Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lastebilen passerte rett bak El Hachem. Så filmet han de blodige scenene i dødsgata

- Det var sinnssykt.

SKULLE BARE LEVERE EN PIZZA: El Hachem Bamhamed skulle levere en pizza rett over gata. Da han var på vei tilbake, kom lastebilen rett bak ham. - Det var snakk om sekunder. Det var sinnssykt, sier han til Dagbladet. Video: El Hachem Bamhamed Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): - Jeg skulle levere pizza rett over gata. Da jeg var på vei tilbake, kom lastebilen rett bak meg. Det var snakk om sekunder. Det var sinnssykt, sier El Hachem Bamhamed til Dagbladet, som søkte tilflukt i pizzarestauranten som ligger i Drottninggatan.

Alarmen gikk klokka 14.53 fredag ettermiddag. En lastebil ble observert i høy fart nedover den travle Drottninggatan i sentrale Stockholm. Foran løp mennesker for livet.

Etter at lastebilen hadde dundret forbi, løp folk inn i pizzarestauranten hvor Bamhamed jobber.

- Det er en katastrofe, forferdelig, sier Bahamed i dag, som har vanskelig for å snakke om det han i går var vitne til.

Filmet kaoset

I alt fire personer ble drept og ytterligere 15 ble skadet i angrepet. Åtte av dem var alvorlig skadet lørdag morgen, deriblant et barn.

TILBAKE PÅ JOBB: Etter den veldig spesielle dagen i går, er El Hachem Bamhamed tilbake på jobb i dag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TILBAKE PÅ JOBB: Etter den veldig spesielle dagen i går, er El Hachem Bamhamed tilbake på jobb i dag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Bahamed selv gikk ut i gaten, hvor det i ettermiddagstimene i går herjet kaos. Folk skrek, sirener ulet og etter få minutter var ambulansepersonell på plass og helikoptre var i luften. Bahameds video viser de dramatiske scenene (se over).

Bamhamed filmet mens ambulanseperosnell ga livreddende hjelp til en kvinne, som flere vitner Dagbladet har snakket med antar at var gjerningsmannens første offer.

KJØRTE INN HER: Lastebilen kjørte inn i Åhlens City.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KJØRTE INN HER: Lastebilen kjørte inn i Åhlens City.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Fericlun Baresso, som også jobber på pizzarestauranten, sier at han egentlig ikke hadde lyst til å dra på jobb i dag.

- Men man også tenke framover, livet må gå videre, sier Baresso til Dagbladet.

Han satt i vinduet og så at lastebilen dundret rett forbi.

- Folk skrek og kom løpende inn her i restauranten. Jeg tenkte med en gang at det måtte være et attentat, sier han.

Vasket blod

I dag sitter turister og pressefolk og spiser i restauranten. De ansatte må gi mange intervjuer mens de løper med pizza til bordene.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Like utenfor kommer folk gående forbi med store blomsterbuketter.

Store mengder blod ligger i formiddag smørt utover gata. Intetanende turister spaserer rett over med trillekoffertene sine.

- Jeg har fått beskjed av sjefen om å vaske opp blodet her. Det er helt forferdelig. Det er helt utrolig at noe sånt kan skje her. Det hører ikke akkurat til hverdagen å måtte vaske bort blod. Man blir veldig berørt, sier Sven Eric Franson til Dagbladet.

20 timer før, filmet Bahamed de dramtiske scenene som utspilte seg i gata.

ÅSTED: Her ble det utført førstehjelp på en kvinen i går. Vitner så også en knust barnevogn. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ÅSTED: Her ble det utført førstehjelp på en kvinen i går. Vitner så også en knust barnevogn. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer


Lastebilen som ble brukt i angrepet ble kapret noen kvartaler fra der dødsferden endte, ved Åhlens city.

Knust barnevogn

Stefan Ekerhov bor like overfor kapringsstedet. I dag gikk han og avga sin forklaring til politiet.

Da han i går kom ut i gata minutter etter at lastebilen hadde dundret gjennom Drottninggatan, lå det en livløs kvinne der hvor Franson i dag vasket blod. Blodet lå også innover i oppgangen i bygården.

VASKER BLOD: Sven Eric Franson vasket i dag blod i oppgangen til bygget han drifter. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VASKER BLOD: Sven Eric Franson vasket i dag blod i oppgangen til bygget han drifter. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det var helt kaos i gata, hvor det lå 3-4 mennesker. Kvinnen, som må ha vært det først offeret, ble det forsøkt å gi livreddende hjelp, sier Ekerhov.

I dag ligger det plast, et teppe og en palle for å dekke over stedet hvor kvinnen ble truffet.

- Jeg så også en sønderknust barnevogn. Jeg vet ikke om det var kvinnens barn, men å se en knust barnevogn er et forferdelig syn, sier han.

Én pågrepet

I går kveld pågrep svensk politi en 39 år gammel mann i Märsta noen mil utenfor Stockholm, mistenkt for å ha stått bak angrepet. 39-åringen er en usbekisk statsborger og firebarnsfar.

Ifølge politiet tiltrakk mannen seg oppmerksomhet i en butikk i Märsta fordi han oppførte seg merkelig.

Han ble pågrepet noen kilometer unna, langs en landevei i Märsta og skal ha hatt lettere skader.

VITNE: Stefan Ekerhov tok bilder av de forferdelige scenene som utspilte seg i gata som ligger midt i Stockholm sentrum. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VITNE: Stefan Ekerhov tok bilder av de forferdelige scenene som utspilte seg i gata som ligger midt i Stockholm sentrum. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Sikret spor

En person Dagbladet snakket med i går var vitne til etterdønningene av den storstilte politiaksjonen i Märsta hvor blant andre Sveriges nasjonale innsatsstyrke medvirket.

- Jeg kom hit rett etter at han ble pågrepet, sier vitnet, og peker på noen hjulspor i grøfta.

Det er hjulsporene etter politibilen som kjørte den pågrepne mannen raskt fra stedet. Videre forteller vitnet at det var minst ti politibiler tilstede og flere hundepatruljer.