Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Laseren viste feil

ORKDAL (Dagbladet): Den erfarne politimannen mente laseren var ufeilbarlig som fartsmåler - helt til han selv ble tatt for å ha kjørt i 107 km/t i en 60-sone. Nå står han i Orkdal herredsrett og hevder at laseren tar feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kunne fått avgjort saken i forhørsretten, uten noe medieoppstyr, men det syntes jeg var for feigt, sier den 50 år gamle politimannen.

Han ville ha saken opp i herredsretten for å prøve å hindre at andre skal komme i samme situasjon som ham.
- For dette kan ramme hvem som helst, sier 50-åringen med 30 års erfaring i politietaten.

Det var i september i fjor, han kom kjørende på motorsykkel langs riksvei 710 ved Bakken, Ingdalen i Agdenes. Politikollega Elling Nideng (32) holdt laseren, og målte hastigheten til 107 km/t i 60-sonen.

- Vi ble ganske stumme da vi så hvem vi hadde stoppet, for vi kjente ham alle sammen, forklarte Nideng i retten.

Ikke over 80

Selv sier den tiltalte 50-åringen at han trodde den tillatte hastigheten på strekningen var 80 km/t. Han innrømmer derfor å ha kjørt for fort, men nekter for å ha vært over 80 km/t.

- I mitt tankesett var laseren ufeilbarlig, men jeg er helt sikker på at speedometernåla ikke passerte 80-streken. Det er ikke tvil i min sjel, sier den tiltalte politimannen.
Han tør ikke si hva det var som gikk galt, men har i ettertid funnet flere mulige grunner til at målingen etter hans mening ble feil:

Han kjørte motorsykkel, som er et lite objekt og vanskelig å måle.

Målingen ble foretatt på forholdsvis lang avstand (284,6 m).

Hastigheten ble målt mot en skrå flate, det vil si idet motorsykkelen var i enden av en bakke.

Trafikkskilt, som sto mellom laser og motorsykkel på måletidspunktet, kan ha reflektert laserstrålen.

Politimannen som foretok målingen var utrent, da dette var hans første oppdrag som laseroperatør etter gjennomgått opplæring.

Lensmannsbetjent Elling Nideng sier han er sikker på at han holdt laseren i ro, noe som er helt avgjørende for at målingen skal bli korrekt. Han mener også at den målte hastigheten stemmer godt overens med det inntrykk han hadde av motorsykkelens fart.
- Jeg ble ikke overrasket i det hele tatt da laseren viste 107 km/t, sier Nideng.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media