Lastebåt kantret - 18 savnet

18 mennesker er savnet og to døde etter at lastebåten «Rocknes» kantret i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens den havarerte båten «Rocknes» lå med kjølen i været, hørte redningsmannskapene bankelyder fra skroget. Sannsynligvis fra desperate sjømenn som forsøkte å gi signaler om at de var innestengt. Derfor ble den forliste båten dratt på grunna.

- Jeg kan bekrefte at arbeidet med å skjære hull i skipskroget har begynt, sier vakthavende ved forsvarets fellesoperative hovedkvarter, Egil Bøe, til Dagbladet.no.

«Rocknes» har dobbelt skrog, og derfor kan det ta opp til tre timer før personellet fra forsvaret kommer seg gjennom skroget med skjærebrennerne.

Hovedredningssentralen for Sør-Norge bekrefter overfor Dagbladet.no at begge de to norske besetningsmedlemmene er blant de overlevende. Både kapteinen og losen på «Rocknes» er norske, og altså i live.

Kapteinen leter

«Rocknes» har to kapteiner. En tysk, og en norsk. En av kapteinene deltar nå aktivt i letearbeidet etter forliset. Det er etter all sannsynlighet den norske kapteinen.

Haukeland sykehus bekrefter i en pressemelding at tre nederlendere og fem filippinere er blant de overlevende.

Et kranskip er på vei til havaristen for å sikre stabiliteten mens redningsarbeidet pågår. 10 dykkere er i vannet.

18 savnet

Det er spesialfartøyet «Rocknes» med en bruttotonnasje 28 500 tonn som har kantret i Vatlestraumen utenfor Bergen.

Hovedredningssentralen på Sola fikk beskjed om at det var 25 personer om bord, men det riktige tallet er trolig 29. 18 mennesker er savnet.

Det høres bankelyder fra innsiden av skroget. Dykkere med skjæreutstyr forsøker å redde ut de som eventuelt måtte befinne seg på innsiden av «Rocknes». TV2s reporter fortalte på Nyhetene klokka 18.30 at han fikk svar da han banket i skroget. Det betyr at det er flere levende mennesker inne i båten.

- Jeg hørte båten fløyte og så den gikk med sterkt fribord, noe som er uvanlig for disse båtene når de er fullastet med stein. På et par minutter så hadde den veltet helt rundt og lå med buken i været, forteller Henry Bakke som bor på Mathopen og så båten gå rundt, melder BA BA.

«Rocknes» skal ha vært på vei til Nederland med stein da den kantret. Båten hadde lastet opp i Eikefet i Hordaland. Ifølge informasjonssjef i Norsk Hydro, Gisle Johanson, var båten også leid inn som frakteskip for stein til Ormen-Lange-feltet med planlagt start i mai. Båten er eiet av det nederlandske rederiet Van Oord ACZ, som har Jebsen Management AS som strategisk partner i Norge.

- Den kantret på et par minutter, forteller et øyenvitne.

Mer informasjon om båten og Ormen-Lange-kontrakten.

Sjørforsvaret er på stedet

Mellom 15 og 20 ambulanser er sendt til kaiene i området. Sjøforsvaret bistår i redningsarbeidet, får Dagbladet.no opplyst ved operasjonssentralen ved Haakonsvern Orlogsstasjon utenfor Bergen.

Fregatten KNM «Narvik» ,kystvaktskipet «Titran», og ytterligere 3 stridsbåter hjelper politiet i fjorden like utenfor marinebasen Haakonsvern. 15 båter bistår akkurat nå i redningsarbeidet.

- Vi aner ingenting om årsaken til havariet, men vi gjør så godt vi kan for å bistå politiet i arbeidet, sier presse- og informasjonssjef ved Haakonsvern Orlogsstasjon, Gunnar Vetlejord, til Dagbladet.no.

En av sjøforsvarets MTBer har søkt med varmesøkende kamera i sjøen for om mulig å finne sjøfolk som befinner seg under vann, uten at det har gitt noe resultat.

Årsaken til ulykken er ikke kjent, men båten kantret ved Vatlestraumen ved Bjorøy.

Politi og brannvesen har slått full katastrofealarm.

Flere mennesker klamret seg til kjølen på båten etter at den var kantret. Et redningshelikopter skal ha plukket opp to stykker som klamret seg fast til toppen av kjølen mens båten lå kantret i vannet.

Det er fem grader i vannet i Bergen nå. Bergens Tidenes webcam fra Flesland flyplass, viser at det er pent vær i Bergen. Temperaturen oppgis til minus 2 grader og vindstyrken til 2,5 sekundmeter.

Vil ha kontakt med pårørende

Det er bekreftet at skipet har en del olje om bord, og det er observert noe oljesøl i vannskorpa rundt skipet. Oljelener er lagt ut nord og sør for havaristen for å begrense eventuell forurensing.

Hovedredningssentralen for Sør-Norge har opprettet to telefonnumre der pårørende i forbindelse med forliset av «Rocknes» kan henvende seg.

Telefonnumrene er 958 58 932 og 951 65 202.

FORLIS UTENFOR BERGEN: Øst for Sotra, like utenfor Haakonsvern og Mathopen, forliste en båt med 29 personer om bord i ettermiddag.
<B>PÅ STEDET: Kystvaktskipet «Titran» hjelper til i redningsarbeidet.
LIGGER OPPNED: «Rocknes» har kjølen i været, og det rapporteres om banking fra skroget.
KANTRET: Så langt er mellom 16 og 20 personer savnet etter at «Rocknes» kantret i ettermiddag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer