Låser pasientene inne

På Furuset sykehjem i Oslo blir aldersdemente pasienter behandlet bak låste dører. - Vi gjør det for å ivareta sikkerheten deres, sier avdelingssykepleier Anne Grete Orlien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øverste etasje er viet aldersdemente pasienter, som krever spesielt tilsyn. De 26 pasientene er fordelt på fire grupper. Mellom hver gruppe er det låste dører. Pasientene får ikke forlate avdelingen som de vil, og heisen kan bare aktiviseres ved hjelp av nøkkel.

- Vi gjør det for pasientenes eget beste. Vi har hatt en del problemer med pasienter som rømmer, og seinere blir funnet igjen vandrende rundt i trafikken.

- En pasient ble plukket opp nede på T-baneskinnene, sier Anne Grete Orlien. Verken pasientene eller pårørende likte ordningen ved første møte.

- Noen opplever det som om de er i fengsel, og hamrer på dørene og vil ut. De fleste faller til ro etter hvert. Det er ingen som flyttes med tvang til denne avdelingen. Avgjørelsen ligger blant annet hos de pårørende, sier Orlien.

Avdelingssykepleieren ønsker seg et lovverk på lik linje med psykiatrien.
- De aldersdemente faller mellom alle stoler. Med dagens regelverk har de et svakt rettsvern. Det skal for eksempel mye til før de blir fratatt råderetten over pengene sine. Det har vært episoder ved sykehjem der pleiere har utnyttet dette svake punktet og forsynt seg av kontoen deres. I dag er det egentlig ikke lov å låse dørene for pasientene. En endring i lovverket ville gi oss støtte for det vi nå gjør, sier Anne Grete Orlien. Hun sitter i pårørendeforeningen PAVIO som representant for sykehjemmet.

- De pårørende er enige med meg. De er redd for at deres familie kan utnyttes i den svake stillingen de befinner seg i, sier Orlien. Hun møter også forståelse for at pasientene låses inne.