ØNSKET Å STENGE KAFEEN: Lassen Henriksen (t.v) ønsker ikke å svare på spørsmål rundt Anton Lundin Petterssons støtte til det innvandrerkritiske partiet. Foto: Jerry Lövberg
ØNSKET Å STENGE KAFEEN: Lassen Henriksen (t.v) ønsker ikke å svare på spørsmål rundt Anton Lundin Petterssons støtte til det innvandrerkritiske partiet. Foto: Jerry Lövberg Vis mer

Lasse fra Fredrikstad er Sverigedemokraternas leder i Trollhättan

Ville stenge kafeen på skolen der drapene fant sted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

TROLLHÄTTAN (Dagbladet): 21 år gamle Anton Lundin-Petterson drepte to mennesker og såret to andre ved en skole i Trollhättan torsdag.

Skolebygget der terrorangrepet fant sted inneholder bibliotek, kafé og andre lokaler som står åpent for allmennheten. Under en skoleinspeksjon mente lærere ved skolen at skolemiljøet føles utrygt når elevene må passere gjennom kafeen for å komme til matsalen og andre deler av skolen.

Kafeens framtid ble drøftet blant kommunens politikere så seint som onsdag, dagen før angrepet skjedde ved skolen.

Rita Paulsson Svensson fra Folkepartiet ønsket å stenge kafeen på dagen.

- Vet du ikke hva æreskultur er? Mange av disse barna vokser opp i patriarkalske familier, slik jeg har gjort, og på kafeen sitter det menn fra disse familiene og tar en kopp kaffe time etter time. Tror du jentene kan være seg selv da, spurte Svensson utdanningsutvalgets leder i Trollhättan, Mats Wiking, på møtet, ifølge lokalavisa ttela.

- Kronan er først og fremst et kulturelt sentrum, skole, bibliotek, et rekreasjonssenter og en møteplass med kafé. Det er ikke bare å stenge kafeen, vi er tre komiteer og administrasjoner skal bestrebe seg etter å løse problemer og korrigere manglene i sikkerhet som skoler tilsynet har påpekt. Ellers fungerer det utmerket med flere virksomheter under samme tak, svarte Wiking.

Nordmann ønsket å stenge kafeen Blant andre som tok til orde for stenging av kafeen, er det innvandrerkritiske partiet Sverigedemokraternas leder i Trollhättan, Lasse Henriksen fra Fredrikstad. Nordmannen innvandret til Sverige i 1975, og på møtet mente han at kafeen burde stenges umiddelbart.

- Steng kafeen til problemet er løst, sa Henriksen på møtet, ifølge ttela.

På Trollhättans Facebook-sider skriver administrator av siden:

«Kafeen ligger midt i Kronogården som er et segregert område. I kafeen sitter opp mot 20 voksne og omgås under SKOLETIDA. Barna blir tvunget til å ha en kafé midt i sitt skolemiljø!!»

Høyreekstreme sympatier På terroristens profiler på sosiale medier, som Dagbladet har gått gjennom, viser han en rekke høyreekstreme sympatier.

21-åringen har de siste ukene blant annet likt en rekke videoer som hyller Nazi-Tyskland på YouTube. Ifølge det svenske nettstedet Expo har mannen også likt flere filmer av en toneangivende svensk nyfascistisk blogger som er aktiv i svenske og internasjonale høyreekstreme medier.

En lang rekke videoer med Lasse Henriksens Sverigedemokraterna og deres partileder Jimmie Åkesson er blitt likt av 21-åringen.

Når Dagbladet tar kontakt med Henriksen ønsker han ikke å blande det som har skjedd med Sverigedemokraternas politikk.

- Hva synes du om at han har likt videoer av Sverigedemokraterna på nettet?

- Det har jeg ingen kommentar til. Du får ringe partiledelsen for å få en kommentar fordi meg får du ingen kommentar fra, sier Henriksen til Dagbladet.

Han har vært leder for partiet i Trollhättan de siste tre åra, og sier at han ikke har mulighet til å bli valgt inn på Riksdagen.

- Jeg har fortsatt norsk pass og derfor kommer jeg ikke lenger enn kommunestyret, sier Henriksen.

Rasistisk motivert Tidlig fredag morgen bekrefter politiet i Sverige at motivet bak drapene på skolen i Trollhättan var rasistisk. Anton Lundin Petterson tok seg inn på grunnskolen i maske og svarte klær, og angrep to elever og to lærere med sverd og stikkvåpen.

Det er snakk om hatvold, sier politimester Niklas Hallgren til Aftonbladet.

- Det vi kan konstatere er at de som er rammet har et tydelig utenlandsk uteseende, sier han, og understreker at det er viktig for alle de etterlatte og pårørende at man kommer til bunns i hva som ligger bak drapene, sier Hallgren.

Han sier at denne konklusjonen er basert på funn som politiet har gjort hjemme hos Petterson, samt hvordan han valgte ut sine ofre. Politiet mener 21-åringen aktivt skal ha valgt offer med utenlandsk bakgrunn.

MISTENKT FOR ANGREPENE: 21 år gamle Anton Lundin Pettersson er terroristen som drepte to personer på Kronan ungdomsskole i Trollhättan torsdag. Foto: Privat
MISTENKT FOR ANGREPENE: 21 år gamle Anton Lundin Pettersson er terroristen som drepte to personer på Kronan ungdomsskole i Trollhättan torsdag. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer