Brukollapsen

Lastebilsjåføren: - Var sikker på at det var slutt

Til bransjenettstedet Lastebil.no forteller sjåfør Terje Brenden om de dramatiske minuttene som utspilte seg da Tretten bru kollapset mens han skulle kjøre over den.

Foto: Guttorm Tysnes / Lastebil.no
Foto: Guttorm Tysnes / Lastebil.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg var midt på brua, da jeg merket noe på bilen. Nesten som om den hadde punktert. Så begynte asfalten å bølge opp og ned foran meg – nesten som du ser et jordskjelv. Plutselig ble det så bratt at jeg kom ikke lenger, sier Brenden til Lastebil.no.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Tretten bru i Øyer kommune i Gudbrandsdalen i Innlandet kollapset mandag morgen. Brenden er lastebilsjåfør og var på vei over brua da det skjedde.

Han forteller at han raskt innså at han måtte bli værende i førerhytta.

- Jeg var sikker på at det var slutt, men var spent på om redningsmannskapene ville komme fram i tide, sier sjåføren til bransjenettstedet.

Etter rundt én time ble han reddet ut av luftambulansen.

I VANNET: Tretten bru i Øyer i Innlandet, som fører fylkesvei 254 over Gudbrandsdalslågen, har kollapset mandag morgen. Førerne av de involverte kjøretøyene er gjort rede for. Vis mer

- Hadde flaks

En personbil var også på brua da den kollapset. Bilen havnet i vannet, men også føreren av dette kjøretøyet ble reddet opp.

Brenden sier til Lastebil.no at han har et klart mål om å kjøre lastebil igjen.

- Jeg hadde flaks – selv om jeg var uheldig. Tenk om jeg hadde kommet noen sekunder før. Da ville bilen falt ned på den andre side. Eller litt seinere. Da kunne bilen kunne blitt tatt av elva. Jeg trodde jeg skulle dø, men min tid var ikke kommet, sier sjåføren.

Det er foreløpig uklart hva som forårsaket kollapsen av Tretten bru, som er en såkalt fagverksbru i tre.

Ekstern gransking

Brua eies av Innlandet fylkeskommune. Samferdselssjefen sa tidligere mandag til Dagbladet at det ble foretatt rutinemessige inspeksjoner av brua seinest 3. juni i år, og på samme dato i fjor.

- Derfor kommer dette som et stort sjokk på oss. Det ble ikke oppdaget avvik på disse inspeksjonene.

Tretten bru hadde samme konstruksjon som Perkolo bru, som kollapset i 2016. Etter dette ble samtlige bruer av samme type kontrollert, og det ble anbefalt tiltak.

Fylkeskommunen jobber med å kartlegge hvordan disse anbefalingene ble fulgt opp.

Mandag ettermiddag sier Statens vegvesen at det vil bli en ekstern gransking av brukollapsen.

- Vi skal ha en fullstendig og uavhengig gjennomgang av hendelsen. Det skal være trygt å kjøre på norske veier. Derfor er det viktig å komme til bunns i denne saken, sier veidirektør Ingrid Dahl Hovland i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer