Masseskytingen i Oslo

Låste alle inne: - Kaotisk

Daglig leder på utestedet Elsker, Jim Ekberg, forteller om kaotiske minutter da de første meldingene kom om skyting noen hundre meter bortenfor natt til lørdag.

TERROR: Slik var hendelsesforløpet under masseskytingen ved London Pub i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni 2022. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kveld åpnet Elsker, en nattklubb for skeive, dørene for dem som ønsket å samle seg etter skytingen i Oslo sentrum natt til lørdag. Elsker ligger nær London pub, Per på hjørnet og Herr Nilsen, der to ble drept og flere skadd for halvannet døgn siden.

Jim Ekberg er daglig leder på Elsker, og forteller at noen av gjestene var engstelige da de åpnet dørene lørdag.

- Det var ikke den Pride-lørdagen i går som det pleier å være. Det lå et tungt teppe over det og folk var urolige. Men kudos til politiet som var veldig synlige i gatene hele natta og passet på. Det hjalp veldig.

- Sjokkerende

43 år gamle Zaniar Matapour er siktet for terror, drap og drapsforsøk etter masseskytingen. 21 personer er skadd - ti av dem alvorlig.

Like etter å ha skutt mot uteserveringen på Per på hjørnet skal Matapour ha beveget seg i retning utestedet London like nede i gata og skutt mot lokalet.

Ekberg forteller at han er rystet over at noe sånt kan skje så nært.

DAGLIG LEDER: Jim Ekberg. Foto: Privat
DAGLIG LEDER: Jim Ekberg. Foto: Privat Vis mer

- Det er sjokkerende at det skjer i nabolaget vårt, med kollegaene våre, og spesielt med tanke på miljøet vårt. Alle kjenner hverandre, så det går inn på deg. Det er et sjokk. Man skjønner ikke helt at noe sånt kan skje i lille Oslo, sier Ekberg til Dagbladet.

Låste alle inne

Han forteller at flere på Elsker først ikke forsto alvoret da de første meldingene kom.

- Det var en veldig fin Pride-fredag. Og så er det klart at når noe sånt skjer kvart over ett på natta, så vil det ... Det tok nok en stund før folk forsto helt alvoret i hva som skjedde. Da måtte man bare prøve å kontrollere så godt man kunne og roe ned folk. Vi stengte med en gang politisperringene kom opp. Vi låste alle inne, sier han.

Han legger til:

- Da vi først skjønte det, ble det veldig skummelt med en gang, og veldig kaotisk med masse politiet. Men kan ikke forberede seg på noe sånt. Det var ekkelt, sier han.

TERROR: Slik var hendelsesforløpet under masseskytingen ved London Pub i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni 2022. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Føler på et ansvar

- Hvordan var det for deg som daglig leder?

- Når man potensielt har tusen mennesker på to serveringssteder, så ... Det var intenst og slitsomt. Det var en lang halvtime før vi fikk stengt ned.

- Man tenker jo at man har et ansvar for å ta vare på miljøet sitt, gjøre det man kan for å få folk til å føle seg trygge og iverksette tiltak og være der når det trengs. Man må følge opp så alt er så trygt som det overhodet kan få være fra vår side.

Nå håper han at det skeive miljøet står sammen.

- Jeg håper vi blir flinkere til å bruke de skeive møteplassene våre, og at vi blir flinkere til å hverandre innad i miljøet vårt. Det tror jeg er sinnsykt viktig når noe sånt skjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer