ANGRER: Lars Von Trier. Foto: REUTERS/Yves Herman/Scanpix
ANGRER: Lars Von Trier. Foto: REUTERS/Yves Herman/ScanpixVis mer

Lars von Trier angrer på Dogville etter Utøya

Terroristen kan ha latt seg inspirere av den dramatiske slutten på filmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Breiviks nå stengte profil på Facebook figurerte Dogville som nummer tre på listen over hans yndlingsfilmer, og selv kan von Trier ifølge Politiken få øye på likhetene mellom blodbadet på Utøya og filmens sluttscener.

- Jeg har vanvittig dårlig samvittighet for å tenke på at Dogville, som ellers i mine øyne er en av mine mest vellykkede filmer, skulle ha vært en slags dreiebok for ham. Det er skrekkinngytende, sier von Trier.

Dogville ender med at den kvinnelige hovedpersonen, som er spilt av Nicole Kidman, og som er blitt misbrukt av de smålige og skinnhellige innbyggerne i byen, lar sin fars gangsterbande skyte dem alle ned.

- Min hensikt med Dogville var helt motsatt. Nemlig å undersøke om man kan akseptere en hovedperson som hevner seg på hele landsbyen. Og her tar jeg absolutt avstand fra hevnen, sier han.

Anklager DF I et intervju med en belgisk journalist anklager von Trier Dansk Folkeparti og partilederen Pia Kjærsgaard for å ha skapt menneskesynet som førte til Breiviks terror mot sitt eget folk.

Journalisten hadde spurt ham hvordan han som danske føler det når Breivik i sitt manifest flere ganger framhever Danmark som det eneste anstendige landet på grunn av dansk politikk overfor muslimer.

- Det gjør meg virkelig vondt, men jeg forstår det godt. Jeg synes det går en direkte linje fra Pia Kjærsgaards menneskesyn til Utøya, sier han.

Må ta ansvar - Nå må man kreve at Kjærsgaard trer fram og tar sin del av ansvaret for det som er skjedd i Norge. For det er en holdningsendring som hun og hennes parti med stor suksess har representert, sier von Trier senere til Politiken.

- Deres holdning legitimerer kanskje ikke det som er skjedd, for det er ekstremt. Men når man dehumaniserer en hel folkegruppe, er det en pris å betale. Vi har bygd opp en gjeld som må betales, og som nå dessverre er betalt av noen barn på Utøya. Og den gjelda har Dansk Folkeparti vært med på å stifte, sier han.

(NTB)