Lastebil med sprengstoff i brann

Stort område avsperret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• SISTE: Klokka 15.20 opplyser politiet at lastebilen fremdeles brenner, og at det er stor røykutvikling.

- Vi går ikke inn i området før vi er helt sikre. Det som kan skje, er jo at alt dette eksploderer, så vi tar alle forholdsregler, sier operasjonsleder Egil Pettersen ved Helgeland politidistrikt til Dagbladet.

Han forteller at politiet så langt ikke vet hvorfor brannen startet.

- Vi har utvidet evakueringssonen, og jobber nå med å evakuere flere.

(Dagbladet): En lastebil lastet med sprengstoff står i brann på fylkesvei 254 i Nordland, melder NRK. Veien er sperret fra avkjøringen til E6 helt til bygda Drevja - en strekning på 5 kilometer.

Ulykkesstedet ligger ca. en mil nord for Mosjøen. Politiet opplyser til Dagbladet at lastebilen inneholder 14-15 tonn flytende sprengstoff, og at den står i full fyr.

- Klokka 13.15 fikk vi melding om om brann i en lastebil med 14-15 tonn sprengstoff i et steinbrudd ved Drevja. Det ble foretatt trippelvarsling, opplyser Egil Pettersen, operasjonsleder ved Helgeland politidistrikt, til Dagbladet.

Han forteller at det var lastebilsjåføren selv som meldte fra om brannen.

- Svært alvorlig - Stoffet ble fraktet dit i lastebil og er inne i et lasterom. Det er såpass mye at vi tar dette svært alvorlig, sier operasjonslederen.

- Vi kom i kontakt med sjåføren, som sier at det er snakk om 15 tonn flytende sprengstoff. Alle de 30-40 personene som var på jobb i området, er evakuert og holder seg mellom 400-500 meter unna, sier Pettersen.

Operasjonslederen opplyser at ingen får bevege seg inn på området før brannvesenet er kommet fram og får vurdert situasjonen.

Det er ikke boliger i nærheten av ulykkesstedet. En ny vei er for tida under bygging der.

Klokka 14.50 melder politidistriktet at sikkerhetssonen rundt lastebilen er utvidet til 1000 meter.

- Vi jobber nå med å få varslet folk som kan befinne seg innenfor dette området, skriver operasjonsleder Pettersen.

E6 ikke berørt Ifølge Vegtrafikksentralen i Mosjøen er veien stengt fram til E6, men europaveien er ikke berørt. Sentralen fikk melding om hendelsen klokka 13.33.

Rainer Smedseng er byggeleder for utbedringen av fylkesvei 254, og bekrefter at den brennende lastebilen inneholder flytende sprengstoff.

- Det skulle brukes til å sprenge ei veisperring. Nå står lastebilen i full fyr inne på et anleggsområde som ligger utenfor den eksisterende veien, men likevel så nært at vi har valgt å sperre den i påvente av at nødetatene kommer til stedet, sier han.

- Vet du om noen er skadet?

- Så vidt jeg vet, er det ingen personskader. Alle i området og den nærmeste bebyggelsen er evakuert.

Ukjent årsak Ifølge ham er det anslagsvis 150 meter fra den brennende lastebilen til nærmeste hus.

- Vet du hvordan brannen startet?

Nei. Det var en brann under bilen. Men det viktigste nå er å konsentrere seg om evakueringen.

Steinar Livik er prosjektleder for Statens vegvesen og jobber med utbedringen av fylkesvei 254.

- I forbindelse med utbedring av en 8 kilometer veistrekning fra Halsøya til Leirosen har det oppstått brann i en lastebil som inneholdt mellom 9 og 10 tonn av sprengstoffet slurry, sier han til Dagbladet.

Mislyktes med å slokke - Det tok fyr i motorrommet på lastebilen, og det ble først gjort en innsats for å slokke den. Da man ikke lyktes med det, lot mannskapene brannen fortsette og foretok en evakuering, opplyser han.

- Vi er ikke redd for en kjempeeksplosjon, for slikt sprengstoff går opp i røyk om det ikke påføres store krefter, sier Livik.

Dagbladet følger saken.