EKSPLODERTE:  En lastebil fullastet med sprengstoff gikk i lufta i et steinbrudd tirsdag ettermittag. Nedfall fra eksplosjonen har også antent et bolighus i nærheten. Man får ikke komme nærmere stedet enn én kilometer. Foto: Frode Meosli / NTB scanpix
EKSPLODERTE: En lastebil fullastet med sprengstoff gikk i lufta i et steinbrudd tirsdag ettermittag. Nedfall fra eksplosjonen har også antent et bolighus i nærheten. Man får ikke komme nærmere stedet enn én kilometer. Foto: Frode Meosli / NTB scanpixVis mer

Lastebil full av sprengstoff eksploderte ved Mosjøen

Ett hus ble satt i brann av eksplosjonen, og et stort område vil være stengt av til i morgen formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lastebilen som i ettermiddag har stått i brann på Helgeland, eksploderte i 15.30-tida.

- Alt tyder på at det var lastebilen som tok fyr, som har eksplodert. Det vi er redde for, er at det er mer eksplosiver igjen som ennå ikke er detonert, sier stabssjef Ståle Sommerseth i Helgeland politidistrikt til Dagbladet.

• Har du bilder eller video fra stedet? Send til 2400@db.no eller på MMS til nummer 2400.

Fremdeles eksplosjonsfare Altså er det fremdeles eksplosjonsfare i den brennende lastebilen, og politiet har stengt av området rundt bilen.

- Vi har opprettet en sikkerhetssone på én kilometer rundt lastebilen. Den vurderinga ble tatt i samråd med DBS, som er ekspertisen på det området, sier Sommerseth.

Da lastebilen eksploderte, tok det også fyr i et hus i nærheten.

- Det var mest sannsynlig på grunn av brannnedfall fra eksplosjonen. Vi var først inne og drev slukningsarbeid, men måtte trekke oss ut på grunn av eksplosjonsfaren, sier Sommerseth til Dagbladet.

Det er ikke fare for at brannen skal spre seg til andre hus.

Sikkerhetssone Lastebilen fraktet flere tonn av det flytende sprengstoffet slurry, og kom på ukjent vis i brann i 13-tida. Dermed ble et stort område evakuert.

- Området vil være sperret fram til det er nærmere undersøkt i morgen formiddag. Da vil vi ta en vurdering av hvordan vi skal gå fram. Hvis vi kan gå inn, vil det være politiet og DBS som vil gå inn først, sier Sommerseth.

Samlingspunktet for evakuerte er Nordlandia Lungengården hotell i Mosjøen.

Så vidt politiet kjenner til, er ingen skadd i eksplosjonen og brannen.

- Kraftig drønn Jan Kleivhaug bor ikke langt fra stedet hvor lastebilen står, og forteller at det kom et kraftig drønn da den eksploderte.

- Man hørte det nærmest i hele dalen her. Det kom skikkelig store flammer opp i en stor lysbue før det ble mørkt igjen, sier han til Dagbladet.

Et annet vitne forteller at drønnet kunne høres godt 30 km unna.

Bilen har stått inne på et anleggsområde ved fylkesvei 254. Fylkesveien går fra E6 og vestover mot bygda Drevja, en mil nord for Mosjøen. Det bygges ny vei på stedet, og lastebilen tilhører arbeidslaget. Det var sjåføren selv som meldte fra til politiet om brannen.

Området rundt anleggsområdet er spredt bebygd, og politiet har jobbet med å evakuere beboerne, i tillegg til rundt 40 arbeidere.

Ukjent omfang Vegvesenets prosjektleder for utbygging av fylkesvei 254, Steinar Livik, sier at eksplosivene som ble fraktet av lastebilen, skulle brukes til å ta ut stein.

- Vi har fått høre at det har eksplodert nå, men vi kjenner ikke skadeomfanget, sier han til Dagbladet.

- Dette begynte med at det tok fyr i motorrommet på lastebilen. Deretter har man evakuert og latt brannen utvikle seg. Det brant en god stund før det eksploderte, sier Livik.

Vefsn kommune har opprettet samlingspunkt for evakuerte ved Norlandia Hotell (Lyngengården), opplyser politiet.

Følg Vegvesenets oppdateringer om saken

Dagbladet kommer med mer.