ANGREPET FØR: Den svenske karikaturtegneren Lars Vilks er utsatt for flere angrep tidligere. Vilks har vært gjenstand for trusler og angrep siden han tegnet tre karikaturtegniner som fremstlite profeten Mohammed i 2007. Han har siden levd under streng politibeskyttelse. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet.
ANGREPET FØR: Den svenske karikaturtegneren Lars Vilks er utsatt for flere angrep tidligere. Vilks har vært gjenstand for trusler og angrep siden han tegnet tre karikaturtegniner som fremstlite profeten Mohammed i 2007. Han har siden levd under streng politibeskyttelse. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet.Vis mer

Lars Vilks gjemte seg i kjølerommet

Den svenske karikaturtegneren slapp unna nok et attentat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i København regner med at karikaturtegneren Lars Vilks var målet for aksjonen mot debattmøtet på serveringsstedet Krudttønden på Østerbro i København i ettermiddag.

En person er drept og tre såret i angrepet. Skytteren kom seg unna, og politiet jakter en gjerningsmenn, som fortsatt er på frifot. Dansk politi omtaler aksjonen som et terrorangrep.

Hovedpersonen selv, Lars Vilks, ble geleidet inn i et fryserom mens skuddvekslingene pågikk, forsteller øyenvitner på stedet.

Palle Vedel, driftssjef ved cafeen, forteller til Danmarks Radio at politifolk tok med seg Lars Vilks inn på et fryserom på Krudttønnen mens skytingen pågikk.

Også lederen for Lars Vilks Komiteen, Helle Merete Brix, ble loset i sikkerhet på kjøleromet, melder forteller Hege Storhaug i Human Rights Service i en epost til Dagbladet.

Til danske TV2 news sier Brix selv:

- Jeg lå i et kjølerom og holdt Lars Vilks i hånden. Han var meget cool. Vi lå og fortalte hverandre dårlige vitser. Livvaktene hans gjorde en formidabel jobb.

Til stede på møtet var også den franske ambassadøren Jean-Pierre Masset, som roste Danmark for støtten under Charlie Hebdo-attentatet. Før Lars Vilks fikk ordet ble møtet avbrutt av skuddene mot cafeen.

Temaet for arrangementet var «Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed».

Lars Vilks er fremdeles, åtte år etter tegningene, et høyt prioritert mål for islamister. al-Qaida har utlovet en dusør på 100 000 dollar til den som tar livet av ham. Også den somaliske terroristorganisasjonen al Shabaab har oppfordret til drap på Vilks.

I 2013 listet al Qaidas nettmagasin Inspire opp Vilks som en av ti offentlige personer som var ettersøkt «døde eller levende for forb rytelser mot islam».

SKJØT IGJENNOM RUTA: Flere av skuddene ble avfyrt igjennom ruta, mot folkene inne i cafeen. En sivil skal være drept, og tre politifolk skadet. Foto: Foto: Mathias Øgendal / NTB scanpix
SKJØT IGJENNOM RUTA: Flere av skuddene ble avfyrt igjennom ruta, mot folkene inne i cafeen. En sivil skal være drept, og tre politifolk skadet. Foto: Foto: Mathias Øgendal / NTB scanpix Vis mer