Låses inne i 520 dager for å reise til «Mars»

Seks menn får ikke se sola, venner, kjæreste eller familie på 18 måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): I 520 dager skal seks menn frivillig isolere seg fra omverden, uten vinduer, familie, kjærester, sollys, frisk bris, fersk mat eller sosial omgang med andre personer enn seg selv.

Siste del av eksperimentet Mars-500, som begynte i går, skal simulere en 18 måneder lang ferd til den røde planeten. Men de hermetiserte «astronautene», lukket inn i fire sammenkoblede stålkapsler på et anlegg i Moskva, beveger seg ikke av flekken.

KÅKEN: Denne grafikken viser hvordan «astronautene» skal bo i tida framover.
KÅKEN: Denne grafikken viser hvordan «astronautene» skal bo i tida framover. Vis mer

— Jeg vil savne familie, sola og frisk luft, sier franske Romain Charles, en av de seks forskerne fra Europa, Russland og Kina som sperres inne, under en pressekonferanse i forkant av eksperimentet.

«Lander» på Mars Det totale volumet på tankene er 550 m³. På et tidspunkt skal tre av «astronautene» bevege seg rundt i en femte kapsel fylt av rød sand og steiner, ment å gjenskape selve overflaten på Mars. De øvrige sylindrene er kledd i trepanel for å gjøre det hjemmekoselig, melder BBC.

Formålet med eksperimentet er å granske hvordan langvarig isolasjon påvirker personer og gruppedynamikk, samt gi viktig innsikt i hvordan forskere kan pusle sammen en besetning til ekstremt langvarige, monotone og farlige romferder.

PÅ MARS: En av de fem modulene i isolasjonskammeret simulerer Mars-overflaten. Foto: AFP PHOTO / IBMP / OLEG VOLOSHIN/SCANPIX
PÅ MARS: En av de fem modulene i isolasjonskammeret simulerer Mars-overflaten. Foto: AFP PHOTO / IBMP / OLEG VOLOSHIN/SCANPIX Vis mer

— Så vidt meg bekjent er dette det lengste isolasjonseksperimentet utført noensinne, sier professor og ekspert i romfartspsykologi ved Universitetet i Bergen, Gro Mjeldheim Sandal, som leder en internasjonal forskergruppe tilknyttet Mars-500-eksperimentet.

Savner intimitet Mjeldheim Sandal sier til Dagbladet at de vil bli utsatt for en rekke røffe psykologiske faktorer og begrensninger.

— De vil savne mye: Mat de liker, nye omgivelser, fysisk intimitet og familie, sier professor i psykologi, Gro Mjeldheim Sandal, til Dagbladet.

REISE TIL MARS: USAs president Barack Obama vil sette mennesker på Mars en gang etter 2030. Inkludert reise og opphold på planeten vil turen over et år. Derfor må forskere, i trygge omgivelser på jorda, granske hvordan mennesker og grupper håndterer lange perioder med isolasjon og kjedsomhet. Foto: NASA/SCANPIX
REISE TIL MARS: USAs president Barack Obama vil sette mennesker på Mars en gang etter 2030. Inkludert reise og opphold på planeten vil turen over et år. Derfor må forskere, i trygge omgivelser på jorda, granske hvordan mennesker og grupper håndterer lange perioder med isolasjon og kjedsomhet. Foto: NASA/SCANPIX Vis mer

En av de største utfordringene, sier Mjeldheim Sandal, er å opprettholde motivasjonen over lang tid i de ensformige omgivelsene. Dagene består av en streng timeplan, utformet på bakgrunn av skjemaet og skiftene om bord Den internasjonale romstasjonen ISS.

Dette inkluderer vedlikeholdsarbeid, fysisk trening, vitenskapelige eksperimenter, søvn og fritid.

Snakker med forsinkelse Deltakernes kontakt med utenomverden blir meget begrenset. I likhet med en ekte Mars-reise er det i perioder lagt inn forsinkelse i kommunikasjonen med bakkekontrollen, i dette tilfellet 20 minutter. Om en simulert krisesituasjon oppstår tar det derfor lang tid før de får råd eller bistand.

DERES NYE HJEM: Her bor de seks forsøkskaninene de neste 18 månedene. Foto: Ivan Sekretarev/AP/Scanpix
DERES NYE HJEM: Her bor de seks forsøkskaninene de neste 18 månedene. Foto: Ivan Sekretarev/AP/Scanpix Vis mer

- Et av spørsmålene vi skal undersøke er hvordan krav til selvstendighet påvirker gruppens prestasjoner, og forsøke få mer kunnskap om hvordan de holdes motiverte. Trøtthet og kjedsomhet er en fare under en så lang isolasjon, noe som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko under reelle operasjoner i rommet, sier Mjeldheim Sandal, men opplyser at personene heller ikke bør være for like hverandre.

— De er nødt til å fungere godt sammen og være selvstendige, noe som er viktig for sikkerheten om bord. De må holdes motiverte og våkne, sier Mjeldheim Sandal, og forteller at medlemmene likevel ikke kan være for like hverandre.

ISOLERT: ISS-astronautene kan være om bord romstasjonen i flere måneder av gangen. Foto: REUTERS/NASA TV/SCANPIX
ISOLERT: ISS-astronautene kan være om bord romstasjonen i flere måneder av gangen. Foto: REUTERS/NASA TV/SCANPIX Vis mer

— Isolerte grupper kan utvikle et slags tunnelsyn, som gjør at det blir mindre rom for kritisk tenkning. Dette kan være fatalt i krisesituasjoner. Å unngå dette er en svært viktig faktor, sier hun.

Bare menn Det er neppe tilfeldig at alle seks deltakere i forsøket er menn. Under et liknende eksperiment, som i likhet med dette ble avholdt på Institutt for biomedisinske problemer (IBMP) ved Russian Academy of Sciences', oppsto en krisesituasjon mellom mannlige russiske deltakere og den kanadiske kvinnen Judith Lapierre.

Under en nyttårsfeiring om bord den simulerte romstasjonen, hvor de skulle være i over 100 dager, ble det drukket vodka. En av mennene skal ha forsøkt å tvangskysse Lapierre to ganger, før han begynte å slåss med den andre mannen om bord. Blod sprutet opp på veggene.

BJEFFET TILBAKE: NASAs Apollo 7-oppdrag opplevde mytteritilstander, når et irritert og forkjølet mannskap satte seg opp mot bakkekontrollen. Kunnskap om psykologiske reaksjoner under isolasjon er viktig for lange romreiser i framtida. Astronautene Walter Cunningham (t.v.), Commander Walter Schirra, Jr. (midten), and Donn F. Eisele fløy aldri i rommet igjen etter konflikten med Houston. Foto: AP Photo/NASA/SCANPIX
BJEFFET TILBAKE: NASAs Apollo 7-oppdrag opplevde mytteritilstander, når et irritert og forkjølet mannskap satte seg opp mot bakkekontrollen. Kunnskap om psykologiske reaksjoner under isolasjon er viktig for lange romreiser i framtida. Astronautene Walter Cunningham (t.v.), Commander Walter Schirra, Jr. (midten), and Donn F. Eisele fløy aldri i rommet igjen etter konflikten med Houston. Foto: AP Photo/NASA/SCANPIX Vis mer

— Jeg tror det nok har vært en bevisst holdning fra den russiske ledelsen av forsøkets side, at det ikke er kvinner med, blant annet for å unngå at det utvikler seg konkurranse mellom mannlige deler av besetningen, sier Mjeldheim Sandal.

Erfaringer fra ISS viser imidlertid at besetninger med begge kjønn fungerer når de er sammensatt riktig, og Mjeldheim Sandal sier en framtidig Mars-reise etter all sannsynlighet vil inkludere kvinner og menn.

Alvorlige konflikter Det dramatiske russiske eksperimentet ga imidlertid en vekker på forebygging og håndtering av konflikter i rommet. En fare er blant annet at besetningen deles opp i grupper som går mot hverandre, eller at en person støtes ut.

AVSKJEDSKYSS: Alexei Sitev tar farvel med kjære, mens resten gjør seg klare til å gå om bord i stålkapslene. Foto: Sergei Ilnitsky/EPA/Scanpix
AVSKJEDSKYSS: Alexei Sitev tar farvel med kjære, mens resten gjør seg klare til å gå om bord i stålkapslene. Foto: Sergei Ilnitsky/EPA/Scanpix Vis mer

— Besetningen skal være så grundig trent at de gjenkjenner faresignaler hos seg selv og andre, og er i stand til å stanse en negativ utvikling. Kommandøren om bord må være forberedt på å ha et særlig ansvar for å gripe inn eller søke hjelp fra støttepersonell på bakken, sier hun.

