Lastebilen etterlatt på sporet

To drept og 30 skadd i Skåne

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulykken skjedde klokka 9.18, da et tog kjørte i en lastebil ved en togovergang. Den ene vognen ble kastet rundt og står på hodet. En annen vogn står tvers over sporet, mens den tredje vognen fremdeles står på skinnene. Mange ble sittende fast i toget.

Det fullsatte toget hadde bare noen minutter igjen før ankomst i Kristianstad. Men det kom aldri frem. Blant de åtti passasjerene var mange barn og ungdommer på vei til skolen.

Minst to er drept og mellom 30 og 40 er skadet, mange av dem alvorlig. Det brøt ut panikk om bord i toget. På skadestedet utspilte det seg sterke scener. Passasjerer skrek og gråt mens de prøvde å hjelpe de hardest skadde.

- To er døde. De er ikke identifisert ennå, sier politiinspektør Bo Widell ved polismyndigheten i Østra Skåne til Dagbladet.no.

- Det eneste vi har igjen nå, er å kontrollere under den veltede vognen. Alle er hentet ut fra toget, sa Sven Nilsson i redningstjenesten til Dagbladet litt over klokka 12 i dag.

Lastebilen sto stille

Togovergangen der ulykken skjedde, er sikret med bom. Vitner sier til Expressen at bommene var nede. Det svenske Banverket undersøker saken.

Ifølge avisa Expressen sto lastebilen stille på togovergangen. Sjåføren var ikke i førerhuset da ulykken skjedde. Lastebilen var lastet med trepellets.

Mannen skal være avhørt. Politiet vil ikke si noe om hva som har kommet frem.

Jordskjelv

Tre venner som kom nesten uskadd fra ulykken, forteller til svenske Expressen om synet som møtte dem utenfor toget:

- Vi så folk i den første vognen som skrek om hjelp, de var fastklemte og hadde panikk. Men vi kunne ikke gjøre noenting.

- Det var som et jordskjelv. Alt ristet, og veskene fløy gjennom lufta, sier Harry Svensson til Sveriges Radio. Svensson satt i den bakerste vognen, som fremdeles står på skinnegangen og fikk minst skader.

Passasjerene i den tredje vognen klarte likevel ikke å få opp dørene og måtte knuse ruter for å komme ut. Deretter tok de ut dem som hadde blitt hardest skadd gjennom vinduene. Minst to ble alvorlig skadet i denne vognen.

Toget står på hodet

Flere personer satt fast i toget. Én time etter ulykken satt fortsatt folk fastklemt i og under toget. Ved halv tolv-tida ble det meldt at alle var skåret løs og hentet ut.

40 ambulanser frakter sårede til sykehusene i Kristianstad, Hässleholm, Karlshamn og Lund. 30 mennesker slapp fra ulykken uten skader.

Sør-Sverige

Det ble satt opp katastrofetelt ved ulykkesstedet for å behandle de skadde.

Pendlertoget Kustpilen var på vei fra Karslkrona til Kristianstad. Ulykken skjedde ved Nosaby kirke utenfor Kristianstad i Skåne i Sør-Sverige. Ulykkesstedet ligger rett ved en hovedvei, og det er lett for redningsmannskapene å komme til.

Metalldeler fra ulykkesstedet er blitt slengt mer enn femti meter gjennom lufta.

Det er ikke kjent om noen nordmenn var ombord på toget Kustpilen.

SPORET AV:</B> En av vognene står fortsatt på sporet. Kollisjonen var likevel så kraftig at dørene ikke kunne åpnes i vogna.
EVAKUERES: Minst 30 mennesker skal være hardt skadet i ulykken.
FASTKLEMT</B>: Flere personer sitter fastklemt i den første vognen. Den traff lastebilen og veltet da toget sporet av.