- Låsesmed stjal identiteten til over 60 personer

Hadde tilgang til ofrenes postkasser og tilegnet seg verdier for hundretusener, ifølge tiltalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 30-årig Oslo-mann er tiltalt i en svært omfattende ID-tyverisak som omfatter over 60 fornærmede og verdier for hundretusener av kroner. Politiet mener mannen misbrukte sin stilling i et låsesmedfirma til å stjele post som han brukte i den storstilte svindelen.

- Det er den største ID-tyverisaken jeg har vært borti i Oslo, sier Inger Johanne Neset, etterforskningsleder og gruppeleder for skimminggruppa ved Sentrum politistasjon, til Dagbladet.

Delvis tilståelse Rettssaken mot 30-åringen starter i Oslo tingrett til uka, og skal etter planen vare i hele ti dager. Men så seint som i går var mannen inne til nye avhør.

- Han avga da en delvis tilståelse, opplyser Neset.

Dagbladet omtalte saken allerede i fjor sommer. Den gangen omfattet saken åtte fornærmede, og startet da en person mottok en rekommandert sending han ikke hadde bestilt. Siden har omfanget bare vokst og vokst.

Oslo-mannen er tidligere straffet for liknende forhold. ble pågrepet i fjor vår, men har vært på frifot mens saken har vært under etterforskning. Ifølge politiet har han fortsatt å stjele identiteter og verdier.

- Han har fortsatt med virksomheten nesten fram til dags dato, sier etterforskningslederen.

Endret folks adresse Politiet jobber ut fra at låsesmeden gjennom jobben fikk tilgang på systemnøkler til bygårder i Oslo. Dem brukte han til å stjele sensitiv post som f.eks. banksendinger med kredittkort og pinkoder, og brev fra Altinn. Opplysningene brukte han til å bestille varer, nye kredittkort og til å endre folks adresse, i tillegg til vanlige minibankuttak.

En mann Dagbladet var i kontakt med i fjor, fikk plutselig tilsendt bildekk for 13 500 kroner - på tross av at han ikke hadde lappen. Han oppdaget også at andre små og store for ham ukjente regninger begynte å dukke opp.

- Det er bra at saken nå kommer for retten, sier han i dag.

Den tiltaltes utstrakte bruk av stjålne ID-er medførte også at folk helt uvitende ble innblandet i straffesaker de ikke hadde noe med å gjøre.

Den tiltaltes forsvarer Olav Ramel Haaland sier han er blitt anmodet av klienten til ikke å uttale seg om saken.

Oppdaget bedrageriforsøk Ut fra tiltalen går det fram at 30-åringen var særlig aktiv i området Bislett-St. Hanshaugen, der han har svindlet flere personer fra samme oppgang. En av dem er en kjent skuespiller, som i likhet med de fleste andre fornærmede ble frastålet sensitiv post.

Den tiltalte Oslo-mannen brukte skuespillerens post til å søke om et kredittkort med grense på 90 000 kroner. Skuespilleren oppdaget imidlertid bedrageriforsøket og varslet politiet.

Etterforskningsleder Neset sier etterforskningen har vært møysommelig, og roser hovedetterforskeren for arbeidet han har lagt i saken.

- Etterforskningen har bl.a. omfattet sporing av IP-adresser, og i å knytte ID-tyveriene til hverandre. Det viste seg at det var forbindelse mellom alle tilfellene, sier hun.

Tiltalten omfatter også besittelse av narkotika, og Neset kobler sakens store omfang til rusmisbruk.