Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LASER MOT DET MESTE

Stadig oftere blir skalpellen byttet ut med laser i operasjonssalen. Laser er raskere, mer effektivt og presist og kan gi mindre besvær for pasienten i ettertid. Det er hovedgrunnene til at stadig flere leger lærer seg den spesielle teknikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Laserbehandling av enkelte krefttyper, øyeoperasjoner, ørekirurgi og ulik gynekologisk behandling er allerede velprøvd og rutine i dagens norske sykehus.

Men enkelte spesialteknikker må man til utlandet for å lære seg. Her er laser enda mer i bruk enn hos oss.

Nye laserteknikker er hele tida under utprøvning, og mange leger tror at stadig flere områder vil bli erobret av laserpistolen de kommende årene.

- Men få er villige til å adoptere alle teknikker som brukes utenlands. Det er også store markeder og mye penger. Fra faglig side er ikke avgrensingene helt oppgått, sier kirurg Trond Warloe ved Radiumhospitalet.

Denne «oversikten» gir deg et innblikk i noen av feltene for den etablerte laserbehandlingen i Norge, enten ved private klinikker, offentlige sykehus eller begge steder:

· LASER PÅ ØYET: Laser er mye brukt i behandlingen av ulike øyesykdommer. Ved sukkersyke brenner man eksempelvis bort syke områder i øyebunnen. Laser brukes til operasjon av nærsynthet og i behandling av etterstær. Pasienten må på forhånd være operert for grå stær.

· LASER MOT ØRESYKDOMMER: Ved otosklerose som gir nedsatt hørsel brukes laserbehandling. Laseren brenner hull inn til det indre øret, der et stempel settes inn. Slik ledes lyden gjennom mellomøret og inn til det indre øret.

· LASER MOT SNORKING: Legene tar bort en del av drøvelen og omliggende vev ved hjelp av laserpistolen. Operasjonen gjennomføres med lokalbedøvelse, poliklinisk. Blødningene er mindre enn ved vanlig kirurgi. Det tar ti minutter og krever vanligvis ingen sykemelding.

· LASER I MUNN/HALS : Laser brukes til å fjerne endringer rundt og på stemmebåndet. Disse endringene kan være alt fra enkelte kreftformer til andre godartede forandringer som påvirker stemmen. Laser brukes også mot enkelte kreftforandringer på tunge, slimhinne i munnhule og svelg. På enkelte utposninger på spiserør brukes nå stadig oftere laser. Mandeloperasjoner kan også utføres med laser.

· LASER VED NESESYKDOMMER: Laser kan anvendes mot enkelte former for nesetetthet og på andre typer forandringer i nesa. Godartede utveksler i nesa er et eksempel på dette.

· LASER MOT HÅR, HUD OG RYNKER: Private klinikker bruker laser mot «skjønnhetsplager» som skjemmende hårvekst og rynker. Laser kan også brukes i forbindelse med hårtransplantasjon. Også skjemmende føflekker, arr og tatoveringer «brennes» bort med laseren.

· LASER MOT HUDKREFT: En type lasersystem brukes til å fordampe vev slik at man kan fjerne hudforandringer som for eksempel hudkreft. En annen type for å behandle hudkreft er å aktivisere et medikament ved hjelp av et «kaldt» lys, dette lyset kan være laserlys.

· LASER MOT UNDERLIVET: Laser brukes for å fordampe vevet bort ved eksempelvis vorter i kvinnens og mannens underliv. Denne fordampingen kan også skje ved operasjon. Dessuten brukes laser for å skjære bort en liten bit av livmorhalsen ved celleforandringer eller tidlig stadium av livmorhalskreft. Blødningene blir mindre. Laser kan også brukes som kniv i forbindelse med ulike underlivsoperasjoner.

· LASER MOT HJERTET: Laserkanon brukes til behandling av hjertepasienter som ikke lenger har noe annet behandlingstilbud. Dette er en ny behandlingsform som har eksplodert det siste året. Feiringklinikken på Feiring er det enste stedet i Skandinavia som benytter seg av metoden.