekrefter samboeren hans til Dagens Nyheter.

KUNSTNER: Den svenske kunstneren Lars Vilks er omkommet i en bilulykke. Foto: Bob Strong / Reuters
KUNSTNER: Den svenske kunstneren Lars Vilks er omkommet i en bilulykke. Foto: Bob Strong / Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To politifolk og en person med politibeskyttelse omkom da bilen deres kolliderte med en lastebil på E4 i Markaryd i Sverige. Det melder svensk politi i en pressemelding.

Den døde er kunstneren Lars Vilks. Det bekrefter hans samboer til svenske Dagens Nyheter.

De pårørende er varslet.

- Det er med forferdelse og stor sorg jeg har mottatt beskjeden om at våre to kolleger og personen de beskyttet har omkommet i ettermiddag. Mine tanker går til de pårørende, familie, venner og arbeidskamerater, sier rikspolitisjef Anders Thornberg i pressemeldingen.

Karikaturtegner

Vilks er blant annet kjent for å ha tegnet den islamske profeten Muhammed som en hund, noe som gjorde ham utsatt for drapsforsøk og fikk politibeskyttelse, ifølge NRK.

I 2015 ble han utsatt for et terrorangrep i København, da han deltok på et debattmøte om ytringsfrihet. Vilks kom uskadd fra angrepet, mens dokumentarfilmskaperen Finn Nørgaard ble skutt og drept, og tre politibetjenter skadd.

Han har lenge levd med trusler og som en følge levd under personbeskyttelse, ifølge svenske Expressen.

Uklart hvordan ulykken skjedde

- Dette er en ekstremt tragisk hendelse. Nå er det viktig for oss alle at vi gjør alt vi kan for å finne ut hva som skjedde på stedet og hva som forårsaket kollisjonen, mens vi tar vare på våre ansatte, skriver Stefan Sintéus, leder for den regionale etterforskningsenheten med ansvar for personlig beskyttelse i politiregionen Sør, på politiets nettsider, ifølge samme avis.

Politiet sier overfor SVT at de er usikre på hvordan ulykken skjedde. Bilder fra ulykkesstedet skal vise at det brant kraftig. Veien var stengt i flere timer i etterkant.

Føreren av lastebilen er avhørt på sykehus og får behandling der. Han skal ha blitt alvorlig skadet i ulykken, ifølge SVT.

Kunstmiljøet i sorg

Dødsfallet skaper store overskrifter i svenske medier, og sorg i kunstmiljøet.

- Jeg kan knapt tro det er sant. Jeg traff ham forrige uke, da var han full av energi, sier kunstkritikeren Dan Jönsson til SVT.

Han mener Vilks i liten grad var påvirket av støyen rundt egen kunst og karikaturtegningene.

- Men rent personlig har det preget ham enormt mye, og han var nok bitter over mangelen på støtte han fikk i starten, sier Jönsson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer