Larvik-ordfører avslørt med hemmelig konto

Brukte millionkontoen til å kjøpe tjenester fra eget selskap.

<strong>KOMMUNENS PENGER PÅ EGEN KONTO:</strong> Larviks ordfører, Øyvind Riise Jenssen (H), styrer en millionkonto i kommunens navn uten at rådmannen har kontroll med hva pengene brukes til. Det kan Østlands-Posten avsløre i dag. .   FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
KOMMUNENS PENGER PÅ EGEN KONTO: Larviks ordfører, Øyvind Riise Jenssen (H), styrer en millionkonto i kommunens navn uten at rådmannen har kontroll med hva pengene brukes til. Det kan Østlands-Posten avsløre i dag. . FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Larviks ordfører, Øyvind Riise Jenssen (H), styrer en millionkonto i kommunens navn uten at rådmannen har kontroll med hva pengene brukes til. Det kan Østlands-Posten avsløre i dag.  Ingen vet hva pengene brukes til. Og kommunerevisjonen vet ikke engang at kontoen eksisterer.

Fører regnskap selv Kontoen er ifølge Østlands-Posten opprettet i kommunens navn og med kommunens organisasjonsnummer. I tillegg til å disponere midlene, har han i fem år også ført regnskapet på egenhånd. Jenssen kaller kontoen for «Branding Larvik». Jenssen har også kjøpt tjenester fra et selskap han er deleier i, Vestfold Blomst, fra kontoen - uten at kjøpet ble satt ut på anbud. Blant annet kjøpte han lindetrær til 5.000 kroner stykket.

- Hadde dette vært innenfor kommunens systemer, ville dette ikke vært kurant, sier rådmann Arve Semb Christophersen til Østlands-Posten. Kommuneøkonomen i Larvik, Asbjørn Pedersen, kaller bruken av kontoen for «ulovlig».

- Kobling av det offentlige med private interesser er forbudt. Det stroder mot kommunens internkontrollbegrep, sier Pedersen til Østlands-Posten.

Kommunale midler Ifølge ordføreren ble kontoen opprettet i forbindelse med en folkefest i Larvik og andre arrangementer hvor sponsorer er med. «Da måtte vi ha egen driftskonto», skriver ordføreren i en e-post til Østlands-Posten. Avisa skriverat i alt har 2,5 millioner kroner i sponsormidler blitt overført til kontoen. Det har blitt overfør nesten 400.000 kroner i kommunale midler til kontoen.

Ordføreren ville først ikke gi Østlands-Posten innsyn i regnskapet til kontoen. Han viste til at  kontoen ikke er et kommunalt organ og at den dermed ikke omfattes av regler om innsyn. Etter at Østlands-Posten flere ganger har klagd på denne avgjørelsen, ga Jenssen til slutt innsyn i regnskapet. Telemark kommunerevisjon, som har revisjonen for Larvik kommune, kjenner heller ikke til kontoen.

Det har ikke lykkes for Dagbladet å komme i kontakt med ordfører Øyvind Riise Jenssen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer