Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Lasermannen» angrer på at han ble svensk

Innvandrersønnen som skjøt 12 personer «fordi han ville bli svensk» angrer.

PÅ BEFARING: Den såkalte lasermannen, John Ausonius (mørk hår, midt i bildet), på en befaring med retten i 2000. Han tilstod til slutt at det var han som sto bak attentatene mot innvandrere i Stockholm på begynnelsen av 1990-tallet. 
Arkivfoto: Yvonne  Åsell / SCANPIX
PÅ BEFARING: Den såkalte lasermannen, John Ausonius (mørk hår, midt i bildet), på en befaring med retten i 2000. Han tilstod til slutt at det var han som sto bak attentatene mot innvandrere i Stockholm på begynnelsen av 1990-tallet. Arkivfoto: Yvonne Åsell / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): John Ausonius (60) rystet Sverige og resten av Skandinavia på starten av 90-tallet.

Nå sier han i et intervjuet at han angret på at han ble svensk statsborger.

Ausonius var den ukjente mannen som skjøt tolv personer på åpen gate. En av dem ble drept.

Han ble kalt «Lasermannen», fordi han i de første sakene brukte et gevær med lasersikte.

Tatt da han ranet bank Politiet famlet i blinde. «Lasermannen» hadde ingen kobling til noen av ofrene. Det eneste som gikk igjen, var at ofrene hadde mørk hud eller mørkt hår.

Ausonius ble tatt etter en av Sveriges største politietterforskninger noensinne da han var i ferd med å rane en bank i juni 1992. Flere tilfeldigheter førte til at han ble tatt, blant annet at navnet hans hadde dukket opp som en mulig kandidat i etterforskningen av drapet på Olof Palme.

Ifølge journalisten Gellert Tamas, som skrev boka «Lasermannen» og intervjuet drapsmannen flere ganger, var motivasjonen for drapene at Ausonius ønsket å bli godtatt som svensk. Han var født i Sverige, men hadde tyske og sveitsiske foreldre, og het Wolfgang Alexsander Zaugg før han skiftet navn.

Tysk-sveitsisk Som 27-åringen endret han statsborgerskap fra sveitsisk til svensk. I et intervju med den svenske gravejournalisten Robert Aschberg sier han nå at han angrer.

- Jeg hadde tenkt på hvorfor jeg skulle være utenlandsk statsborger når jeg ikke hadde planer om å flytte, og var født og oppvokst i Sverige. Det var ikke mer enn det, sier han i intervjuet som skal sendes i programmet «Aschberg» på svenske Radio 1 kl. 15 i dag. Flere av sitatene er gjengitt i Aftonbladet i dag.

Etter 22 år i fengsel ser han litt annerledes på det.

- I ettertid har jeg tenkt at det var et dumt valg.

Han er dømt til livstidsstraff. Tre ganger har han søkt om å få tidsbestemt straff, hver gang har det blitt avslått.

- Hvis jeg ikke hadde vært svensk, hadde jeg ikke trengt å sone hele straffen her, sier han til Aschberg.

Forbereder seg Det er ikke noe som tyder på at Ausonius vil slippe fri med det første. Men han sier han forbereder seg på et liv utenfor fengselet og blitt medlem i en forening for tidligere kriminelle.

- Jeg har besøkt dem. Meningen er at de skal hjelpe en den dagen en slipper ut, sier han i intervjuet med Aschberg.

Ausonius ble dømt til livstid i 1994, men innrømmet ikke forholdene før sommeren 2000.

Det skal for øvrig ha vært Robert Aschbergs bror, Aftonbladet-journalisten Richard Aschberg, som først brukte navnet «Lasermannen».

Du kan høre og laste ned Svensk Radios dokumentar om Lasermannen fra 2005 her.