Låst inne i den synkende båten

Rosa (15) hørte passasjerene gråte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forrige fredag sank fiskerbåten med 113 flyktninger fra Ecuador utenfor kysten av Colombia. Kun ni overlevde. Myndighetene gir de pårørende lite håp om å finne flere.

22 år gamle Diane Eras er kanskje blitt enke. Mannen hennes var ombord da båten sank.

- Marinen har allerede fortalt oss at han er død, at alle de andre er døde, sier hun til AP.

Innelåst

Sent tirsdag kveld fikk myndighetene i Colombia melding om at båten hadde sunket. Dermed ble det ikke igangsatt noen redningsaksjon tidligere. De ni overlevende var blant de heldige som var på dekk da bølgen traff den overfylte båten og fikk den til å kantre. Omkring hundre av flyktningene, deriblant mange barn, skal ha vært innelåst under dekk.

- Da bølgene slo over oss, begynte menneskene under dekk å gråte og skrike, men de kunne ikke komme seg ut fordi de var låst inne, sier femten år gamle Rosa Cuzco til Reuters. Hun fikk tak i en bensinkanne og holdt seg flytende. Ansiktet, ryggen og armene hennes er svært forbrent etter alle timene på havet.

De var tretten personer som kom seg unna da båten sank, og klamret seg fast til en vanntank og andre flytende vrakrester.

- Jeg sov på dekk. Plutselig kjente jeg en bølge dytte båten mot høyre og den rettet seg ikke opp. I løpet av sekunder veltet båten, og jeg hadde knapt nok tid til å hoppe i vannet, sier Pedro Diaz (28) stille.

FORBRENT: Rosa Cuzco var en av de ni som overlevde. Nå forteller hun om den traumatisk opplevelsen.
FORBRENT: Rosa Cuzco var en av de ni som overlevde. Nå forteller hun om den traumatisk opplevelsen. Vis mer

- Vi hørte skrikene fra alle som ikke kunne unnslippe fra under dekk, der de var stuet sammen. Vi hørte skrik i en halv time, og fremdeles sank ikke båten. Så kunne vi ikke høre noe og vi kunne ikke se båten, hvisker han.

Orket ikke mer

Ikke alle klarte å holde seg fast under den brennende sola, uten mat, mens bølgene slo over dem. Etter en dag i vannet, bestemte fire seg for å slippe taket, og en etter en forsvant de i bølgene. Gråtende meddeler Diaz svigerinnens (27) siste ord til ham.

- Carmen sa til meg: «Du må deg holde deg flytende, så du kan ta vare på barna mine. Redd deg selv om du kan, så du kan fortelle denne historien», forteller han til AP.

De ni overlevende ble funnet søndag morgen av en fiskebåt som befant seg i farvannet. Da hadde de ligget i to dager i vannet.

- Jeg følte meg som i himmelen da jeg så den båten, sier Julio Siselma (25) til AP.


I avhør
Ifølge den ecuadorianske marinen, skal båten ha vært 65 fot lang og sertifisert til å bære ti mennesker. Menneskesmuglerne tok ombord 113 på turen til Guatemala.

Tre av de overlevende blir behandlet for brannskader. Den ene kvinnen hadde brannskader på 60 prosent av kroppen. De seks andre blir avhørt av immigrasjonsmyndighetene, for å finne ut noen av dem er smuglerne eller mannskapet på båten. Ecuador har etter press fra USA innført strafferamme på ni år for menneskesmugling, men ingen har foreløpig blitt arresterte.

I mellomtiden søker den ecuadorianske marinen i samarbeid med Colombia og USA etter flere overlevende. Men de har lite håp om å finne flere.

Hittil i år har myndighetene i Ecuador og USA reddet 400 ulovlige immigranter fra sjøudyktige båter, ifølge Reuters. Seksti prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. Siden det brøt ut uroligheter i 1997, har tre presidenter har blitt styrtet og over en halv million ecuadorianere har forlatt hjemlandet for å søke lykken i USA eller Spania.

I AVHØR:</B> Myndighetene undersøker om noen av de overlevende er menneskesmuglerne som sto bak ferden.