«Lasermannen» begjærer omgjøring av dommen som falt mot ham

Akkurat nå sitter han i retten igjen.

 BLE DØMT I 1994 : Den såkalte «Lasermannen», John Ausonius (midt i bildet), her på tidlig 90-tallet, er i dag tilbake i retten igjen for å gjøre om dommen som falt mot ham i -94 etter at han hadde skutt ti mørkhudede med lasergevær. Arkivfoto: Yvonne  Åsell / SCANPIX.
BLE DØMT I 1994 : Den såkalte «Lasermannen», John Ausonius (midt i bildet), her på tidlig 90-tallet, er i dag tilbake i retten igjen for å gjøre om dommen som falt mot ham i -94 etter at han hadde skutt ti mørkhudede med lasergevær. Arkivfoto: Yvonne Åsell / SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): John Ausonius, kjent som «Lasermannen», gikk klokken 14 inn i Örebro tingrett for å begjære omgjøring av dommen som falt mot ham i 1994, skriver Aftonbladet

Da han i 1994 ble funnet skyldig for ett drap, ni drapsforsøk og ni grove ran, fikk han en dom som lød på fengsel i ubestemt tid.

Nå begjærer han å gjøre om dommen, slik at fengelsdommen blir tidsbegrenset.

Skjøt med lasergevær
I løpet av et snaut halvår, fra august 1991 til januar 1992, hadde «Lasermannen» - som den gang egentlig het Wolfgang Alexsander Zaugg - skutt ti personer (angivelig elleve, men det siste ble aldri avklart). Attentatene skjedde i Stockholm og Uppsala, og Ausonius skjøt med lasergevær - derav kallenavnet «Lasermannen».

Felles for samtlige som ble skutt: De var alle mørke i huden og hadde svart hår.

Inn med Lasermannen-etterforsker
Etter det som ble en storstilt politietterforskning, ble «Lasermannen», som nå hadde byttet navn til John Ausonius, tatt, 12. juni 1992. Han ble funnet skyldig i ett mord og ni mordforsøk. Dét mye takket være kriminalinspektør Eiler Augustsson, som antas å ha spilt en avgjørende rolle i pågripelsen av Ausonius, skriver Aftonbladet.

Nå henter også Malmö-politiet kriminalinspektør Augustsson inn i etterforskningen av de 17 skyteepisodene som har funnet sted det siste året i den sydsvenske byen. Det meldte Dagens Nyheter fredag morgen. 

I går ble to kvinner og en 16 år gammel gutt angrepet. Politiet sier det kan stå flere gjerningsmenn bak de nå til sammen 17 skyteepisodene.

Ofrene fra samtlige episoder, med unntak av ett, skal ha innvandrerbakgrunn, og flere er skutt med samme våpen.

Parallellene til attentatene som ble gjennomført høsten -91 er derfor påtagende, og svenskene lever igjen i frykt for en ny «lasermann».

Nå rettes etterforskningen mot høyreeksreme grupperinger.

De to store sakene
Kun jakten på gjerningsmannen bak drapet på tidligere statsminister Olof Palme var større og mer traumatisk for svenskene enn den som ble satt igang på «Lasermannen» for drøye ni år siden.

Det var den småkriminelle Christer Pettersson som ble siktet og dømt for drapet på Palme, to år etter at han ble skutt og drept 28. februar, 1986.

Domsfellelsen mot Pettersson ble imidlertid omgjort, og den svenke høyesterett avslo formodning om gjenopptakelse. Drapet har aldri blitt oppklart.