Lasteskip traff ikke plattform

Men skipet, som fremdeles er i drift, unngikk med et nødskrik nok en plattform i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):Lasteskipet som er i drift i Nordsjøen traff ikke den britiske Murdoch-plattformen som fryktet, opplyser den britiske redningstjenesten til NTB.

I 23-tiden torsdag kveld meldte den britiske redningstjenesten at det fryktede sammenstøtet var unngått, og at «MS Vindö» hadde drevet forbi plattformen.

– Det har passert plattformen. Det fins andre plattformer i området, men de ligger et stykke unna, sier en talskvinne for den britiske redningstjenesten til NTB.

Men det skulle vise seg at skipet var ennå nærere ved å treffe den ubemannede Caister-plattformen i natt. Ifølge en talskvinne for kystvaktenpasserte lasteskipet bare 730 meter fra plattformen.

Lasteskipet mistet all motorkraft i halv seks tiden i ettermiddag, og drev lenge mot gassplattformen  «Murdoch». Skipet frakter 4200 tonn kunstgjødsel.


Overvåker fremdeles

Kraftig vind og seks meter høye bølger førte utover kvelden skipet stadig nærmere Murdoch-plattformen, og operatørselskapet ConocoPhillips valgte derfor å stanse driften og evakuere alle de 30 om bord.

Men selv om kollisjonen ble unngått, er skipet fremdeles i drift. Mannskapet på ni om bord i «MS Vindö» greide en kort stund å få motorene i gang igjen, men fikk nye problemer sent torsdag kveld, melder NTB.

I FARE: Denne gassplattformen, «Murdoch», står i fare for å bli rammet av det 3000 tonn og 90 meter lange lasteskipet «Vindo». Foto: ConocoPhillips
I FARE: Denne gassplattformen, «Murdoch», står i fare for å bli rammet av det 3000 tonn og 90 meter lange lasteskipet «Vindo». Foto: ConocoPhillips Vis mer

Den britiske kystvakten overvåker nøye skipets ferd, og behovet for å evakuere mannskapet med helikopter vurderes løpende.

Taubåter er også i beredskap dersom skipet skulle nærme seg andre installasjoner i området.

Ann Johson i Conoco Phillips sin informasjonssentral i Aberdeen i Skottland sa til Dagbladet.no tidligere torsdag kveld at selskapet ikke vurderte situasjonen som farlig. Hverken ConocoPhillips i Skottland eller Norge kjenner til at det er nordmenn ombord i plattformen. 

Helikoptre fra Leconfield i Yorkshire og Wattisham i Suffolk deltok i redningsarbeidet.

Hva konsekvensene av en kollisjon ville vært, er uklart,  «men potensielt kan det være veldig, veldig farlig», uttalte Michael Mulford i den britiske redningstjenesten.

Har kollidert tidligere

«Vindo» er registrert i Antigua. Lasteskipet var så sent som i september i fjor innvolvert i en annen ulykke.


Det 90 meter lange lasteskipet var på vei gjennom den Engelske kanal på vei til Sevilla i Spania da den kolliderte med et annet lasteskip, 80 meter lange «Dealer» på 1600 tonn.

Dealer hadde da forgjeves forsøkt å kalle på Vindo, og først da den Engelske kystvakten i Dover forsøkte å kalle opp lasteskipet, fikk de svar. Men da var det for seint.

De to lasteskipene kolliderte omlag 27 kilometer øst for North Foreland. Ingen ble skadet, men begge skipene pådro seg større skader. De kunne imidlertid fortsette videre for egne maskiner.

DRAMATISK: 20 arbeidere er evakuert fra gassplattformen, og de resterende ti står klar til å bli reddet unna hvis lasteskipet treffer i kveld.