Alle forsyninger ble lastet på før isolasjonen startet. Det betyr at de ikke får tilførsel av ny føde underveis, og må rasjonere av det de har — på godt og vondt — i 18 måneder.

Mytteritendenser Maten er enda viktigere enn man skulle tro, viser historien. Mjeldheim Sandal sier den internasjonale besetningen om bord et tidligere isolasjonsforsøk gikk ned ti kilo fordi de ikke var fornøyde med maten de spiste.

AVANSERT: Boligen deres har både treningssenter og drivhus. Foto: Alexander Nemenov/AFP/Scanpix
AVANSERT: Boligen deres har både treningssenter og drivhus. Foto: Alexander Nemenov/AFP/Scanpix Vis mer

Feilslått mat var også en medvirkende årsak til at Apollo 7-oppdraget i 1968 ble trøblete. Kombinert med en rekke andre irritasjonsfaktorer, et stramt tidsskjema og kraftige forkjølelser, oppsto en alvorlig konflikt mellom bakkekontrollen og de tre astronautene.

For første gang i NASAs historie opplevde Flight Director — sjefen med absolutt autoritet under romfartsoppdrag — at astronautene bjeffet tilbake når ordrer ble gitt. Det hele utviklet seg til en stemning av mytteri, og ingen av astronautene fikk reise i rommet igjen.

— Sparker katta Turen med Apollo 7 varte bare i 11 dager. Dette skal vare i 18 måneder. Mjeldheim Sandal sammenlikner konflikttypen med å «sparke katta eller kjefte på ektefellen» etter en dårlig dag på jobb.

— Vi vet mye om dette. I stedet for å rette aggresjonen og negative følelser mot sine egne besetningsmedlemmer, kan det bevisst og ubevisst bli kanalisert mot folk utenfor. Mens det bidrar til å nøytralisere en del av konflikten innad i gruppen, kan det føre til en svært alvorlig situasjon under romfartsoppdrag, sier professoren.

— Hjalp mennesker til Mars Tross den potensielt ekstreme psykiske belastningen, ensomheten og isolasjonen, tror deltakerne at oppdraget blir en suksess.

— Jeg er også veldig interessert i å være del av historien som brakte mennesket til Mars. Når den første personen setter fot på planeten, kan jeg si «yeah, jeg hjalp til med dette». Det kommer til å gjøre meg stolt, sier «astronaut» Diego Urbina fra Colombia og Italia til BBC.

FARVEL: Wang Yue løftet armene sine og mottok en hyllest før han gikk inn døra som forblir stengt i 520 dager. Foto: Alexander Nemenov/AFP/Scanpix
FARVEL: Wang Yue løftet armene sine og mottok en hyllest før han gikk inn døra som forblir stengt i 520 dager. Foto: Alexander Nemenov/AFP/Scanpix Vis mer

Forskere sier eksperimentet i tillegg vil gi nyttig viten som kan brukes i mer hjemlige forhold på jorda.

— Jeg håper det også kan hjelpe oss forstå enkelte grupper bedre, for eksempel eldre som er isolert i hjemmene sine, sier Dr Berna van Baarsen til BBC.

ADJØ: Døra til isolasjonskapslene blir lukket og låst. Med mindre forsøket avbrytes eller noen gir seg, blir det 18 måneder til de ser omverden igjen. Foto: AFP PHOTO/ALEXANDER NEMENOV/SCANPIX
ADJØ: Døra til isolasjonskapslene blir lukket og låst. Med mindre forsøket avbrytes eller noen gir seg, blir det 18 måneder til de ser omverden igjen. Foto: AFP PHOTO/ALEXANDER NEMENOV/SCANPIX Vis mer

Dette eksperiment er det tredje, siste og lengste innen Mars-500-prosjektet. Den første isolasjonen, som fant sted i 2007, varte i bare 15 dager. Det neste, i 2009, varte i 105 dager.

PÅ VEI TIL ISOLASJONEN: Her går de seks mennene den siste strekningen til kapselen. Foto: Alexander Nemenov/AFP/Scanpix
PÅ VEI TIL ISOLASJONEN: Her går de seks mennene den siste strekningen til kapselen. Foto: Alexander Nemenov/AFP/Scanpix Vis mer