Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Låser bistanden til en prosent av BNI

For første gang legger Høyre/Frp-regjeringen fram et bistandsbudsjett som utgjør en prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI).

HISTORISK: Utenriksminister Børge Brende 500 millioner (H) legger fram et bistandsbudsjett som utgjør 1 prosent av BNI. Regjeringen setter av fem milliarder kroner til humanitær krisehjelp i Syria, Irak og landene rundt. Her er Brende fotografert under et besøk i Jordan, et av landene som tar imot store antall syriske flyktninger. Foto Hans Arne Vedlog
HISTORISK: Utenriksminister Børge Brende 500 millioner (H) legger fram et bistandsbudsjett som utgjør 1 prosent av BNI. Regjeringen setter av fem milliarder kroner til humanitær krisehjelp i Syria, Irak og landene rundt. Her er Brende fotografert under et besøk i Jordan, et av landene som tar imot store antall syriske flyktninger. Foto Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det bekrefter utenriksminister Børge Brende (H) overfor Dagbladet. Årets bistandsbudsjett er på i alt 33,6 milliarder kroner.

- I en tid der våre naboland kutter i bistandsbudsjettene, og flere land i Europa reduserer bistandsbudsjettene med opp mot 20 prosent, er det viktig å sende ut dette sterke signalet at Norge bruker en prosent av BNI til bistand. Det er første gang denne regjeringen legger fram et forslag for Stortinget om å bruke en prosent av BNI til bistand. Det er bare Sverige, Luxembourg og Norge av OECD-landene som har et slikt nivå, sier Brende til Dagbladet.

Dermed slipper regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre omkamp om bistandsmålet i år. Både i 2013 og i fjor ble sentrumspartiene, særlig KrF, mektig provoserte over at regjeringen kom med budsjettforslag med mindre enn en prosent av BNI til bistand, slik at de måtte bruke budsjettforhandlingene i Stortinget til å få dette nivået på plass.

Historisk nivå Nærmere fem milliarder går til humanitær hjelp, hvorav minst halvannen milliard til Irak, Syria og nabolandene.

- Dette er et historisk budsjett når det gjelder humanitær bistand, sier Brende.

Regjeringen setter også av 500 millioner til utdanning av barn og unge, en av Erna Solberg og Børge Brendes utenrikspolitiske profilsaker. Etter det Dagbladet kjenner til, vil en del av den humanitære bistanden til Syria og nabolandene også øremerkes til skole og psykososiale tiltak for flyktningbarn. Av de 500 000 syriske flyktningbarna i Libanon, går nå bare 200 000 på skole.

Det skal etter det Dagbladet erfarer, også settes av 150 millioner kroner til globale helsetiltak, som vaksinasjon av barn.

Til mottak i Norge Av det totale bistandsbudsjettet på 33,6 milliarder går 1,9 milliarder til å dekke kostnader ved mottak av flyktninger det første året i Norge. 

I Sverige har regjeringen brukt en stadig større del av bistandsbudsjettet til flyktningmottak. Nå går 8 milliarder av et bistandsbudsjett på 40 milliarder til dette formålet.

Til tross for at regjeringen nå øker det totale bistandsbudsjettet, betyr satsningen på humanitær krisehjelp på en del andre poster. Dagbladet er kjent med at det vil komme kutt på 50 millioner til organisasjoner og kampanjer som driver informasjon om bistand og utviklingsspørsmål i Norge. Det kommer også kutt i bistandsbyråkratiet, men det skal visstnok ikke gjelde NORAD.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media