Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bil og mobil

Lastebilsjåføren tar opp mobilen. Sekunder senere har han drept en hel familie

- Jeg drepte dem. 

LIVSFARLIG KJØRING: Lastebilsjåføren tar opp mobiltelefonen for å bytte musikk. Nå er han dømt til 10 års fengsel: Video: Thames Valley Police Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lastebilsjåfør Thomasz Kroker (30) skulle bare ta opp mobilen for å skifte sang - en handling det sekunder senere viste seg at skulle koste fire personer livet.

Se video av ulykken øverst i saken. NB! Sterke bilder.

I bilen foran kjørte Tracy Houghton (45) med sønnene Josh (11), Ethan (13) og stedatteren Aimee Goldsmith (11). Alle fire døde momentant.

En mann ble også alvorlig skadd som følge av ulykken. Fire andre kom fra det med lettere skader.

- Jeg drepte dem

Ulykken, som fant sted i Berkshire i England 10. august i år, førte i slutten av oktober til at Kroker ble dømt til ti års fengsel.

Ifølge Sky News brøt lastebilsjåføren sammen da han forsto hva som hadde skjedd.

- Jeg drepte dem, skal han gråtende ha sagt like etter ulykken.

Under rettssaken innrømmet 30-åringen forholdene, og sa seg dermed skyldig i å ha drept fire mennesker, skriver BBC.

Mener straffen ikke er streng nok

Videoen fra lastebilen skal ha blitt lagt fram som bevis, der kan man tydelig se at Kroker fikler med mobilen i det ulykken inntreffer.

Elleve år gamle Aimees mor har i ettertid gått ut for å advare andre mot å bruke mobilen mens de kjører.

- Hans bruk av mobilen gjorde lastebilen til et dødelig våpen. Han var så distrahert at han ikke en gang forsøkte å bremse. Ti års fengselsstraff gjør det ikke sorgen mindre vond for oss og vi tror heller ikke at det sender en klar nok beskjed til de som ikke klarer å holde seg unna mobilen mens de kjører, fortalte Kate Goldsmith.

Ifølge Oxford Mail skal det i ettertid ha kommet fram at den 30 år gamle lastebilsjåføren signerte en kontrakt samme dag som ulykken fant sted.

Da skrev han under på at han aldri kom til å bruke en håndholdt mobil eller handsfree under kjøring.

SÅ LETT GÅR DET GALT: En amerikansk trafikksikkerhetsorganisasjon har analysert videoer av unge bilførere som havner i ulykker. De har kommet frem til at seks av til ungdomsulykker skyldes distraksjon. Video: AAA Foundation for Traffic Safety Vis mer

- Folk tror de mestrer det

I går opplyste Trygg Trafikk om at 122 nordmenn har omkommet i trafikken hittil i år.

I løpet av 2015 mistet totalt 94 personer livet i trafikken.

- Vi har ingen faste tall på nøyaktig hvor mange trafikkulykker som skyldes mobilbruk eller uoppmerksomhet. Men vi har ofte jobbet ut fra en tommelfingerregel om at det er grunn til å tro at opp mot 1/3 av trafikkulykkene skyldes uoppmerksomhet. Vi ser det både i amerikanske rapporter, men også i selvrapporterte undersøkelser her i Norge, sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk, til Dagbladet.

Uoppmerksomhet er imidlertid ikke synonymt med mobilbruk. Det kan like godt skyldes trøtthet, fikling med bilradio eller gps, matspising, kaffedrikking eller det å snakke med personen i passasjersetet.

- Akkurat i denne ulykken i England var jo dokumentasjonen tydelig på hva årsaken var, og det var bruk av mobilftelefon. Det er en distraksjonsform som vi tror er voksende. Bakgrunnen for det er at mobilen etter hvert har blitt en livsnødvendighet. Vi har den med oss hele tiden, halve livet vårt ligger jo gjemt der. Så vi tar den også med oss inn i bilen, bak rattet. Da glemmer man hvilket distraksjonsmoment mobilen faktisk utgjør.

Og selv om flere av oss kanskje tenker at vi klarer å kjøre bil og skrive sms samtidig, gjør vi faktisk ikke det.

- Det er gjort undersøkelser som sier at sjåfører som tekster mens de kjører er like uoppmerksomme som sjåfører som har 0,8 i promille. Vi vet også at krevende samtaler i handsfree kan tilsvare promille på ganske høyt nivå. Folk tror at de kan mestre det, men det er definitivt tilbakevist. Det klarer man ikke, og det er ulykken i England et veldig godt, men utrolig tragisk bevis på, sier Johansen.

SMS OG KJØRING: Slik gikk det da Dagbladet skulle tekste og kjøre samtidig. Vi ble med til en NAF-testbane for å sette konsentrasjonsferdighetene på prøve. Video: Christian Roth Christensen /Cecilie V. Jensen Vis mer Vis mer Vis mer

Dagdrømming kan være farligere

I midten av september slapp transportøkonomisk institutt en ny rapport som omhandler uoppmerksomhet blant norske førere. Der konkluderes det med at kognitiv distraksjon faktisk er enda farligere enn det å sitte på mobilen.

Dagdrømming oppgis som et eksempel på kognitiv distraksjon.

«En rekke studier har funnet at to sekunder ser ut til å være en kritisk grense for hvor lenge en kan ta blikket bort fra vegen sammenhengene før risikoen for farlige hendelser øker betraktelig. Imidlertid kan en være uoppmerksom selv om blikket er rettet mot vegen og trafikken. Flere studier har vist at 'looked but failed to see' er en forklaring som ofte forekommer når det gjelder trafikkulykker. Ulike former for mental belastning eller kognitiv distraksjon kan forklare dette», skriver de på hjemmesidene sine.

Det anslås samtidig at uoppmerksomhet hos sjåfør står for minst tolv prosent av alle ulykker.

Og selv om det å rette oppmerksomheten mot telefonen gir ekstremt høy risiko, skrives det i rapporten at det forårsaker relativt få ulykker.

- Risikoen øker kraftig

I en spørreundersøkelse fra september i fjor, gjennomført av Opinion, på vegne av Statens vegvesen, innrømmet hele 20 prosent av de 70 000 spurte at de har havnet i feil kjørebane som følge av uoppmerksomhet.

Mobil og trøtthet ble pekt ut som de hyppigste årsakene til uoppmerksomhet.

- Smarttelefonens inntog gjør at risikoen for ulykker har økt kraftig og det har vært store undersøkelser internasjonalt som bekrefter dette, sa Kjell Seim, leder av Statens vegvesens trafikksikkerhetsseksjon region øst, til Dagbladet i forbindelse med undersøkelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!